Cine va plăti pentru arme?

„Zilele Germaniei ca superputere industrială se termină. Paralizia politică se instalează la Berlin, în timp ce criza energiei a fost lovitura finală pentru un număr tot mai mare de fabrici”, scrie Bloomberg. Atenți mereu să nu deranjeze Statele Unite, politicienii din partidele tradiționale din Germania arată cu degetul către agenda climatică mult prea ambițioasă sau de-a dreptul necugetată a guvernului, care a decis închiderea centralelor nucleare și trecerea pe gaz. Se adaugă însă multe voci care susțin că este un sacrificiu necesar pentru salvarea planetei.

Pe 20 februarie, Financial Times relata că ExxonMobil ia în considerare încetarea investițiilor în UE pentru reducerea poluării, din cauza birocrației uriașe și a suprareglementării. ”Când facem investiții, luăm în calcul un orizont mare de timp. Aș spune că ultimele evoluții din Europa nu duc la politici predictibile pe termen lung și nu ne dau încredere. Avem de-a face cu dezindustrializarea economiei europene și asta ne îngrijorează”, spune Karen McKee, unul dintre șefii Exxon, citată de Financial Times. Ea arată că noile reguli UE pentru protecția mediului au un „impact foarte advers” asupra afacerilor și a dus la proceduri ”lungi și întortocheate” pentru autorizații și acces la finanțare. Declarațiile au fost făcute în cadrul unei conferințe din Belgia, unde peste 70 de directori de mari companii au cerut UE să-și regândească politica industrială. Ei arată că industria europeană are nevoie de investiții de șase ori mai mari în acest deceniu, comparativ cu cel precedent, pentru a-și atinge obiectivele de mediu. ”Se închid fabrici, se oprește producția, oamenii pleacă. Europa are nevoie urgentă de un proiect economic”, spune declarația finală.

Cu conductele Nord Stream sabotate și cu sancțiunile impuse Rusiei înmulțindu-se de la un „pachet” (acum al 12-lea) la altul, prețul gazelor naturale a explodat. Gazul este acum importat în mare parte din Statele Unite, sub formă lichefiată, un proces costisitor, la care se adaugă transportul peste Atlantic. O mulțime de analize arată că prețul GNL ar urma să scadă după ce se vor înmulți exploatările din SUA și se va construi  infrastructura necesara comerțului mult mai intens cu acest combustibil. Însă administrația Biden ține să contrazică acest optimism – președintele SUA a semnat pentru înghețarea permiselor de explorare a unor noi zăcăminte, la presiunea aripii progresist-ecologiste a Partidului Democrat. ”Americanii ridică din umeri și lasă de înțeles că asta înseamnă că vor scăpa de concurența europenilor. Însă a privi cum se prăbușește economia celui mai important aliat al tău nu este cinism machiavelic, este o nebunie. Liderii americani vorbesc despre crearea unui bloc economic care să includă doar ”democrațiile”, însă fac asta doar pentru a putea trece cu vederea distrugerea economiei europene”, scrie UnHerd.

Paradoxal, o victorie a lui Donald Trump (care a adoptat o atitudine mult mai dură față de aliații europeni) ar duce la anularea acestor restricții și la o reducere a prețului GNL. Însă gazele lichefiate nu vor fi niciodată mai ieftine decât gazele din Rusia, motiv pentru care economia germană și multe din economiile europene dependente vor continua dezindustrializarea.

Acesta este fondul pe care miniștrii Apărării din Europa, premierii, președinții, secretarul general NATO  solicită și mai răspicat creșterea cheltuielilor militare ale aliaților europeni, de multe ori dincolo de pragul minim de 2% din PIB stabilit în cadrul NATO.

