Ițele afacerii Duicu ajung la Ministerul Justiției

Procuroarea Elisabeta Ponea pentru care președintele suspendat al CJ Mehedinți Adrian Duicu ar fi făcut trafic de influență ca să fie promovată la DNA sau Parchetul General a fost propusă CSM de Ministerul Justiției anul trecut pentru o funcție de conducere la DNA, conform Direcției Naționale Anticorupție.

În referatul procurorilor DNA în cazul Adrian Duicu apar discuții între Duicu și Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului, în legătură cu numirea soției fostului șef al IPJ Mehedinți Elisabeta Ponea într-o funcție de conducere la Parchetul General sau DNA. Elisabeta Ponea este soția fostului șef al IPJ Mehedinți pentru care Duicu ar fi făcut trafic de influență de la Palatul Victoria ca să fie avansat. În același referat, procurorii susțin că propunerea în cazul procuroarei a fost înaintată ulterior CSM de către Ministerul Justiției.

„În 8 iulie 2013, Adrian Duicu l-a contactat telefonic pe Adrian Bădescu, consilier în cadrul Cancelariei Prim-ministrului și președinte al TSD Mehedinți, căruia i-a spus să-i transmită lui Vlad Stoica, șef al Cancelariei Prim-ministrului, ca acesta din urmă să-i ducă premierului CV-ul numitei Elisabeta Ponea”, se spune în referatul DNA, citat de Agerpres.

Ulterior, potrivit procurorilor, în 2 septembrie 2013, Adrian Duicu i-a transmis lui Ștefan Ponea un mesaj SMS cu următorul conținut: ”Zilele.astea.o.sa.fie.contactata.sotia.ta”. Două zile mai târziu, Ministerul Justiției o propunea CSM pe soția lui Ponea, conform anchetatorilor.

„La data de 4 septembrie 2013 Ministerul Justiției a transmis Consiliului Superior al Magistraturii propunerea ca numita Elisabeta Ponea să fie numită în funcția de procuror șef al Secției Judiciare a Direcției Naționale Anticorupție”, afirmă procurorii în referat.

Cum s-ar fi pus la cale afacerea

Conform referatului, în cadrul discuției, Adrian Duicu a convenit cu Adrian Bădescu ca acesta să-i spună șefului Cancelariei premierului că primii doi s-ar fi întâlnit și că nu au discutat aceste aspecte ”sensibile” la telefon.

” (…)

Adrian Duicu: Deci am vorbit de toate comunele, numai de treaba mea nu l-am întrebat de ce nu am fost. Am fost cu el la masă, m-a luat cu el cu mașina. (…) N-o să-i spun lu’ Vlad prin telefon eu.

Adi Bădescu: Așa?

Adrian Duicu: Să-i ducă CV-ul lu’… m-a întrebat de CV-ul lu’ …

Adi Bădescu : Vlad?

Adrian Duicu: Lu’ madam Ponea. Da.

Adi Bădescu: A! Lu’ … așa? Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu’ doamna… doamna lu’ șefu’ … a lu’ Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Știi?

Adi Bădescu: Bine. Bine.

Adrian Duicu: Spune-i lu’ Vlad tu că eu nu pot să-i spun. Îi spun că o să-i spui tu ceva că eu… Că ți-am spus ție, că m-am întâlnit cu tine și ți-am spus, nu la telefon.

Adi Bădescu: Da. Da. Am înțeles.

Adrian Duicu: Să ducă CV-ul pentru… pentru procuroru’, pentru Ponea.

Adi Bădescu: Aha. Am înțeles.

Adrian Duicu: Lu’ doamna Ponea.

Adi Bădescu: Îhî.

Adrian Duicu: Neapărat îi spui lu’ Vlad! Da?

Adi Bădescu: Da.

Adrian Duicu: M-a întrebat de el unde e.

Procurorii mai arată că, ulterior, în aceeași zi, Adrian Duicu l-a contactat pe Vlad Stoica, pentru a se asigura că Adrian Bădescu i-a transmis ”mesajul”.

În 11 iulie 2013, Adrian Duicu a mai purtat o discuție telefonică pe aceeași temă cu Adrian Bădescu:

(…)

Adi Bădescu: Și cu ăla, nu știu. Îi mai aduc aminte și azi să-i dea lu’ ăl mare.

Adrian Duicu: Cu?

Adi Bădescu: CV-ul, îi mai aduc aminte și azi să i-l dea lu’ ăl mare.

Adrian Duicu: Da. Da. Da. (…)

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Ioana Radu 8531 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.