×
×
Noi
Citite
Recomandate
Ultima oră
Actualizat acum 6 minute
24 Ore
7 Zile
30 Zile
24 Ore
7 Zile
30 Zile
Data
Luni, 21 august 2017, 15:15
EUR (€)
-0.0002 ↘
4.5881 RON
USD ($)
+0.0013 ↗
3.9079 RON
• • •
Marin Preda și puterea scriitorilor
Ioan Vieru
Ioan Vieru

Am văzut undeva imaginea casei unde s-a născut Marin Preda, aflată într-o paragină de nedescris. Nu ar fi fost lipsit de interes să avem azi o casă memorială „Marin Preda“, cu muzeograf și chiar un mic centru de cercetare culturală în subordine. Deși Marin Preda a avut mulți prieteni de calitate, mă gândesc la criticul Eugen Simion, par să fi reușit în a-i administra posteritatea detractorii. Un muzeu dedicat scriitorului în câmpia unde „timpul nu mai avea răbdare“ ar aduce și soarele, și ploaia prin scânteierile de destin pe care le-ar contrasta. Astăzi, administratorii politici și sociali nu mai sunt interesați decât de ceea ce aduce profit deșertăciunii curente. Căderea totalitarismului l-a plasat pe Marin Preda într-un con de umbră prin care sfârșitul său tragic poate fi citit ca o veritabilă cronică judiciară. Destinul scriitorului român este în continuare supus diabolicului experiment stalinist.

Nu am fost niciodată la Siliștea-Gumești, locul copilăriei prozatorului, însă aș fi vrut să ajung. Planificasem la un moment dat cu fotograful scriitorilor, Ion Cucu, să ajungem împreună acolo, însă nu am reușit. Amintirea lui Marin Preda rămâne tot mai puternică în condițiile în care trecutul nu este nici mai mult nici mai puțin decât fitilul unei lămpi. A părut, în anii ’90, exagerata cartea dedicată de poetul Cezar Ivănescu lui Marin Preda, doar prin excesul de senzațional al perioadei. Dispariția scriitorului rămâne un subiect peste care nimeni nu mai poate trece. Epoca aceea nu s-a închis, își consumă contradictoriul și absurdul acum, în prezent, încercând reinventarea pumnului în plin chip.

Marin Preda a fost și unul dintre cei mai buni editori de literatură română de după război, fapt care i-a complicat și mai mult situația. Citirea scurtmetrajului vieții sale se poate face prin reconstituirea modului de funcționare și organizare a lumii căreia, până la urmă, i-a devenit victimă. Marin Preda a fost o victimă, iar autorul colectiv al sfârșitului său se află printre noi ca țesătură a sorții.

Casa lui Marin Preda ar fi putut fi de mult timp muzeu, un necesar edificiu în pustiu. Cineva însă vrea ca lucrurile să fie menținute ostentativ așa, în ruină. Sunt bani pentru dezmăț și luxul imposturii, exact ca în perioada proletcultismului, însă pentru o mână de var, câteva cărămizi și un suport pentru un geamantan de cărți, nu. Eliminarea totală a lui Marin Preda de pe frontispiciul adevăratei rezistențe este un proiect vast cât toate înscenările actuale, din tot mai ajustata noastră literatură cu mijloace pur sovietice. Moartea lui Marin Preda pare să fi fost regizată undeva de unde venea lumina neagră acelei perioade, care, din păcate, a dat pretinsă rezistență. Există deja un serios probatoriu că scriitorii de partid și de stat au fost o majoritate, fapt pentru care Marin Preda a trebuit să dispară, și așa trebuie să rămână și pe celelalte planuri.

Deocamdată, Marin Preda nu poate să fie numele unui muzeu, din aceleași motive prin care prezumtiva cauză a morții sale nu poate fi lămurită.

Ioan VieruPublicat Miercuri, 14 iunie 2017
2354
 | 35
 | 5
+Adaugă
Comentarii
2000
Trimite
Ghita Bizonu'
0
Si Uniunea Scriitorilor ce face ? Nu de alta dar muti bani a intyrat in zisa Uniune ca urmare a cartilor zisului Preda!!! A da imtegel este incomod pentru Delirul care se pare ca azi deranjeaza mia mult decat in 1980! Plus ca era "scriitot comunist". Insa in ce priveste moartea ... imi este frica ca nu are motivatii politice ci doar "familiare" (necazuri cu sotia, suparare, vin, stres, munca in exces) si nu a fost nici primul si nici ultimul barbat de +50 care a facut un infarct (aviz "amatorilor"! Voi aia trecuti de 40 care concediu cam fara, program de + 10 ore si peste .. cam infarct scrie pe voi!) Procum Preda a fost si a ramas sa zic asa un "martor al timpului sau" .. singurul scriitor in paginile caruia am gasit Romania asa cum o stiam , cum o vedema , nu aia care s-ar fi vrut sa fie in propagnada de partid
Publicat Vineri, 16 iunie 2017
+Răspunde
Ilie
0
...mai știe cineva cine-i Marin Preda ?....
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
dan
+2
"Au prezentul nu ni-i mare?"
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
DREAPTACZC
+6
Insa noi lustruim cismele stapinilor ... si construim monumente false pe malul Dimboivitei ... pentru fenomene false! Nici macar "procesul comunismului in Romania" nu suntem lasati sa il facem public ! Ce nationalitate aveau comunistii deghizati in rusi veniti cu tancurile de la Moscova? Cine a ocupat in anii '50 tot CC-ul? Cine a provocat HOLOCAUST-ul elitei ROMANESTI? Urmasii criminalilor de atunci sunt si azi in functii politice! DE ACEEA - SOCIETATEA NATIONALISTA ROMANA SECRETA (SNRS)!
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
dan @ DREAPTACZC
+3
"deghizati in sovietici",mai exact...
Publicat Joi, 15 iunie 2017
+Răspunde
Recomandate
Tudose, despre cumulul pensie-salariu
Publicat acum 5 ore şi 56 minute
Barcelona, „noua normalitate“?
Publicat acum 8 ore şi 15 minute
Brambureala pe puncte și pe notițe
Publicat acum 19 ore şi 21 minute
Centrul Atenţiei
alarm off
Cotidianul cititorilor
17 articole/ Actualizat Sâmbătă, 12 august 2017
alarm off
Fotografiile bunicilor
30 articole/ Actualizat Sâmbătă, 05 august 2017
alarm off
Antiştirile Cotidianul
6 articole/ Actualizat Duminică, 09 iulie 2017
alarm off
NUMAI DOUĂ ÎNTREBĂRI
142 articole/ Actualizat Joi, 17 august 2017
Ilie Şerbănescu

Mai mulți „internaționaliști“ de seamă ai României postdecembriste, în frunte cu cei eterni de la BNR, cu contribuții majore la transformarea României într-o colonie.

Ilie ŞerbănescuPublicat acum 19 ore şi 8 minute