Juncker: Nu trebuie să mai permitem SUA să ”dicteze” relația Europei cu Rusia

Discurs surprinzător al președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la Passau, acolo unde a declarat că UE nu mai trebuie să permită Washingtonului să ”dicteze” relatia Europei cu Rusia, o țară care ar trebui tratată cu mai mult respect, scriu BBC, DW, Reuters si Thelocal.

”Trebuie să acționăm pentru a avea o relație pragmatică cu Rusia. Nu este sexi, dar așa trebuie, nu mai putem continua așa”, a spus Juncker joi, amintind că UE nu va trece cu vederea acțiunile Rusiei în Crimeea și Ucraina și că Moscova ”trebuie să progreseze mult” în aceste privințe. ”Știu din conversațiile mele cu Putin că nu acceptă fraze precum cea în care Barack Obama a spus că Rusia este o putere regională. Ce înseamnă asta? Nu poți vorbi despre Rusia astfel”, a spus Juncker în ceea ce poate anunța o schimbare majoră de discurs a Bruxelles-ului.

Juncker a punctat că Vestul trebuie să ”trateze Rusia cum se cuvine”, ca pe un egal. ”Nu putem permite ca relația noastră cu Rusia să fie dictată de la Washington”, a mai spus președintele Comisiei Europene.

Juncker a facut aluzie la o declarație recentă a președintelui SUA în care acesta îl acuza pe Vladimir Putin că a acționat de o poziție fragilă în încercarea de a apăra un regim autoritar în Siria. Obama a declarat atunci că Moscova este ”o putere regională” oarecare care se implică în conflictul din Siria.

Intervenția lui Juncker vine la o săptămâna după ce Francois Hollande, Angela Merkel și Vladimir Putin s-au întâlnit la Paris și au decis in buna masura viitorul Ucrainei, care, potrivit planului propus de diplomatul francez Pierre Morel, se va îndrepta fie către o federație în care estul separatist va avea o influență disproporționată asupra Kievului, fie actualul conflict va îngheța și va oferi Moscovei alte pârghii de a controla Ucraina. În ambele cazuri, prevederile Acordului de la Minsk vor fi respectate pe hârtie și astfel Rusia va scăpa de sancțiunile economice impuse de UE. Presedintele Ucrainei a fost simplu spectator la discutiile de la Paris. Cât despre anexarea Crimeii de către Rusia, cancelariile occidentalae abia de au mai suflat o vorbă în ultinul an.

Discursul lui Juncker mai vine la scurt timp după ce mari companii franceze, germane și asutriece au bătut palma cu Gazprom pentru extinderea capacității gazoductului Nord Stream, care transportă gaz rusesc către complexul industrial german, ocolind orice alt stat – o pregătire pentru eliminarea Ucrainei din marele joc energetic european, în 2019, așa cum a anunțat anterior Moscova.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.