Merkel, către Tsipras: ”Și aceasta este tot democrație”

Dupa ”NU-ul” de la referendumul din Grecia, cancelarul Angela Merkel lanseaza un mesaj cu dublu tăiș de la Paris, dupa o intalnire cu președintele Francois Hollande.

Cei doi lideri europeni au făcut referire la solidaritatea Europei și la faptul că păstrează deschise ușile dialogului cu Grecia. Ei au amintit însă că această solidaritate este însoțită de ”responsabilitate” și că, prin urmare, așteaptă propuneri ”serioase, precise și credibile” din partea Greciei. ”Nu a mai rămas mult timp”, a spus Hollande.

Merkel a declarat că, pe lângă referendumul din Grecia, trebuie ca zona euro să conteze și pe ”reacția celorlalte 18 state”, pentru că ”și aceasta este democrație”.

„Ușa rămâne deschisă pentru discuții”, a confirmat și cancelarul federal german, constatând, în același timp, că în prezent „condițiile prealabile pentru a putea începe noi negocieri pe marginea unui program concret de mecanism european de stabilitate nu sunt încă reunite”.

„Acesta este motivul pentru care așteptăm acum propuneri foarte precise din partea premierului grec, un program care să-i permită Greciei să-și redobândească prosperitatea”, a adăugat cancelarul federal german, subliniind că „este urgent să se vină cu acest tip de propuneri, pentru a se putea găsi o ieșire din situația actuală, așa cum se prezintă aceasta astăzi”.

Premierul Alexis Tsipras a declarat că marți va face noile propuneri pentru un acord cu creditorii Greciei. Se va întâmpla la reuniunea miniștrilor de Finnațe ai zonei euro, marți, la Bruxelles, ora 14, ora României. Cinci ore mai târziu se vor reuni la Bruxelles șefii de stat și de guvern ai zonei euro. O întâlnire extrem de interesantă, atât timp cât Spania a anunțat că se opune ”total” ieșirii Greciei din zona euro. O poziție similara a sugerat și Franța.

La această reuniune, spre liniștea lor, europenii nu-l vor mai avea de față pe ministrul de Finanțe Yanis Varoufakis. Acesta a demisionat și a fost înlocuit de Euclides Tsakalotos, cel care de o lună de zile conducea de facto echipa de negociatori greci, după ce Varoufakis a fost admonestat de mai multe ori de omologii din zona euro pentru atitudinea sa.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.