Liderul UDMR: CSAT nu se poate ascunde la nesfârşit

Informările SRI privind sistemul sanitar trebuie desecretizate, a apreciat la RFI preşedintele UDMR, Kelemen Hunor. El consideră că scandalul Hexi Pharma este „poate cel mai mare eşec din sistemul sanitar”.

„Trebuie o analiză şi o cercetare foarte amănunţită şi bineînţeles în condiţiile date, când prematur, într-un accident tragic a murit proprietarul şi administratorul firmei, eu cred că trebuie văzut din ce cauză s-a ajuns aici, ca să nu se mai întâmple, pentru că este până la urmă eşecul statului, aşa cum spun oamenii şi nu eu neapărat şi este important după acest scandal ce cred oamenii despre instituţiile statului, ce cred despre toate acele instituţii care au atribuţii, responsabilităţi în domeniu şi oamenii spun că este o ruşine, este eşecul statului. Ani la rând să mergi cu aceste contracte, să nu se întâmple nimic şi dacă cifrele sunt adevărate că în jur de 50 de mii de pacienţi puteau fi salvaţi şi aveau o şansă la viaţă dacă nu s-ar fi întâmplat cu dezinfectanţii această tragedie şi această iresponsabilitate, atunci nu pot să formulez altă concluzie decât un eşec major, poate cel mai mare eşec în sistemul sanitar şi nu numai”, a declarat liderul UDMR.

Acesta e de părere că informările SRI ar trebui desecretizate. „Eu sunt convins că da. Când vorbim de sănătatea publică şi sănătatea fiecărui om, atunci se poate găsi o cale de desecretizare, în aşa fel încât sursele să nu fie compromise, dar să ştie oamenii cine a fost informat, cu ce informaţii au venit serviciile şi cine sunt responsabilii că s-a ajuns până în anul 2016 şi nu s-a întâmplat nimic”, a spus liderul UDMR.

„Nici preşedintele Iohannis, nici şefii instituţiilor şi membrii CSAT-ului nu se pot ascunde la nesfârşit în spatele aşa-numitului secret de serviciu sau secret de stat, când e vorba de sănătatea miilor şi milioanelor de oameni. Eu cred că trebuie tranşat în primul rând la CSAT şi apoi dacă este cazul în Parlament tot ce s-a întâmplat. Apoi, procuratura face ceea ce e de făcut”, a mai afirmat Kelemen Hunor.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.