×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 9 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Joi, 17 august 2017, 20:35
EUR (€)
+0.0079 ↗
4.5816 RON
USD ($)
+0.0111 ↗
3.9104 RON
• • •
Liiceanu față în față cu neamul său

Un articol care îl reprezintă perfect pe editorul Gabriel Liiceanu se deschide cu un citat ales cu grijă de autor: „Să ne reculegem în fața acestui cadavru, cadavrul conștiinței zdrobite” (T. Maulnier).

Gabriel Liiceanu l-a ales pentru că îl reprezintă. Subconștientul său îl însoțește cu devotament. Să ne reculegem moral în fața acestui articol, care nu este decît un „cadavru, cadavrul conștiinței zdrobite“ a editorului mutilat de dorința sa de putere. Și de inconștiența sa de intelectual care a rămas doar cu cadavrul, părăsit de orice simțămînt moral (de la o dată care, probabil, le scapă și celor care-l cunosc). Și Liiceanu, înțeleptul și descurcărețul culturii române, își devoalează spaimele și angoasele: „Mărturisesc că de la o vârstă fragedă am căpătat o sensibilitate ieșită din comun în fața gurilor fără dinți, a acestor mici hăuri care se deschideau în mijlocul feței, devenind sigla unei declasări umane. De unde le venea gurilor știrbe această incredibilă forță de avarie? Cum de transformau ele în două clipe un om într-o hidoasă epavă umană?“.

În cazul lui Liiceanu, aspectele fizice duc automat la trăsături morale și psihice. Dar nu toate. Știrbii și orbii îl îngrozesc. Umflații și rotofeii probabil că-l încîntă și îl amuză. Cu alte cuvinte, numai formele și înfățișarea adversarilor îl provoacă. Proporțiile și formele sale atinse de timp sunt în continuare armonioase, admirabile, prietenești, poate chiar excitante.

Din păcate, articolul lui Liiceanu despre săraci, bătrîni și necăjiți are în el o fărîmă dintr-un soi de fascism al tinereții. În ciuda lecturilor sale, Liiceanu n-a ajuns încă la o minimă cultură a conviețuirii. El încă nu știe că vîrsta nu este un criteriu moral, după cum înfățișarea fizică, inclusiv handicapul unei persoane, nu reprezintă decît argumente de discriminare pentru oamenii săraci cu duhul. El nu depășește nivelul de exprimare al reporteriței care relatează despre „o bătrînă de 55 de ani lovită de o mașină pe trecerea de pietoni“.

Omul nostru, cu case, cu editură, cu dinții puși, cu cărți, cu premii, este un om de oarece valoare, fără a fi cîtuși de puțin un om de onoare. Nu proprietățile și dinții stabilesc asta, ci semenii cu care interacționează. Un om fără dinți poate fi un om demn. Pușcăriile anilor comuniști au fost pline de știrbi cu demnitate. După cum lumea de azi este plină de proprietari cu suflet de nemernic, dacă nu chiar ticăloși cu ștaif. Ca să nu vorbim despre descalificații moral pe care editorul nostru (observați că evit să-l numesc filosof!) i-a slujit cu un servilism vizibil de la o poștă, chiar și fără ochelari și chiar de către nevăzători.

Liiceanu nu este singurul care se strîmbă cînd vede un știrb, un declasat, un bătrîn nemulțumit. Pentru domnul editor parfumat de propria sa închipuire, săracul fără dinți, chiar dacă strigă de foame sau de durere, nu-i decît un „declasat“. Sau, mai exact, ca să-l citez, o expresie a „declasării umane“. Altfel, după gîndirea celui mai mare profitor al ideologiei comuniste (de la care, fără să-i pută, a preluat cea mai cumplită mașină de îndoctrinare, Editura Politică, rebotezată Humanitas), țara îi pute la greu. Gîndirea ticălosului transpiră peste tot. Dacă se învîrte, dacă se descurcă, este drag destinului și lui Dumnezeu. Și sfinților și eternității! Dacă omul de lîngă el trăiește „cu mici hăuri care se deschideau în mijlocul feței“, cu siguranță că el se află între nefericiții sorții. Dacă n-au un Marcello sau un Siegfrid, e ca și cum ar avea o lipsă la dantură.

