Manipularea României TV infirmată chiar de guvern

În cascada de atacuri la adresa adversarului premierului Ponta lansată zilnic de România TV, unul dintre Breaking-News-urile anti-Iohannis s-au referit la o acţiune a corpului de control al premierului la primăria Sibiu. Informaţia a fost infirmată – destul de târziu totuşi – chiar de către oficiali guvernamentali.

Reacţia lui Iohannis la ştirea ROTV

România TV a anunţat şi a rostogolit întreaga zi următorul subiect: Corpul de Control al Guvernului, trimis să verifice retrocedări din Sibiu. S-a afirmat că inspectorii corpului de control verifică retrocedări făcute de Klaus Iohannis în 2010.

În cadrul conferinţei de presă susţinută la orele 13.30 la sediul ACL, Klaus Iohannis a declarat că nu are nicio problemă în ceea ce priveşte retrocedările. „Nu e niciun fel de problemă, la Primăria Sibiu s-au făcut nenumărate verificări şi se vor face în continuare. Stau foarte liniştit, ştiu ce este acolo şi nu o să găsească nicio neregulă”, a spus Iohannis. Totuşi, liderul PNL a remarcat că acţiunea despre care a informat România TV are loc în plină campanie electorală: „dă de gândit faptul că Ponta candidatul îl trimite pe premierul Ponta să trimită Corpul de Control la Primăria contracadidatului. Chiar în perioada de campanie electorală. Interesant. Totuşi, parcă lucrurile nu sunt în regulă. Eu vă spun oricând: simplu. Oricine poate să controleze orice, nu există nereguli la primăria Sibiu. Simplu de tot”, a spus Iohannis.

Comunicatul Guvernului neagă controlul

Nu ştim dacă într-adevăr a fost vorba doar de o manipulare ordinară a României TV, post patronat de deputatul PSD, Sebastian Ghiţă, sau chiar a existat intenţia unei intimidări a contracandidatului lui Ponta. Un lucru este cert. La 4 ore după ce subiectul era în regim de „Breaking News” , pe site-ul guvernului a apărut un comunicat de presă prin care se nega vreo verificare la Sibiu. Redăm integral comunicatul:

„Biroul de presă al Guvernului este abilitat să vă pună la dispoziție următoarele precizări ale Corpului de Control al Primului-ministru:

Referitor la informațiile apărute în mass-media privind “verificări efectuate la Primăria municipiului Sibiu de catre Corpul de control al primului-ministru”, comunicam următoarele:

Corpul de control al primului-ministru desfășoară, începînd cu data de 03.11.2014, o acțiune de control la Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților (A.N.R.P).

La baza acțiunii de control au stat informații transmise de Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietăților care se referă la activitatea proprie a acestei entități cu privire la acordarea unor despăgubiri ca măsuri reparatorii, în favoarea unui cesionar, pentru imobile situate pe raza mai multor unități administrativ-teritoriale, inclusiv municipiul Sibiu. Obiectivul controlului se referă la verificarea respectării prevederilor legale și a modului de îndeplinire a atribuțiilor de către A.N.R.P în procesul de aplicare a dispozițiilor Legii nr. 10/2001 privind regimul juridic al unor imobile preluate în mod abuziv în perioada 6 martie – 22 decembrie 1989, republicată, cu modificarile si completarile ulterioare. Perioada supusă controlului: 01.01.2010 – 31.12.2010. În situația în care echipa de control constată că anumite acte sau operațiuni au fost inițiate anterior datei de 01.01.2010, ori și-au produs efectele ulterior datei de 31.12.2010, se va putea extinde perioada supusă controlului cu privire la acele acte sau operațiuni. În prezent, acțiunea de control se află în desfășurare. Urmează ca, la finalizarea controlului, să se întocmească Raport de Control”

George Băieşu: Nimeni nu îl verifica pe Iohannis, este verificat ANRP si banii dati în 2010

Simultan cu comunicatul dat de Corpul de Control al premierului, Preşedintele ANPR, George Băieşu, aflat la Cluj, a clarificat şi el situaţia, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute în localitate. El a spus cu sibiect şi predicat că „nimeni nu îl verifică pe Iohannis, este verificat ANRP şi banii daţi în 2010”.

„Sună într-un fel Sibiu când primarul din Sibiu e contracandidatul primului-ministru. ANRP, în acest moment, e un graunte pe lânga nevoia de control din România în materie de retrocedari. Oamenii de la Sibiu, unii au spus ca <>? Nu l-a dat nici Guvernul Nastase, nici Guvernul Ponta, e dat din 2005 pâna în 2012 pe legea cu <>. La Sibiu si în alte parti se fac verificari, nu imobile, ci altceva. Noi vorbim de dosare, prin care s-au facut bani fara drept. La ANRP, dosarele au venit ori cu dispozitia primarului, ori cu dispozitia Comisiei Judetene de Fond Funciar. Titlurile de despagubire s-au dat în 2010, nimeni nu îl verifica pe dl. Iohannis, este verificat ANRP si banii care s-au dat în 2010, când verifici dosare din 2010 constati de ce s-au facut, cine a propus aici (…) La Sibiu e vorba de un cesionar, care are 20 de milioane de euro facute, doua sau trei dosare de la Sibiu, un dosar de la Bucuresti. Si se uita lumea – din ce a facut ala 20 de milioane de euro (…) L-a aprobat Crenguta Dumitrean (sefa ANRP în perioada anului 2010 – n.a.), desi un consilier a spus ca nu e bun. Si nu e normal sa verificam lucrurile astea?”, a precizat Băieşu.

Reacţie a ACL

Cu relativă întârziere a venit şi reacţia departamentului de comunicare al ACL. Cităm din comunicatul primit la redacţie: “Minciunile și atacurile calomnioase la adresa candidatului ACL la Președinția României continuă astăzi cu un nou episod. Informația potrivit căreia Corpul de Control al premierului verifică retrocedări aprobate de primarul Sibiului, Klaus Iohannis, preluată de unele canale media, este falsă. Nu Klaus Iohannis este verificat de instituția aflată în subordinea lui Victor Ponta, ci este verificată Autoritatea Națională pentru Restituirea Proprietății și titlurile de despăgubire date în 2010. Inclusiv președintele ANRP, George Băeșu, a lămurit astăzi această situație, demontând dezinformarea grosolană a propagandei anti Klaus Iohannis. Pentru informarea corectă a opinie publice, menționăm că dosarul investigat de Corpul de Control datează din anul 2002, perioadă în care Klaus Iohannis deținea funcția de primar al Municipiului Sibiu, dar nu era președintele Comisiei pentru retrocedări, așa cum s-a afirmat în spațiul public. Solicitarea din dosarul respectiv a fost făcută pentru restituirea în natură, dar aceasta nu a fost posibilă deoarece pe respectivul teren se aflau deja clădiri ale unui cartier de locuințe. Prin urmare, dosarul a fost transmis la ANRP pentru acordarea de despăgubiri, ca măsură reparatorie”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andreea Cristescu 134 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.