Liderii NATO, dar și cei  naționali, nu contenesc să tragă semnalul de alarmă al unei viitoare agresiuni ruse împotriva NATO, pentru a grăbi înarmarea și alocarea a noi procente din PIB. Coincidență sau nu, scurgerile de informații le susțin argumentul – Congresul SUA dezvăluie că Rusia are arme nucleare în spațiu și poate distruge sateliții, pentru ca apoi să revină și să precizeze că este vorba despre o faza incipientă a acestui program militar; miniștrii și premierii vorbesc despre planuri de mobilizare, pentru ca apoi, precum pompierii piromani, să arate că nu va urma niciun atac al Rusiei în următorii ani; serviciile de informații germane oferă presei presupuse hărți cu planul de atac al Rusiei asupra NATO; poveștile de campanie ale lui Donald Trump, care și-a incitat simpatizanții vorbind fără ocolișuri despre cheltuielile europene pentru apărare ca despre o taxă de protecție, au fost tratate de aceiași lideri europeni cu o îngrijorare cel puțin la fel de teatrală ca și discursul candidatului republican.

În Germania, situația este foarte dificilă. Legea fundamentală interzice un deficit bugetar mai mare de 0,35% din PIB. Asta ar însemna ca fondul special de  100 de miliarde de euro pe care Berlinul a anunțat că-l va investi în apărare ar trebui create nu o singura data, ci repetat în fiecare an. Bugetul actual are un deficit de 39 de miliarde de euro, care se înscrie în această limită. Însă ministru Apărării, Boris Pistorius, vrea ca Germana să investească în Apărare nu mai puțin de 3,5% din PIB. Asta ar duce la depășirea cu mult a limitei constituționale. A discutat oare ministrul Apărării german cu colegul său de la Finanțe? Au loc oare asemenea consultări în restul statelor europene din NATO? Cu ce sacrificii vor reuși statele europene să-și revitalizeze o industrie a apărării care s-a atrofiat începând cu anii 1990 și care cum suferă de pe urma prețului mare al energiei? Nu puține economii europene se zbat la limita recesiunii, cel puțin din punct de vedere tehnic. Marea Britanie este în acest moment în recesiune tehnica.

Cine va plăti pentru cheltuielile militare? ”Din cauza dobânzilor mari din acest moment, totul poate deveni foarte scump, foarte repede. Dacă dobânzile ar fi reduse, investiția de capital privat în apărare ar fi descurajată și ar crește și inflația. Deci, să reducem beneficiile sociale pentru a plăti facturile militare? A cheltui pentru bombe în loc să plătim pentru locuințe accesibile nu ar face decât să alimenteze populismul din Vest. Logica economiei politice spune că ar trebui să avem beneficii sociale mai mare pentru a justifica investițiile în înarmare. Se va avea în vedere creșterea taxelor pentru a plăti pentru arme? Cine ar urma să fie taxat? Elita care ar putea submina statutul dolarului de monedă de rezervă a lumii sau oamenii simpli care, de altfel, au nevoie de ajutor fiscal?”, se întreabă economistul Michael Every, de la Rabobank.

Iar, după ce împart din pix miliardele pentru înarmare și joacă ping-pong cu spaimele cetățenilor, în timp ce economiile bat pasul pe loc, aceiași lideri se mai miră că partidele populiste sunt în ascensiune, de parcă ar fi iresponsabil ca în discursul politic să apară tema negocierilor pentru pace, a reducerii prețului energiei.

Guvernanții și armatele lor de consilieri și ONG-uri par să trăiască într-o lume fantastică, ruptă de realitățile economice, o lume în care își ridică mingi la fileu, inventează probleme pentru a le rezolva, o lume în care specialiștii în securitatea națională sunt considerați bine pregătiți și informați daca vorbesc despre ”PIB” și ”piețe”, în timp ce economiștii sunt considerați versați dacă pomenesc despre ”geopolitică”. Totul în timp ce marele război pentru care se fac planuri de înarmare și mobilizare se poartă deja aproape în întreaga lume, însă fără tunuri și bombe, ci cu propagandă, cenzură și baze digitale uriașe dorințele și spaimele celor mulți.

