Isărescu: Dați-mi voie să mă retrag, să plec acasă, adică la bancă și să am grijă de ROBOR

„Dați-mi voie să mă retrag, să plec acasă, adică la bancă și să am grijă de ROBOR”, a declarat guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, joi, la finalul conferinței „Soluționarea alternativă a litigiilor din domeniul financiar-bancar”, organizată de Universitatea din București.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor în lei cu dobânda variabilă, a scăzut joi la 1,78%, faţă de nivelul de 1,79% înregistrat cu o zi înainte, conform informaţiilor publicate de Banca Națională a României (BNR).

De asemenea, indicele ROBOR la şase luni, utilizat în calculul dobânzilor la creditele ipotecare, a rămas constant, la nivelul de 1,87%.

La începutul lunii septembrie, ROBOR la trei luni era cotat la 0,92%, iar la începutului acestui an la 0,87%.

Guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a explicat marți, la finalul ședinței de politică monetară, că deciziile privind ROBOR se iau dimineața, la ora 11.00.

„Au fost mai mulți factori care s-au suprapus accidental, dar am mai spus și anterior că creșterea dobânzilor este inevitabilă. Mișcările acestea bruște vor fi evitate, prin asigurarea de lichiditate de către banca centrală. Veți vedea că aceste creșteri se vor atenua la fel de repede cum au apărut (…) dobânzile se vor plimba în jurul a 1,75%”, a mai spus Isărescu despre ROBOR.

Ministrul Finanțelor, Ionuț Mișa, a participat, marți, la o ședință cu directorii executivi din BNR, nu la ședința Consiliului de Administrație al băncii centrale, a precizat Isărescu, în cadrul conferinței de presă care a avut loc marți.

ROBOR reprezintă rata medie a dobânzii la care băncile româneşti se împrumută între ele în lei. Indicele se stabileşte zilnic de BNR ca medie aritmetică a cotaţiilor practicate de zece bănci selectate de Banca Naţională.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.