×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 21 septembrie 2017, 08:15
EUR (€)
-0.0001 ↘
4.5989 RON
USD ($)
-0.0098 ↘
3.8275 RON
• • •
Învățământul polonez, o „fabrică de patrioți“

În urmă cu aproape doi ani, guvernul Ungariei pornea o reformă a sistemului de învățământ care a făcut să curgă râuri de cerneală împotriva sa. Publicațiile internaționale și puținele ziare antiguvernamentale ce au mai supraviețuit în Ungaria au vorbit despre o hipercentralizare a învățământului maghiar, despre suprasolicitarea profesorilor și a elevilor, despre impunerea unor programe ce sunt decuplate de perioada actuală de avânt tehnologic și politizarea excesivă a manualelor.

Acum a venit rândul aliaților Ungariei din cadrul Grupului de la Visegrad să recurgă la propria reformă a educației, elaborată în doar zece luni. Noul an școlar începe în Polonia sub o nouă lege a învățământului, una „arhaică“, scrie revista liberală Tygodnik Powszechny.

Despre ce este vorba? În 1999, când Polonia era condusă de cabinetul liberal al lui Jerzy Buzek, mulți dintre membrii lui sărind apoi în barca Platformei Liberale a lui Donald Tusk pentru a conduce țară încă un deceniu, învățământul a fost supus primei mari reforme postcomuniste. Școala primară s-a scurtat de la 8 la 6 ani, iar studiile gimnaziale au trecut de la 4 ani la 3 ani (în școli separate de cele primare), urmați de 3 ani de liceu. Școlarizarea obligatorie (școala primară plus gimnaziu) dura 9 ani.

În prezent, guvernul condus din umbră de Jaroslaw Kaczynski a revenit în bună măsură la vechiul sistem, considerând că izolarea adolescenților de cei mai mici decât ei nu are efecte pozitive și duce la comportamente deviante. Copiii de 12-16 ani se întorc astfel în școli comune cu cei mai mici (cum este cazul acum în multe țări foste socialiste). Nemulțumirea criticilor are un alt motiv: desființarea școlilor gimnaziale lasă fără posturi sute de directori și mii de profesori, iar reforma va permite ministrului Educației să numească directori noi pentru școlile „reunificate“. Practic, va urma o „recompensare“ a cadrelor didactice loiale actualului guvern și „pedepsirea“ celor loiali fostului guvern liberal.

Al doilea mare motiv de nemulțumire ține de modificările aduse programei, deocamdată pentru clasele 4-7; manualele nu sunt finalizate și pentru restul claselor. „Școala devine o mașină de tocat din care vor ieși patrioți docili“, exclamă cu revoltă amintita revistă liberală, iar mulți profesori spun că vor preda după propriile materiale. Deutsche Welle observă cu nemulțumire că studiul Holocaustului a fost eliminat din contextul celui de-al Doilea Război Mondial, istoria integrării europene a țării este tratată laconic, că educația sexuală a fost eliminată din cursurile de biologie și înlocuită cu „educația pentru viața de familie“. În schimb, lupta anticomunistă are un loc central, la fel și Papa Ioan Paul al II-lea. Istoria nu mai începe de la vechii greci și de la romani, ci de la primii regi ai Poloniei medievale, aspectele sociale și de civilizație sunt eliminate și înlocuite cu istoria militară și viețile eroilor polonezi, după modelul aplicat mai devreme și în Ungaria. „Programa școlară este programul partidului“, iar istoria este revizuită dintr-o perspectivă ultracatolică și naționalistă, pentru „formarea unui cetățean și a unui patriot nou“, scrie Tygodnik Powszechny.

