Merkel III: O Europă după chipul și asemănarea Germaniei

Cei foarte puțini care se așteptau ca Angela Merkel să îndulcească austeritatea impusă zonei euro de către Berlin sau ca Germania de după alegerile federale să urmeze și alte politici s-au înșelat. Potrivit ultimei ediții a revistei „Der Spiegel”, Angela Merkel pregătește un nou proiect de modificare a tratatelor europene, împreună cu ministrul de Finanțe, Wolfgang Schauble, în privința căruia analiștii garantează o nouă nominalizare în viitorul cabinet, indiferent de modul în care vor decurge negocierile dintre Merkel și viitorii săi parteneri de coaliție social-democrați.

Ideea lui Merkel privind viitorul tratat european este simplă: Comisia Europeană trebuie să primească și mai multe puteri pentru controlul bugetelor naționale ale țărilor din zona euro. Nu este vorba doar despre respectarea vechilor reguli din Tratatul de la Maastricht (datorie externă de până la 60% din PIB și un deficit bugetar de maximum 3% din PIB) – criterii oricum nerespectate nici de Germania -, ci și de regulile impuse prin recentul pact bugetar, intrat în vigoare pe 1 ianuarie acest an, care prevede limitarea deficitului structural al statelor euro la 0,5% din PIB, începând din 2018.

„Der Spiegel” menționează că Berlinul va încerca să impună ”contracte” prin care țările vor trebui să se angajeze să ”îmbunătățească competitivitatea” și ”să respecte angajamentele bugetare”. Cu alte cuvinte, toate țările euro vor trebui să se angajeze că vor aplica reformele structurale impuse până acum doar țărilor euro care s-au îndatorat la UE și FMI, după 2010.

Un asemenea tratat european modificat nu face decât să continue calea de până acum, aceea de restructurare a zonei euro după chipul și asemănarea modelului german, adică fiecare țară euro va trebui să-și fundamenteze modelul economic pe exporturi și nu pe cererea de pe piața interna, pentru a obține astfel balanțe comerciale pozitive.

Cum nu toate țările din UE și nici din zona euro nu dispun și nici nu vor dispune de forța economică germană, acest proiect european nu poate duce decât la axarea exporturilor către state terțe, acolo unde se vor lovi de reglementările mult mai laxe, care nu impun regulile europene de mediu sau de drepturi de autor.

Potrivit „Der Spiegel”, unii politicieni germani se opun acestui proiect, al cărui scop nu pare a fi decât cel de a asigura Berlinul ca toate statele europene împrumutate de Germania vor ajunge sa remburseze cât mai repede creditele și că zona euro nu va deveni o uniune a ajutorului reciproc, teama absolută a conservatorilor germani. O asemenea perspectivă, totodată, poate reduce enorm apetența politicienilor și electoratelor din Europa pentru întărirea integrării europene.

În ciuda acestor divergențe aparente în sânul clasei politice germane, este puțin probabil ca social-democrații, vioara a adoua a viitoarei coalitii, să se opună proiectului Merkel pentru noua Europă. Aceasta pentru că aceiași social-democrați, aflați atunci în opozitie, au aprobat în Bundestag actualul pact bugetar, iar Martin Schulz, președintele PE și liderul socialiștilor din legislativul UE, totodată posibil succesor al lui Jose Manuel Barroso, nu a criticat acest pact decât pe forma, necum pe fondul său.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.