Liderii rebelilor proruși dau bir cu fugiții

În timp ce forțele ucrainene loiale guvernului de la Kiev strâng lațul în jurul ultimelor fiefuri ale prorușilor, la Lugansk și Donețk, doi lideri importanți ai insurgenților demisioneză din așa-zisele lor funcții oficiale.

Rusul Igor Girkin, care ar putea fi implicat în doborârea zborului MH17, și guvernatorul autoproclamatei Republici Populare Lugansk, Valeri Bolotov, și-au dat demisia, anunță presa rusă.

Igor Girkin, alias Strelkov, a demisionat din funcția de ministru al Apărării, potrivit novorosinform.com. Site-ul spune că el are acum noi atribuții, însă nu menționează care ar fi ele. Strelkov este colonel în retragere al FSB, veteran al conflictelor din Bosnia și Herțegovina, Transnistria și Cecenia. În locul său a fost numit Vladimir Kononov, supranumit ”țarul”, scrie Interfax.

Strelkov este al treilea lider important al rebelilor care renunță la funcții și comandă în doar o săptămână. El a fost precedat de liderul din Donețk, Alexander Borodai, și de cel din Lugansk, Valeri Bolotov. Cel din urmă a renunțat la funcție joi, motivând prin faptul că trebuie să se refacă după ce a fost rănit. Borodai, cetățean rus, consultant politic în Rusia, a demisionat joi, spunând că și-a îndeplinit misiunea de a transforma insurgența într-un ”adevărat stat”.

Cei trei au condus rebeliunea din estul Ucrainei începând din primăvară și au cerut constant alipirea celor doua regiuni la Federația Rusa. Însă, dupa anexarea Crimeii, Moscova nu a mai recurs la sprijinirea pe față a mișcării lor, redusă acum doar la orașele Donețk și Lugansk, încercuite de forțele Kievului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.