Călin MarchieviciPublicat Miercuri, 13 septembrie 2017
2353
 | 11
 | 13
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
hareton ironcastle
0
Singura soluție, incă o disoluție ! Boia, ministru al invățămîntului !
Publicat Vineri, 15 septembrie 2017
+Răspunde
mariuta
-5
acum e momentul Romaniei! Unguria joaca prost, Polonia la fel, amandoua antiUE! Una pro-Rusia, cealalta anti-Rusia! Noi am avut noroc ca am avut, istoric vorbind, elite politice mai bune decat cele ale vecinilor nostri! daca jucam cartea UE, suntem in Schengen, iar daca mai si adoptam moneda unica, devenim importanti economic! dupa cum se vede, UE se indreapta spre formula unui stat unic! daca se va merge pe UE cu doua viteze, pericolul care ne ameninta este sa fim bagati in liga a doua! cine nu intelege mizele, mai bine sa joace table si sa dezlege rebus!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Dragos
+6
Cine nu isi cunoaste propria istorie si nu o respecta nici viitor ca natie nu are...! Polonezii stiu de ce... Noi!? Noi o sa desfiintam si bruma de lectie de istorie si sa o inlocuim cu "istoria fauririi UE de la Kalergi si Wallstein incoace" ....
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Onac Claudiu Radu
+9
Polonia face bine . Este un bun exemplu pentru noi . Bravo , Polonia , din toata inma !
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Iezuitul
+7
Dar, ce sunt în divergenţă patriotismul cu lumea europeană ? În plus , dacă se vorbeşte mai mult despre anticomunişti, ce e rău ? Li se face rău neocomuniştilor ? Băi chiar sunteţi sonny , vă puneţi cenuşă în cap şi atunci când nu se mai găseşte cenuşă . Polonia rămâne un exemplu extraordinar de demnitate şi vitalitate . Mai luaţi exemplu de la ei, doar că la noi nu există o Biserică Catolică, oricât se umflă în pene Ortodoxia cu toate cele şi mai puţin cu toţi popi şi episcopii, patriarh inclusiv turnători şi colaboratori ai securităţii .
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
sss
-10
Nu e bine,oricat respect Polonia!Patriotismul exacerbat duce la nationalism extremist.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Pixelu Albastru
+16
Bravo Polonia! Recenta oaie neagră a ghiveciului european!
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
mariuta
+7
Polonia si polonezii nu se dezmint! vorba lui Stalin, a instaura comunismul in Polonia inseamna a pune saua pe o vaca si a incerca sa o calaresti! acum a venit randul europenismului...
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
7.4
+19
Deci daca esti patriot nu e bine...dar daca inveti despre integrarea in noua Uniune Sovietica Europeana e bine. Daca invatamantul revine la forma logica de 4+4+4 se cheama ca e rasplata politica pentru profesorii loiali si pedeapsa pentru cei liberali !!! Iar despre luptatorii anti-comunisti ciocu mic. Oare de ce? Doamne in ce oranduire si sistem vor sa ne bage astia? Noroc ca Polonia nu pune botu la prostiile astea. Noi ce naiba facem?
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
EBA
+11
Invatamantul romanesc produce tampitizi, dixt maretzul Kior care-l aspira pe Licurici la tzuhas. nu pot sa-l contrazic , uitandu-ma la diplomele mele.
Publicat Joi, 14 septembrie 2017
+Răspunde
Recomandate
Firea amenință cu plângeri penale
Publicat acum 14 ore şi 32 minute
Lobbyștii lui Coldea
Publicat acum 20 ore şi 45 minute
Unsprezece ziariști pe lista lui Dragomir
Publicat acum 16 ore şi 51 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Dosar Cotidianul
4 articole/ Actualizat Duminică, 17 septembrie 2017
alarm off
Mostra de la Veneţia
7 articole/ Actualizat Duminică, 10 septembrie 2017
alarm off
Cotidianul cititorilor
19 articole/ Actualizat acum 18 ore şi 16 minute
Sorin Avram

Partidul care este în toate cele ce sunt şi în cele ce mâine vor râde la soare a hotărât comasarea unor instituţii.

Sorin AvramPublicat acum 12 ore şi 24 minute