Ioan Lascăr: Decizia ÎCCJ poate fi interpretată drept o încălcare a Legii Sănătăţii

Prof. Dr. Ioan Lascăr, şeful Clinicii Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă (Floreasca) Bucureşti, participă la dezbaterea lansată de Cotidianul după ce Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că orice medic angajat într-un spital de stat din România este funcţionar public.

Profesorul Lascăr, care este şi preşedinte al Colegiului Medicilor Bucureşti, atrage atenţia asupra a ceea ce ar putea însemna „încălcarea Legii 95/2006” (Legea privind reforma în domeniul sănătăţii), care precizează, la articolul 375, aliniat (2): „Având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile fundamentale ale medicului faţă de pacientul său, medicul nu este funcţionar public”.

Prof. dr. Ioan Lascăr: „Unde-i lege, nu-i tocmeală”

„Avem două legi: Legea Sănătăţii nr. 95/2006, care conţine Statutul medicului, amendată şi validată de preşedinte, respectiv decizia Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, care poate fi interpretată drept o încălcare a acestei legi. Dar Justiţia are unităţile ei de măsură. Comentariile sunt inutile, iar eu nu pot comenta o lege valabilă.

În orice caz, mai presus de lege nu poate fi nicio instanţă. Legea e lege, iar o hotărâre a ÎCCJ trebuie luată ca atare.

Ca principiu, profesiunea de medic este o profesiune liberală. Legea existentă face referire la acest lucru.

Nu ştiu cum se poate rezolva această situaţie, cum va fi adusă decizia ÎCCJ astfel încât să respecte legea. Dar nu trebuie uitat că românul are o vorbă: unde-i lege, nu-i tocmeală.”

Prof. Dr. Ioan Lascăr este şef al Clinicii Chirurgie Plastică şi Microchirurgie Reconstructivă din cadrul Spitalului Clinic de Urgenţă (Floreasca) Bucureşti. Medic primar, doctor în ştiinte medicale, Ioan Lascăr are supraspecializare în traumatologie, estetică, microchirurgie şi chirurgie vasculara. Este prorector ştiinţific al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” Bucureşti şi preşedinte al Colegiului Medicilor din Bucureşti. Deţine, de asemenea, funcţia de preşedinte al Comisiei de Chirurgie Plastică Microchirurgie Reconstructivă a Ministerului Sănătăţii, al Asociatiei Chirurgilor Plastici din România şi al Comisiei de Ştiinţe Medicale a Agenţiei de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior.

Plecând de la decizia ÎCCJ privind asimilarea medicilor din spitalele de stat cu funcţionarii publici, Cotidianul a lansat o dezbatere publică despre urmările acestei decizii, statutul cuvenit medicilor şi modul în care statul trebuie să reglementeze sistemul de sănătate publică din România. Paginile Cotidianului sunt deschise pentru personalităţile din lumea medicinei româneşti, pentru toţi cei care au ceva de spus în legătură cu acest subiect.

Citiţi şi


Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.