”Liderii noștri par să gândească că înarmarea Europei în perspectiva unui război cu Rusia care cel mai probabil nu va veni este o chestiune de dorință. Însă realitatea este că sunt multe constrângeri pentru asemene planuri, fie ele bugetare sau industriale și chiar politice. Dacă dorințele ar fi cai, cerșetorii le-ar călări, spune un proverb – și pare tot mai probabil că miniștrii europeni ai Apărării vor merge pe jos la serviciu în anii ce vor urma”, mai scrie UnHerd.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 23

35 de Comentarii

 1. Goimii din UE si USA, khazarii Ocultei Mondiale ii vor incasa in conturile lor.

 2. Politica europeana vrea sa creeze iluzii mai puternice decat cele create de religie.Raiul european este o fictiune vecina cu o boala mintala.In aceste conditii de primitivism tehnic Europa vrea sa invinga Rusia impingand alaturi de US o parte a lumii catre colaps.Rusia isi consuma linistita propriile rezerve si mai vinde si altora care vor.Incotro Europa?Orgoliul, acest copil din flori al prostiei, a ajuns sa ia decizii politice de perspectiva.Aveti mare ghinion sa fiti contemporani cu Putin.Trebuie sa va recunoasteti inferioritatea si sa negociati dupa legile economice ale capitalismului nu dupa legile absurde ale progresismului debil.

 3. americani vor transforma Europa într-o simpla colonie….au prins ocazia si se pare ca nu o rateaza…..

 4. Asa gandeau alti tampiti cu staif de ‘liber-cugetatori’exact acum doi ani:” perspectiva unui război Rusia contra Ucraina ,care cel mai probabil nu va veni”
  Si au trecut doi ani de ‘razboi de 3 zile’ planificat de piticul de gradina de la Kremlin,care a fost nevoit si si-a trecut toata industria pe productia de arme CE sa faca Occidentul sa stea cu bratele incrucisate sa ajunga criminalul lui Navalnai la Berlin.Daca el isi omoara opozantii rusi la greu,va dati seama ce ar face cu niste nemtalai sau frantalai?:))Mai ales ca marioneta sa Strumph a declarat ca NATO e pe drojdie si art 5 e kaka,SUA nu mai are credibilitate ….
  ‘Si vis pacem,para bellum’cum spunea acum 2000 de ani Publius Flavius Renatus, in De Re Militari, vol. III.
  intelepti stramosii nostri,nu ai vostri

 5. Cei care muncesc în Germania, ar trebui sa ne pună un comentariu pe acest blog. Personal, nu intru pe fenta lor! De ce? Pentru că:
  – poate fi o fenta crezută de multi naivi sa le accepte contractele pentru a intra finanțe in bugetul statului,
  – în zona se fac aplicații militare seara de seara, chiar zi 24 din 24 ore. De ce aș crede ce se vehiculează când am baza și logică obiectivă în analiza a ce se vehiculează?! Ați uitat că, una se spune și alta e in practica, voi credeți că Germania e la fel ca Romania in practica? E tocmai invers, practică înainte de vorbăreala.

 6. faierii EU vor plati(adica noi!): cineva CELEBRU care ancheta mafia in anii 70 si i-au inscenat moartea cu tranchilizante si suc de rosii(l-au filmat si intins pe jos) a spus(2012) : de cate ori are nevoie America de ceva scoate Rusia cu armatele la inaintare sa convinga „fraierii sa marce banul”…care vor refuza vor fi in final atacati ca Ucraina doar sa se demonstreze pericolul .
  in final nu exista NATO sau CSI ci exista alianta AMERICA -RUSIA si fraierii de muls,in ambele grupuri 😉

 7. Am citit articolul de ieri cu ce spunea economistul ăla grec și mi-am adus aminte cuvintele lui Cioran ” dacă aș fi grec m-aș sinucide”. Și articolul ăsta e tot un prohod. Marchievici nu-ți face tu griji pentru Germania. Eu nu spun că situația e roz, dar șefa aia de la FMI spunea că aterizarea va fi lină. Dacă tu, Markievici nu crezi în aterizarea asta aruncă-te. Și în timp ce cazi strigă la Putin că europenii nu vor mai cumpăra gaz de la ruși decât după ce își dă drumul în cap și cel mai KGBist prost.

