Ministrul Economiei, huiduit de mineri

UPDATE Complexul Energetic Oltenia nu se închide și nu s-a discutat niciodată despre închiderea lui, le-a spus luni ministrul Economiei, Costin Borc, minerilor care au protestat în Piața Victoriei, care în prima fază l-au aplaudat, pentru ca la final să îl huiduie.

„Am un mare respect pentru manifestația dumneavoastră. Am discutat cu colegii dumneavoastră, liderii de sindicat. Nu se închide și nu s-a discutat vreodată să se închidă Complexul Energetic Oltenia. Am discutat cu liderii de sindicat să ne întâlnim o dată la două săptămâni să punctăm lucrurile pe care le-am convenit, în așa fel încât Complexul Energetic Oltenia să devină societatea fanion a energiei”, a spus Borc, citat de Agerpres.

El a fost rugat de protestatari să răspundă la o întrebare, dar a refuzat și a plecat, moment în care cei prezenți au strigat că vor miniștri patrioți și „afară cu hoții din țară”.

Ministrul Economiei a avut anterior o întâlnire cu liderii de sindicat, cărora le-a transmis că se vor face restructurări și disponibilizări în sistem.

„Consider că este un semnal de alarmă important, pe care dânșii l-au tras asupra situației din sistemul energetic național, situație care nu este de astăzi, de ieri, este cauzată de ani și ani de zile de neglijare a problemelor marilor companii din sistemul energetic național. (..) vor fi făcute restructurări și disponibilizări. Este important ca aceste restructurări, când se fac, să fie făcute cu respectul cuvenit față de oameni. Nu se închide Complexul Energetic Oltenia”, a spus Borc după întâlnirea cu delegația minerilor.

La rândul său, Dumitru Pârvulescu, președintele Federației Naționale Mine Energie, a declarat că marșul minerilor a fost unul de atenționare în legătură cu ceea ce se întâmplă în piața de energie.

„Parlamentul următor trebuie să reglementeze legal piața de energie pentru români și nu împotriva românilor. Instituțiile de control trebuie să își facă treaba până la capăt (..). Programul de restructurare nu înseamnă disponibilizare. Dacă se dorește a se da afară oameni, acele persoane trebuie să aibă protecție”, a spus Pârvulescu.

Minerii au ajuns în Capitală, protestând luni în faţa guvernului, în timp ce o delegaţie a intrat la discuţii cu reprezentanţi ai executivului. Protestatari au purtat bannere cum mesaje precum „ANRE, de ce opriți mina Gorjului? Siguranța energetică a țării în pericol”, „Către FMI. Noi suntem români. Noi suntem români. Noi suntem aici pe veci stăpâni”, „Certificatele verzi din România aduc în Gorj sărăcia”. De asemenea, aceștia poartă veste pe care scrie „Certificatele verzi, subvenții din banii românilor pentru regenerabile”.

Minerii au ajuns în Bucureşti luni dimineața, după un marş, pe jos, de 320 de kilometri, pe ruta Rovinari-Craiova-București, în semn de nemulțumire față de indiferența autorităților naționale cu privire la situația companiei și a Sistemului Energetic Național. Pe traseu li s-au alăturat și alți colegi din Valea Jiului.

Complexul Energetic Oltenia (CEO) a decis la mijlocul lunii martie reducerea sau întreruperea activității în fiecare dintre sucursalele/subunitățile sale, atât în sectorul energetic, cât și în sectorul minier până în luna iunie, inclusiv, motiv pentru care 670 de angajați de la cele două sucursale din Craiova — SE Craiova II și SE Ișalnița — vor intra în șomaj.

Vineri, o delegație formată din șase lideri sindicali, participanți la marș, a fost invitată la București la discuții cu reprezentanții Ministerului Energiei. Sindicaliștii au fost primiți de secretarul de stat Corina Popescu. După întâlnire, sindicaliștii au anunțat că își vor continua protestul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Rares Constantinescu 2670 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.