Kovesi nu putea cere arestarea Elenei Udrea în dosarul „Gala Bute”

DNA nu poate cere arestarea cuiva dacă nu este începută urmărirea penală. Ce spun deputaţii jurişti. Gafa uriaşă a procurorilor de marţi seara.

Cererea DNA este nulă, Udrea nu este nici urmărită penal

DNA a remis miercuri 4 februarie un comunicat de presă prin care anunţă că „procurorul şef al Direcţiei Naţionale Anticorupţie – doamna Laura Codruţa Kövesi a transmis procurorului general al P.I.C.C.J referatul cauzei, în vederea sesizării Camerei Deputaţilor pentru formularea cererii de efectuare a urmăririi penale faţă de UDREA ELENA GABRIELA pentru săvârşirea infracţiunii de luare de mită. În acelaşi comunicat se anunţă că se cere şi aprobarea arestării preventive pentru Elena Udrea. Miercuri seara s-a trimis Camerei Deputaţilor – dar nu a ajuns încă pe masa Biroului Permanent – şi cererea de arestare a Elenei Udrea în dosarul Bute.

Cum este vorba tot de dosarul Galei Bute, solicitarea DNA, concret a Laurei Codruţa Kövesi, excede procedurilor penale şi poate fi considerată nulă de drept. De ce? Pentru că DNA nu poate cere DIRECT arestarea preventivă a unui fost ministru care este deputat, dacă acesta nu este urmărit penal. Şi Elena Udrea NU este încă urmărită penal. La Camera Deputaţilor s-a transmis marţi doar cererea de începere a urmăririi penale şi miercuri doar acest lucru l-au votat deputaţii jurişti.

Procurorii pot cere pentru un deputat/senator, fost ministru, concomitent aprobare pentru începerea urmăririi penale şi aprobare pentru arestare preventivă, dar în cazul Elenei Udrea nu au procedat aşa. Acum ei trebuie să aştepte aprobarea pentru urmărire penală şi după aceea să vină cu cerere de aprobare a arestării preventive.

Ce spun juriştii din Cameră

Cotidianul.ro a contactat doi dintre membrii Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor, specialişti în penal, care au confirmat că, fără să fie aprobată urmărirea penală, nu se poate cere arestarea preventivă.

Daniel Fenechiu (PPDD), avocat, membru în Comisia juridică: „Dacă solicitarea DNA vizează tot dosarul Gala Bute, atunci nu poate fi valabilă, pentru că dna Elena Udrea nu este urmărită penal. Noi în Comisia juridică am avizat cererea procurorilor de începere a urmării penale, şi urmează ca plenul Camerei Deputaţilor să se pronunţe. Se va întâmpa probabil lunea viitoare. Avizul nostru este obligatoriu, dar totodată în raport cu plenul Camerei, este consultativ. Pentru dna Elena Udrea, urmărirea penală începe în secunda 2 după ce în Monitorul Oficial se publică hotărârea Camerei Deputaţilor privind solicitarea DNA de începere a urmăririi penale. Tot atunci pot veni procurorii şi cu cererea de arestare la Cameră. Nu înţeleg de ce s-a procedat aşa. Procurorii au mai comis, tot în legătură cu dosarul Galei Bute, o gafă uriaşă. Cu siguranţă vor fi foarte multe comentarii, spaţiul public va lua foc după această cerere a DNA”.

Theodor Nicolescu (PNL), avocat, vicepreşedinte al Comisiei juridice a Camerei Deputaţilor: „Nu se poate cere arestarea unei persoane care nu este urmărită penal. Este ca şi cum este săltat cineva de pe stradă, o persoană care nu este acuzată de ceva şi este arestată preventiv. În acest moment Elena Udrea nu este urmărită penal. După, se poate cere şi arestare şi percheziţie”.

Marton Arpad (UDMR), membru în Comisia pentru regulament a Camerei Deputaţilor, unul dintre foarte puţinii deputaţi care cunosc la perfecţie regulamentele şi procedurile. „Trebuie făcute următoarele precizări, pentru ca toată lumea să înţeleagă. Dacă este vorba de un simplu parlamentar, urmărirea penală poate începe oricând, fără să fie nevoie se se ceară vreo aprobare. Dacă pentru simplul parlamentar se consideră că se impune măsura arestului preventiv şi sau a percheziţiei domiciliare, şi el este urmărit penal, atunci se solicită aprobare. Dacă este vorba de un parlamentar care este şi fost ministru pentru fapte comise în timpul mandatului de ministru, este obligatoriu să se ceară aprobarea pentru începerea urmăririi penale. Dacă ulterior în timpul urmăririi penale se descoperă şi alte fapte, se poate cere şi arestarea preventivă. Văd acum că DNA vrea arestare preventivă pentru dna Udrea. Arestarea preventivă se cere dacă dna Udrea este pericol public, adică a omorât pe cineva, a dat în cap cuiva, ceea ce nu este cazul; se mai cere dacă există temeri că poate umbla la dosare şi să modifice unele probe. Este greu de crezut, pentru că este vorba de ce s-a întâmplat acum 4 ani şi în plus dna Udrea nu mai are acces în minister; se mai poate cere dacă există temeri că dna Udrea fuge pleacă din ţară. Din moment ce s-a instituit măsura controlului judiciar, este greu să mai poţi pleca din ţară. În sfârşit, se mai poate cere şi dacă există temeri că dna Udrea ar putea şantaja celelelte persoane implicate, martori etc. Din punctul meu de vedere, doar pentru aşa ceva s-ar putea cere arestarea preventivă, dacă există însă indicii clare”.

Gafă de repetenţi din anul I de la Drept

Marţi seara, procurorii DNA s-au prezentat la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu Rudel Obreja şi cu primarul municipiului Lupeni, Cornel Resmeriţă, unde au cerut arestarea lor preventivă pentru 30 de zile în dosarul Galei Bute. Credem că niciun repetent din anul I de la Drept nu ar fi comis o gafă aşa de mare. ÎCCJ judecă în primă instanţă cereri de arestare preventivă doar în cazul demnitarilor. Or, nici Obreja şi nici Resmeriţă nu au calitatea de demnitari. Drept urmare, judecătorii ÎCCJ şi-au declinat competenţa şi cei în cauză au plecat acasă pentru că expirase ordonanţa de reţinere.

Un viitor scandal de proporţii

Elena Udrea nu este încă urmărită penal, dar şi dacă ar fi, tot nu contează, deja au apărut transcripturi din diferite conborbiri telefonice. Totul s-a întâmplat exact la 24 de ore după ce s-a dat publicităţii o nouă sentinţă a CEDO împotriva României privind scurgerea informaţiilor din dosare, autorităţile fiind considerate ca fiind vinovate de către judecătorii europeni. Asupra acestui subiect vom reveni.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.