 8. Rusia va plati pentru tot ce fac.Ai inteles tovarase putinist Calin?

 9. Dar cine va plati daca Ucraina va fi cucerita ? Toti nenea gurnalist.Inca un motiv in plus ca Rusia sa fie plesnita peste bot sa se retraga .Ce naiba mai vor,au cea mai mare tara.

 10. Din pacate, …Tinerii nu stau intr-o tara plina de hauristi si daci liberi sa plateasca pensiile speciale pentru politruci.

 11. paul Al naibii colonie ca toti care pleaca din tara exact in colonia Europa vor sa lucreze si sa-si intemeieze familii.De ce nu in Rusia ba loaza ? Esti prostovan. Ai auzit si tu narativul asta de la rusi si il mesteci .

 12. E straniu cum DOLLARUL
  ia calea LIREI STERLINE
  dupa
  un razboi care urmeaza la fel ca ww2 !

  😀

 13. „cristi spune:
  21 FEB. 2024 LA 18:22”
  marsh in Antarctica daca nu-ti palce ca unora nu le place !

  In Antarctica vei fi doar tu si piguini 😐 !
  Sau nici aia nu-ti plac ?

  Ce religie pagana iti da dreptul sa latri la ortodocsi … ne crestine ?

  SHALOM !

 14. Cea mai enorma, de-a dreptul monstruoasa si criminala operatiune de deturnare de fonduri din istoria Omenirii ! Multe din miliardele asa zis „destinate Ucrainei” de fapt nici macar nu parasesc tarile „donatoare”, cel mult schimba de conturi, din bugetele nationale (altfel spus, de la contribuabili) catre niste conturi extrem de bine ascunse ! Operatiunea „Covidul” probabil ca a fost doar o chestie de „maruntis” !

 15. Evidentă ne-a fost Evidența !
  Întregului Sistem paraSolar, ba chiar și pentru toată Planeta Mer🌈 !
  Oameni buni, eu v-am tot spus, da’ voi n-ați vrut să mă credeți:
  Degeaba a vrut Li🌈icul DemonRat Belicos și sclaveții din UE să deZmembreZe și să jefuiască metodic Rusia, ca-n vremea Bețivanului Elțîn.
  Mâna de lucru Urcacă a fost insuficientă !
  Putin deja MUTĂ DECISIV si-i căpăcește pe Urcaci peste tot.
  Brigada de elită 3 (Azov) a fost făcută muci și terci la Avdeevka în doar 2-3 zile.
  Rușii vor denaZifica Urcaca, iar Europa va ajunge o ruină, măRAG…🤮

 16. @Nutzi spaima inteligentei:
  Zici ca ti-ai adus aminte ce a scris Cioran referitor la greci?
  Ai mai citit si alineatele precedente si urmatoare, sau de fapt ai aflat tu cumva ca ar fi scris Cioran ceva despre…
  Oricum, n-ai inteles nimic.
  Cioran a zis asta, dar in alt context.
  Grecii sunt mai smecheri ca romanii, le place viata fara sa-si rupa carca pentru a o trai cum le place, nu prea le sufla nimeni in ciorba iar tu nu poti sa-i judeci pentru asta.
  Varoufakis are dreptate, dar tu nu ai cum sa intelegi asta de la subsolul nivelului gandirii tale…

 17. Statutul de lider era pus cândva nu numai unui șef ci mai ales unei persoane de valoare. Acum Lideri sunt cei care ajung șefi de partid, de guvern sau de stat strict prin jocurile serviciilor sau mașinațiile USA. România fost adusă în starea de vas fantomă prin cei 10 de ani de președinte de țară Băsescu cu Guvern Boc și 10 ani președinte de țară domnul Iohannis cu “guvernul meu” Orban, Cîțu, Ciucă, Ciolacu.

