Lovitură grea pentru Rusia

Asociaţia Internaţionala a Federaţiilor de Atletism (IAAF) a decis să menţină interdicţia participării atleţilor ruşi în competiţiile internaţionale, astfel încât, pentru prima data din 1984, Rusia ar putea să nu aibă reprezentanţi la atletism la Olimpiada de la Rio de Janeiro din acest an, scrie BBC, preluată de site-ul rus RT.

Decizia urmează să fie anunţată la întâlnirea IAAF de la Viena, în seara zilei de vineri.

Există însă o probabilitate mare ca atleţi ruşi să participe la Olimpiadă.

Este o lovitură de imagine extrem de dură primită lumea sportului din Rusia şi vine pe fondul violenţelor produse de suporterii ruşi la Euro 2016, acolo unde Federaţia Rusă de Fotbal a şi primit o eliminare cu suspendare din competiţie (suspendarea automată în cazul repetării violenţelor în tribună). Naţionala Rusiei este însă eliminată de la Euro 2016 în urma celor două înfrângeri suferite.

Suspendarea atleţilor ruşi de la Olimpiada de la Rio se datorează dopajului instituţionalizat descoperit de Agenţia Mondială Anti-Doping. Se întîmpla în 2015, iar în luna noiembrie a anului trecut, guvernul de la Moscova şi federaţiile s-au angajat să recurgă la reforme. Au fost schimbaţi toţi şefii de federaţii şi toţi antrenorii loturilor Rusiei unde au fost depsistate cazurile de dopaj sistematic şi în masă. Inspectoriii de la AMAD au fost însă sceptici şi mulţi comentatori au văzut în aceste măsuri doar un exerciţiu de imagine.

Ministrul Sportului din Rusia, Vitali Mutko a incercat să introducă cât mai multe reforme şi a repetat scuzele oficiale ale Rusiei în cazul dopajului, după cum a făcut-o şi în cazul comportamentului suporterilor la Euro 2016. Nu a fost însă suficient. Un raport al AMAD dat publicităţii miercuri a adus acuzaţii şi mai grave, pe baza cărora viocepreşedintele Comitetului Internaţional Olimpic, John Coates, a declarat că agenţia rusă anti-doping şi federaţia de atletism sunt “putrede până în măduva oaselor”. Pe baza acestui raport s-a luat decizia interzicerii participaării sportivilor ruşi la Olimpiada de la Rio.

Agenţii AMAD au avut motive să întocmeească un raport negativ. Asupra lor au fost exercitate presiuni în Rusia, au fost ameninţaţi cu expulzarea. Sportivii rusi au fost mutaţi în cantonamente în localitati militarizate şi îndepărtate, la fel şi antrenorii. Agentii AMAD au observat că atleţii dispăreau brusc de la competiţiile la care era anunţată prezenţa lor şi efectuarea testelor. S-a ajuns până acolo încât o atletă a încercat să-şi ascunda un recipient cu urina “curată” într-o “cavitate a corpului”, arată raportul cu pricina.

Rusia nu este cu siguranţă singura ţară în care dopajul se practică la scara extinsă. Un specialist rus anti-doping a declarat că va scrie o carte în care va aduce dovezi în sprijinul ideii că dopajul este un flagel larg răspândit. Specialistul rus a murit însă la scurt timp după ce a promis că va transmite aceste dovezi unor confraţi din Danemarca. Unii comentatori consideră că Rusia este luată în colimator în acest moment pentru că autorităţile de la Moscova nu au luat măsurile la care organismele internaţionale se aşteptau, nu doar pentru că ar fi fost descoperit fenomenul extins al dopajului.

În Rusia însă, orice interacţiune cu Vestul , cu atât mai mult una negativă precum cea cu AMAD şi IAAF este privita în termenii confruntării Est-Vest şi exploatată ca atare de propaganda rusă. În acest caz al atletismului şi al olimpismului, scriu unii comentatori, este însă mai puţin probabil ca Vladimir Putin să lanseze o nouă ofensivă propagandistică. Admirator şi practicant al sportului, Putin va încerca să salveze ce se mai poate din participarea la Olimpiada de la Rio şi apoi să folosească victoriile ruse ca arme de propagandă. Este o soluţie pe care şi Comitetul Internaţional Olimpic si IAAF o preferă unei eliminari totale a atletilor rusi şi unei confruntări pe un teren ce are mai puţin a face cu sportul

Este ceea ce a semnalat preşedintele CIO, Thomas Bach, într-o declaraţie făcută în luna mai. El arată că “trebuie să luăm în calcul că în asemenea federaţii “ccontaminate” există sportivi cărora le poate fi aplicată prezumţia de nevinovăţie. Asta ar însemna că aceşti atleti vor trebui să demonstreze la nivel internaţional şi independent că testele lor sunt în conformitate cu regulile AMAD”. Este o declaraţie care arată că decizia IAAF nu va fi definitivă şi că unii atleţi ruşi vor primi dreptul de a concura. Cu siguranţă că unii dintre ei se vor intoarce cu laurii olimpici şi victoriile lor vor servi atât propagandei lui Putin, cât şi eforturilor reale de a curăţa atletismul rus.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.