Iohannis către Dragnea: Aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare

Klaus Iohannis a susținut un discurs, miercuri seara, după ce toţi cei 26 de membri ai Guvernului Grindeanu au depus jurământul.

Președintele României a declarat că noul Guvern are promisiuni complicate de îndeplinit și le-a solicitat membrilor Cabinetului Sorin Grindeanu să livreze ceea ce a fost promis în campania electorală. De asemenea, i-a cerut liderului PSD Liviu Dragnea să-i „învețe” pe miniștrii programul de guvernare.

În timpul ceremoniei, Florin Iordache a întâmpinat probleme la pronunţarea cuvântului „integritate”. Viorel Ştefan a uitat să semneze textul jurîmântului, dar a căut acest lucru după ce preşedintele l-a atenţionat. La rândul ei, Lia Olguța Vasilescu nu a ținut mâna pe Biblie la rostirea jurământului.

Pe Dragnea, pe Tăriceanu și pe președintele CCR i-a numit ”musafiri”.

Președintele nu a scos șampania, ca la orice altă ceremonie oficială.

El le-a spus jurnaliștilor: „Mă bucur să vă pot saluta. (…) Vă promit că o să ne vedem mai des zilele acestea. Seară bună!”.

Întrebat de șampanie, președintele a răspuns: „Haideţi să lăsăm şi pe mâine ceva!”.

Textul discursului lui Iohannis:

„Domnule Prim-ministru Grindeanu,

Onorați membri ai Guvernului

Daţi-mi voie, în primul rând, să vă felicit pentru votul de încredere pe care l-ați primit în Parlamentul României și, evident, pentru depunerea jurământului. Din acest moment dumneavoastră sunteți Guvernul României.

Aveți o misiune grea, aveți de îndeplinit promisiuni complicate. Trebuie să livrați ceea ce a fost promis în campania electorală. Aşa îmi imaginez că, după alegeri, trebuie să pornească un guvern. Campania electorală nu este doar un circ mediatic, cu toate că și asta este, ci în campania electorală s-au făcut promisiuni.

De asta ați fost votați, și mă adresez aici celor care sunt parlamentari și șefi în Parlament, și asta trebuie să livreze Guvernul. Sper ca, într-o zi, să-mi explicați cum veți face, în așa fel încât să vă încadrați într-un deficit bugetar de 3%, să creșteți salariile, să scădeți impozitul, TVA-ul și multe alte lucruri. Eu îmi doresc să faceţi aceste chestiuni.

Domnule Prim-ministru,

Onoraţi membri ai Guvernului,

Eu vă doresc să aveți un mandat de succes! Românii își doresc să aibă un guvern de succes. Câteva lucruri, însă, cred că se așteaptă de la dumneavoastră, cel puțin eu aștept aceste lucruri și cred că sunt în asentimentul românilor cu aceste așteptări.

În primul rând, aștept să păstrați clară, vizibilă și declarată, orientarea euro-atlantică a României, asta însemnând să faceți tot ce poate un Guvern, şi poate, să întăriți poziţia României în cadrul NATO și în cadrul Uniunii Europene.

Eu aștept, și mulți așteaptă, nu toți, dar foarte mulți așteaptă, să faceți tot ce se poate, și se poate, să sprijiniți o justiție independentă în România. Asta înseamnă întărirea statului de drept. Aţi jurat că veţi face tot ce puteţi pentru o democraţie matură în România. O democraţie fără o justiţie independentă și fără un stat de drept nu putem să ne imaginăm în Europa.

Domnule Prim-ministru,

Onoraţi membri ai Guvernului,

Aşteptăm, şi aşteptăm cu toţii de data asta, pot să spun, să gestionaţi în mod responsabil economia românească, atât cât depinde de Guvern, dar, cu certitudine, aşteptăm cu toţii să gestionați în mod responsabil finanţele publice. Este extrem de important ca, după ce creşteţi toate salariile, scădeţi toate taxele şi impozitele, renunţaţi la impozite de multe feluri, să ne găsim, totuşi, într-o zonă a sustenabilităţii, să avem o datorie rezonabilă, o datorie publică, să avem un deficit care, dacă se poate, să fie sub 3%, deficit al finanţelor publice, şi foarte, foarte important, cu toate aceste măsuri pe care le veţi îndeplini, să aveţi, vă rog, grijă ca economia Românească să crească.

România este momentan la capitolul creștere economică, hai să zicem, campioană europeană. Este mare lucru. O creștere economică mult peste medie este ceea ce ne dorim cu toții pentru a ajunge, după o perioadă rezonabilă, la același nivel cu celelalte țări mai dezvoltate din Uniunea Europeană.

Şi, în fine, sunt convins că jurământul pe care l-aţi făcut astăzi v-a convins că, pentru România, este foarte important să vă îngrijiți de securitatea naţională. Asta garantează până la urmă şi unitatea, şi independența, şi integritatea teritorială şi suveranitatea. Fără securitate naţională, aceste lucruri s-ar putea să nu fie de la sine înţelese. O securitatea naţională care în mod clar este în strânsă legătură cu stabilitatea României. Și, dacă vorbesc de stabilitate, este important să ştiţi că pentru noi nu contează doar stabilitatea internă, ci şi stabilitatea regională. România este o ţară care poate şi vrea să fie, ceea ce eu am numit în repetate rânduri, România puternică. România este şi trebuie să rămână un pol de stabilitate şi securitate în regiune. Pentru asta, este însă nevoie să vă implicaţi cu toţii, fiecare în domeniul lui.

Vă doresc mult succes cu toate acestea! Îi salut și pe musafirii noștri de astăzi, Președintele Senatului, Președintele Camerei Deputaților, Președintele Curții Constituționale.

Domnule preşedinte Dragnea, aflarăm de la televizor că sunteţi singurul care cunoaşte programul de guvernare din scoarţă în scoarţă. Vă rog eu frumos, învăţaţi-i şi pe ei!

Vă doresc tuturor mult succes pentru România!”(preluare de pe presidency.ro)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Julieta Tarnovan 4245 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.