Jaful de un miliard: Oligarh din Republica Moldova, în arest la domiciliu

Controversatul om de afaceri din Republica Moldova Ilan Shor a primit arest la domiciliu pentru o perioadă de 30 de zile, asta chiar dacă procurorii au cerut ca el să fie plasat în arestul poliţiei, transmite Jurnal.md.

Procurorii i-au prezentat învinuirea în dosarele deschise pe marginea furtului de un miliard de dolari de la Banca de Economii

Shor figura până astăzi în calitate de bănuit, iar procurorii au decis să-i schimbe statutul în învinuit, el urmând să fie arestat.
Asta după ce, potrivit raportului companiei de audit Kroll, controversatul om de afaceri s-ar afla în spatele acțiunilor de devalizare a BEM, Banca Socială și Unibank.

„Ceea ce este neclar în prezent este dacă el (Ilan Shor n.r.) a acționat de unul singur sau a fost vorba de acțiuni concertate, cu participarea altor părți”, se arată în una dintre concluziile raportului Kroll.

O serie de lideri de opinmie de la Chişinău arată însă că”show-ul” de la Centrul Național Anticorupție ascunde de fapt intenţia beneficiarilor reali ai jafului de a oferi poporului un ţap ispăşitor. Ilan Shor ar avea la dispoziţie toate mijloacele de a fugi din ţară.

Ilan Shor, fostul președinte al Consiliului de Administrație al Băncii de Economii, a oferito reacție video publicației „Komsomolskaia pravda” în legătură cu raportul Kroll și spune că banca a fost furată până a fi privatizată. Acesta mai spune că studiază raportul și colaborează cu ancheta și este interesat să afle adevărul despre cine a furat banii de la BEM.

Şor a avut o ascensiune rapidă în afacerile din Republica Moldova în timpul guvernărilor conduse sau susţinute de către Vlad Filat. Născut în Israel în 1987, Shor devenea la 27 de ani preşedinte al consiliului de administraţie al BEM, dar şi al Aeroportului internaţional Chişinău – o altă afacere cu iz rusesc – concesionat unei firme din Federaţia Rusă. Numele fostului premier nu apare însă in raportul Kroll publicat pe blogul personal de preşedintele Parlamentului. Nici numele oligarhului Vladimir Plahotniuc nu apare în amintitul raport. Plahotniuc este naşul preşedintelui Parlamentului, Andrian Candu.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.