Magie şi iluzii la Versailles cu artistul vizual Olafur Eliasson

Extraordinarele instalaţii ale artistului danez, făcute din apă, lumină şi oglinzi, au invadat parcul regiei Regelui Soare, într-un echilibru sustenabil între natură şi artificiu, realitate şi tehnologie.

De la Galeria Tanya Bonakdar din New York la Neugerriemschneider din Berlin, la instalaţiile monumentale ale lui Olafur Eliasson, preţurile au devenit din ce în ce mai ridicate. Recordul a fost bătut în 2007, când Christie’s din Londra a adjudecat pentru 1,07 milioane de euro lucrarea Fairefold Eye, am putea spune o capodoperă în oţel de 157 de centimetri.

Intervenţiile spaţiale din interior sunt activate de oglinzi şi lumină

Sunt foarte apreciate şi seriile fotografice, precum cea realizată în 1996, The Waterfall Series, care se compune din 50 de imagini şi care, la Sotheby’s din Londra, în2011, a fost adjudecată pentru 446.000 de euro, în timp ce o serie de 12 imagini costă între 40.000 şi 60.000 de euro, iar o fotografie se plăteşte cu preţuri exorbitante. Investind între 40.000 şi 80.000 de euro se poate achiziţiona o mică instalaţie realizată din 10 exemplare.

Vedere din Palat a Cascadei, plasată în axul marelui canal

Your Sens of Unity în interiorul palatului

În decembrie 2015, cu ocazia Conferinţei Mondiale ONU ce a avut loc la Paris, artistul danez Olafur Eliasson a prezentat în Piaţa Pantheonului o gigantică sculptură, Ice Watch, pentru a denunţa riscurile încălzirii climatice a planetei, în care 12 blocuri de gheaţă provenind din Groenlanda erau dispuse într-un cerc, ca şi cifrele unui orologiu. Această operă a artistului danez avea o semnificaţie importantă pentru lucrările pe care avea să le realizeze în Grădina de la Versailles, care vor rămâne acolo întreaga vară.

Deep Mirror galbenă şi Deep Mirror neagră

Tema Apei este protagonista celor trei spectaculoase instalaţii în aer liber din parc, fiecăreia fiindu-i dedicat câte un element lichid, gazos şi solid. Cea cu starea lichidă este exaltată de o triumfătoare cascadă artificială (Waterfall), care are peste 20 de metri, construită cu structuri metalice şi acţionată de un sofisticat mecanism hidraulic. Opera este colocată de la început sub îmbrăţişarea Marelui Canal. Cu acest proiect, Eliasson a dorit să dea viaţă, la distanţă de secole, unui vis nerealizat (cu limite tehnice) de creatorul de grădini francez, André Le Notre (1613-1700). Cascada, cum precizează artistul, poate fi privită atât prin aspectul ludic, prin reflexele de lumină pe care le generează, dar înseamnă şi altceva: atunci când apa se mişcă are o legătură cu temporalitatea, ceea ce îţi oferă imaginea unei fiinţe atemporale.

Vizitatori în faţa Deep Mirror (galben)

Totodată, Olafur Eliasson oferă o dimensiune teatrală naturii. Intrând în Boschetul Stelelor, asişti la mişcarea norilor şi ceţii (în Fogg Assembly), produsă de un mare dispozitiv circular care pulverizează apă. ”Ceaţa îţi dă senzaţia de destabilizare”.

Cea de a treia instalaţie, Glacial Rock Flour Garden, colocată cu Boschetul Colonadelor, este traversată de un strat circular de reziduuri gri-albastre de gheaţă, care sosesc direct din Groenlanda. Cu aceste opere care se află în exterior, Eliasson vrea să reflecteze asupra faptului că atunci când lumea vine în Parcul de la Versailles doreşte să pătrundă în natură şi trebuie să existe o construcţie culturală în acest magnific teatru al fostei măreţii franţuzeşti. Totul apare frumos şi ordonat, dar lucrurile din afara lumii sunt cu totul şi cu totul diferite.

Waterfall

Fog Assembly

O altă parte a expoziţiei lui Eliasson se articulează în interior, în somptuoasele săli ale regiei, toate cu rafinate şi surprinzătoare jocuri de oglinzi, reflecţii perceptive şi conceptuale, proiecţii luminoase, viziuni caleidoscopice, forme geometrice primare suspendate în spaţiu. Spre diferenţă de lucrările diferiţilor artişti invitaţi aici, precum Jeff Koons sau Murakami, aceste instalaţii intră în fluid dialogând cu dimensiunea decorativă a locului.

Fog Assembly înconjoară vizitatorii

Glacial Rock Flour Garden

Spectatorul descoperă propria imagine în situaţii neaşteptate. Ca şi în cazul apei din exterior, şi înăuntru, între oglinzi şi lumină, sunt elemente care fac parte din identitatea sitului istoric. Sălile se măresc, se multiplică, la fel pereţii şi ferestrele. În The Curious Museum, o oglindă aşezată în faţa unei ferestre dă senzaţia publicului care priveşte în afară că este contemporan cu cele două săli ale castelului.

The Curious Museum

Cea mai spectaculoasă dintre instalaţii este Your Sense of Unity, care, colocată pe fundalul Galeriei Oglinzilor, dă impresia unui fel de caleidoscop cu elemente luminoase. În alte săli găsim structuri circulare care par imagini astrale ale fazelor lunii sau ale eclipselor de soare. Într-o altă sală este suspendată în centru o mare lentilă care măreşte şi produce efecte de difuzare a luminii, în care ambientul apare deformat (Solar Compression).

The Curious Museum reflectă interiorul palatului asupra vizitatorului

Olafur Eliasson este un extraordinar specialist în a crea surprinzătoare fenomene vizuale ambientale. Dar lucrările sale au o valoare artistică şi socială în măsura în care sunt legate de dezvoltarea eco-compatibilă şi de cercetarea continuă a noilor echilibre dinamice, între dezvoltarea tehnologică şi realitatea naturală.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.