 18. Un, pitic cracanat, caca maca .. 17:45, 17:46, 17:47 face o mica pauza, revine dupa ce a inghitit 2 extraverale si un xanax, mai nervos, la 17:53 si macelareste loaza eretica. Sta un moment, cat ai fuma o babaroasa si revine mai furios, de data asta cu nume de cre(s)tin. Eu doar observ, nu trageti in mesager, ca am deflectoare cu Tesla tech.

 19. @cristi : asa crezi tu , ca e simplu de plecat in Rusia ? Ia intereseaza-te si ai sa afli ca este extrem de greu sa faci o excursie in Rusia , de stabilit in Rusia , nici vorba ! Mintea ta de calti cu vaselina , iti spune ceva ?

 20. Mai devreme sau mai tîrziu tot vei realiza cum că salvarea europei vine din rusia.. sau eventual china.. NATO și america practic te jupoaie..

 21. Iesiti dreakului din nat(i)o ca doar sunteti majori (vi se vad pampersii) va svarcoliti absurd ca excrementun iarba verde ecologica spuneti-le ca germania este mai importanta decat sua achtung sabotage

 22. Nu doar cine va plati pentru arme dar impotriva cui luptam ? Impotriva lui Medvedev care a spus clar ca sustzine UNIREA Romaniei cu Basarabia, Bucovina, Bugeacul, Maramureshul de nord shi Insula Sherpilor ? U-Kraina nu Rusia este dushmanul Romaniei. U-Kraina nu Rusia cotropeshte in prezent pamanturile Romaneshti Bucovina, Bugeacul shi Maramureshul de nord shi persecuta sau chiar ucide Romanii de acolo.

 23. Sub indicatiile pretioase ursbrucsuleze de greendeal, agenda verde si alte balarii Evropa s-a face de c💩c💩 maca

 24. In urmatoarea”peroada”ruminii „miei” vor plati voiosi pentru victoria raihului milenar
  Uber alles,blablablaaaa
  Ne vedem la turneul de golf un sport pentru toate buzunarelw,hai pa

 25. Munteanu Te-a luat de prost Medvedev. A vazut ca unii rumani daci liberi sunt prostovani si a bagat narative. Vai steaua voastra de inconstienti.

 26. lili Nu. Daca ar fi dupa unii Europa si-ar vedea de treaba ei si ar lasa tarile est_europene pe mana rusilor,asa cum a mai fost.Vad ca unii asta va doriti.Fara sa-i intrebati pe bunicii vostri cum a fost.Dar rumanul,pana nu este tampit pana la capat nu se lasa.

 27. Acum incepe si nea CALIN sa o dea la intors. Pana acum ori a respectat o anumita impunere ce i-a fost trasata, ori a privit la filmele care il faceau fericit ori pur si simplu nu le are cu analizele de nici un fel.Asteptam si schimbarea macazului de catre varanul cel mic de la A3.

 28. Se stie de peste un an ca Europa in frunte cu fritzii sunt pe faras. Acum a descoperit-o si Markevich. Este cazul ca cei ce vor guverna Romania dupa alegeri sa decida parasirea cloacei europene. Faliment general scrie pe ea.

 29. „Guvernanții și armatele lor de consilieri și ONG-uri par să trăiască într-o lume fantastică”…
  NU! …ei apar în public conform unei AGENDE decise în lojele masone conducătoare de la New York (cele care I-AU PUS PE POSTURI, în fiecare țară controlată prin „Stat Paralel”!), fiecăruia i-a fost dată o „rețetă” scrisă din care CITEAZĂ, ca niște SLUGI PREA-SUPUSE ce sunt!
  Dacă pînă și Academiile ce acordă Premiile „Nobel” în fiecare an au ajuns slugile lor, nu avem DE CE să ne mai mirăm! Da’ vine ea, Ziua Plății! D Day!
  https://www.youtube.com/watch?v=tOr2olhxauM
  „There’s a storm that’s on it’s way
  There will be a retribution
  Revenge will have it’s day
  And there will be no absolution
  And in the end
  Yes, in the end, everybody’s gonna pay”……[Rumburak]

Comentariile sunt închise.

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.