Majoritatea chinezilor se așteaptă la un război cu Japonia

China și Japonia se îndreaptă către un conflict militar, sunt de părere majoritatea chinezilor care au participat la un sondaj realizat de Genron și China Daily, citat de Financial Times.

Nu mai puțin de 53% dintre chinezii intervievați, dar și 29% dintre japonezii care au participat la sondaj, se așteaptă ca țările lor să fie implicate într-un razboi. Sondajul a fost realizat la exact doi ani după ce Japonia a naționalizat unele dintre insulele arhipelagului Senkaku, din Marea Chinei de Est, revendicat de China.

38% dintre japonezi cred că războiul ar putea fi evitat, marcând o scădere cu 8% a acestui tip de optimism față de sondajul similar realizat în 2013. 93 dintre japonezi privesc China într-o lumină nefavorabilă, în timp ce 87% dintre chinezi văd astfel Japonia.

Analiști precum Jeff Kingston, de la Temple University din Philadelphia, consideră că una dintre cauzele acestor opinii periculoase este presa tabloidă din Japonia, care incită la ură față de China, dar și guvernul naționalist condus de Shinzo Abe, care vorbește frecvent despre amenințarea Chinei.

Din momentul naționalizării de către Japonia a insulelor revendicate de China, s-au înmulțit incursiunile aeriene și navale chineze în zona controlată de Japonia. În noiembrie 2013 afost impusă de către China și o zonă de identificare aeriană în Marea Chinei de Est, un gest care poate fi un pas către conflict, în opinia experților.

China are numeroase dispute teritoriale și cu vecinii din Marea Chinei de Sud, în special cu Filipine și Vietnam, state care acum caută cât mai mult sprijin politic și militar din partea SUA și a aliaților din zonă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.