Marşul minerilor spre Capitală, act de rezistenţă fizică

Starea de sănătate a celor peste 50 de mineri din Gorj care au pornit în marş pentru a ajunge în Capitală începe să se înrăutăţească din cauza rănilor de la picioare provocate de distanţa foarte mare parcursă. Au mers până acum 170 de kilometri pe jos şi încă îşi continuă drumul.

„Oricum oamenii sunt hotărâţi să continue marşul, ne apropiem de judeţul Argeş. Invitaţia a sunat ca o chestie de normalitate, un pic întârziată, la fel şi acceptarea noastră de a merge la discuţii este o chestiune de normalitate. (…) Dacă nu se schimbă nimic în legislaţia primară şi secundară, putem an de an să dăm oameni afară că tot în faliment o să ajungem în câţiva ani. Sperăm că astăzi să se înceapă o discuţie constructivă pe realitate pentru că, din păcate, se vorbeşte foarte mult şi foarte frumos, se constată de către guvernanţi, dar nu iau decizia de a face ceva concret. Atunci când eşti ministru trebuie să decizi, să decizi după ce constaţi ceva, dar din păcate de câteva luni se constată, dar nu ia nimeni nicio decizie”, a declarat Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie.

Sindicalişti din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie au pornit luni într-un marș de 320 de kilometri, de la Târgu Jiu până la București, protestând față de situația Complexului Energetic Oltenia și a sistemului energetic.

„Marșul de 320 de kilometri al minerilor și energeticienilor de la Complexul Energetic Oltenia, Târgu Jiu — Craiova — Slatina — Pitești — București este urmarea avalanșelor de distrugere a ultimei redute energetice a României, vânzarea țării unor interese străine și trădarea clasei politice a sistemului energetic național. Închiderea Complexului Energetic Oltenia echivalează în altă sferă cu desființarea Academiei Române sau dispariția istoriei și a limbii noastre din școlile românești. Punerea în pericol a independenței energetice a României poate fi interpretată ca o subminare a economiei de stat cu consecințe catastrofale, inimaginabile și iremediabile. Noi vom rescrie destinul Complexului Energetic Oltenia”, preciza președintele Federației Naționale Mine Energie, Dumitru Pîrvulescu, într-un comunicat transmis la începutul lunii aprilie.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II și SE Ișalnița — vor intra în șomaj.

În acest context, premierul Dacian Cioloş a chemat la o discuţie reprezentanţii minerilor din Gorj, liderul sindical Dumitru Pârvulescu declarând la România TV că întâlnirea cu premierul Cioloş ar avea loc la ora 13.00, la Ministerul Energiei.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.