Merkel, despre decizia din 2015 de a primi refugiați

Cancelarul german Angela Merkel a declarat marți că decizia sa din urmă cu doi ani de a permite ca sute de mii de imigranți să intre în Germania a fost o „excepție umanitară”, și „nu baza pentru o strategie pe termen lung”, transmite DPA.

În conferința sa de presă anuală, care are loc vara și care acum vine cu mai puțin de patru săptămâni până la alegerile generale în care speră să câștige un nou mandat, Merkel a spus că, după această decizie, au fost luate măsuri pentru ca afluxul de imigranți să nu se repete.

În același timp, ea a declarat că este nevoie de prelungirea dincolo de noiembrie a controalelor la frontieră permise de Comisia Europeană la unele granițe din interiorul spațiului european Schengen, de liberă circulație.

„Avem nevoie de aceste controale la frontieră”, a spus Merkel, adăugând că va discuta despre această prelungire cu președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker.

Verificările la frontieră în interiorul Schengen au fost introduse de mai multe țări în contextul crizei migrației, însă Comisia Europeană a transmis în mai că încearcă să obțină eliminarea lor treptată.

Pe de altă parte, cancelarul a cerut Ankarei să îi elibereze pe cetățenii germani închiși în Turcia.

Detenția lor „este nejustificată și cerem eliberarea lor”, a spus Merkel.

Mai mulți cetățeni germani sunt închiși în penitenciare din Turcia, de obicei sub acuzații de legături cu ceea ce Ankara desemnează ca fiind organizații teroriste.

Germania și Turcia „sunt într-o fază foarte complicată a relației lor”, a adăugat Merkel.

„Ne-am dori relații mai bune, însă acest lucru este legat de respectarea pe deplin a principiilor statului de drept”, a subliniat ea.

În altă ordine de idei, Merkel a respins afirmațiile conform cărora campania electorală este una ‘plictisitoare’.

„Pentru mine nu este plictisitoare. Este incitantă și interesantă”, a afirmat Merkel, adăugând că ea respinge ideea că „o campanie este bună doar dacă oamenii se insultă reciproc”.

Merkel candidează pentru un al patrulea mandat la alegerile parlamentare de la 24 septembrie. Partidul său, Uniunea Creștin Democrată (CDU), are în prezent un avans de 13 puncte procentuale în fața principalilor contracandidați, social-democrații (SPD), al căror reprezentant este Martin Schulz.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.