Iată ce lipsă cumplită de talent și de normă morală arată editorul nostru: „O vreme, după 1990, nu am mai putut să mă uit la telejurnale. Brutalitatea imaginii care te întâlneşte venind din faţă, fără posibilitatea eschivei, mă răstignea, ca pe un boxeur căzut în ring, pe urâţenia acestei ţări: case din chirpici roase de inundaţii, orătănii evoluând printre şoproane acoperite cu carton gudronat, obrajii scofâlciţi ai oamenilor, guri fellinian ştirbe, priviri moarte, haine jerpelite, balada mizeriei recitată în faţa unui microfon într-o limbă stâlcită, fără nici o propoziţie întreagă, fără nici un cuvânt adunat cum trebuie lângă altul; o limbă a nimănui, vestigiu al unei omeniri pe cale de a fi destituită din statutul ei“.

Parcă am parcurge descrierea făcută de o orătanie cu burta plină de cărți, dar cu mintea lipsită de cîteva repere morale.

De ani buni, România este cotropită de o armată de închipuiți. Se socot a nu fi datori nimănui. Nici părinților, nici bunicilor, nici necunoscuților de prin satele sărace și subdezvoltate. Nu au obligații decît față de ei. De vină sunt săracii care nu le înțeleg opera și eforturile, de vină sunt țăranii care nu le acceptă opțiunile politice și planurile de viitor, chiar dacă sunt construite pe cîte o Editură Politică primită de la cei cărora le-au pupat picioarele și botinele plimbate prin rahat.

Editorialul complet în ziarul Cotidianul de marţi versiunea tipărită - disponibilă la toate chioşcurile şi benzinăriile OMV Petrom şi MOL - sau digitală

Cornel NistorescuPublicat Luni, 27 februarie 2017
19991
 | 110
 | 70
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Arpad
-3
Ce articol sordid se poate scrie scotand un citat din contextul lui si servindu-l gloatei care numai asta asteapta ! Cei cu stomacul patriotic , ah, atat de sensibil, ar trebui sa ia la cunostiinta ca Liiceanu a facut din "Humanitas" exact opusul Editurii Politice. Ceea ce pentru dl. Nistorescu e desigur greu de suportat, domnia sa neputandu-se lauda decat cu articole de "calibrul" celui pe care tocmai l-ati citit.
Publicat Vineri, 03 martie 2017
+Răspunde
Aurora Inoan
+1
:)
Publicat Joi, 02 martie 2017
+Răspunde
Noro
+6
Viața de zi cu zi din aceste timpuri prin care trecem în România au aratat că cu bani, răbdare și educație dinții se pot repara, caracterul nu se poate nici plomba și nici înlocui cu o proteză!
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
ion
+5
Domnule C Nistorescu, Chiar nu merita sa va pierdeti timpul pentru acesti 'mediocri": Liiceanu, Plesu, Cartarescu, Patapievici si C.P.Tudor. "Sistemul" are nevoie de ei-dupa chipul si asemanarea lor
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
IOAN
+3
Faptul ca dl Liiceanu este un filozof si un om de cultura cu totul remarcabil ii da posibilitatea sa fie o voce puternica si in domeniul politicii "cetatii"! Din pacate insa opiniile domniei sale de pe o pozitie elitista justificata ar trebui sa fie mai atent cantarite (tocmai prin influenta pe care o au asupra unui public educat) pentru a nu fi interpretate eronat si a nu se transforma intr-o sursa de manipulare si dezbinare,mai ales in randurile tineretului .Este foarte trist ca dl Liiceanu (ca si dl Plesu ,de altfel) se preteaza la acest tip de consideratii filozofice, ieftine care pot avea implicatii nefaste ,mai ales in conditiile actuale.Incerc acelasi sentiment de mila atat fata de protestatarii "fara dinti" ironizati de dl Liiceanu ,oricat se straduie sa nu recunoasca acest lucru,ca si fata de dl Liiceanu ,care nu are nici macar scuza lipsei de instructie! Pacat ,deoarece asemenea "mesaje" sant preluate rapid si tendentios de siturile de socializare in scop propagandistic si contribuie mai mult la dezbinarea noastra ca romani ! Cred ca dl Liiceanu ar trebui sa-si reciteasca opera din cand in cand si mai ales "Apelul catre lichele "din 1990! Si-ar reaminti multe lucrurui!
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
PisoiuNegru @ IOAN
0
come on man! "filozof si om de cultura remarcabil" De teza lui de doctorat in care l-a plagiat pe C Noica ai auzit? De faptul ca a fost "spalat" de Gogu Radulescu prin inlocuirea in decizie a "plagiatului" cu "mimetsim" sti? Am trait acele vremuri . Citeste daca mai gasesti ceva despre subiect. Iti mai recomand sa cauti decizia prin care Editura Politica se metamorfozeaza in HUManitas cu sprijinul lui A Plesu iar GL este numit director. Dar daca cineva gaseste si Contractul de Privatizare din 1991 il rog sa-l posteze sa-l vad si eu Fara suparare Ioan ! Cred ca este doar un motiv de reflexie pentru cei care vor sa stie despre cine se vorbeste. Sa aveti parte de bine
Publicat Luni, 27 martie 2017
+Răspunde
Moromete
-12
Nea Cornele, mare ganditor esti matale! Nu poti ajunge la degetul mic al lui Liicenu!
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
Aldo fiul lui Moro @ Moromete
+9
Da` spune-ne tu,nea Moro,cam pe unde se situeaza degetutul cel mic al lui Liiceanu ? Spune-ne,nu ne mai fierbe asa !
Publicat Miercuri, 01 martie 2017
+Răspunde
Bogdan B
+18
Punctat.Direct la tinta.Mi-aduc aminte,cam prin anii 90,de o chestie.Liiceanu era la radio,pe post de moderator,cred.Intervine un cetatean la telefon si pune o problema legata de saracime sau de saracirea romanilor.Si-atunci intervine marele filozof-"Da.Da.Sa trecem mai departe"...Asa ca nu ma mira sa observ ca aveti aceiasi opinie,legat de "dragostea" insului pentru defavorizatii sortii. Am mai incercat,zilele trecute,sa-i citesc un articol,pe net.N-am rezistat nici la un sfert.Suntem niste tembeli,comunizati,batuti in cap s.a.m.d Avem insa o "salvare".Gandeste individul pentru noi.Cam ce gandeste?N-as putea preciza.Intr-o vreme era cu Base in brate.Acum pe cine-o vrea sa tina?
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
FLORIN
+21
M-a uns pe suflet adevarul spus de dvs.despre acest individ.
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
FLORIN
+6
M-a uns pe suflet adevarul spus de dvs.despre acest individ.
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
SOROSH piere
+13
Vă prezentăm o poză alii GDS iau notițe de la Silviu Brucan, fost agent sovietic. Acești intelectuali care iau notițe în 1990 ca și școlarii de la omul sovietelor și prietenul lui Soroș au devenit formatorii de opinie de azi.
Publicat Marţi, 28 februarie 2017
+Răspunde
Recomandate
Cum s-a dus o senatoare în Parlament
Publicat acum 7 ore şi 55 minute
Femei frumoase pe funcții superbănoase
Publicat acum 10 ore şi 34 minute
Real Madrid, de neoprit
Publicat acum 13 ore şi 7 minute
Propunere radicală a lui Pleşoianu
Publicat acum 6 ore şi 10 minute
Lazăr și Kovesi - stat în stat
Publicat acum 23 ore şi 45 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat acum 13 ore şi 6 minute
Ioan Vieru

Poliția rutieră se află de mulți ani în derivă printr-un management tot mai defectuos. Scandalurile din ultimii ani arată nu numai lipsa de profesionalism a poliției, ci funcționarea acestei instituții plătită de la bugetul public printr-o mentalitate a fostei miliții comuniste.

Ioan VieruPublicat acum o oră şi 19 minute