Mircea Coşea: Ieşirea Greciei din zona euro, consecinţe foarte grave

O eventuală ieşire a Greciei din zona euro ar destabiliza întreaga Uniune Europeană, a apreciat la RFI economistul Mircea Coşea. Acesta crede însă că până la urmă, teama faţă de consecinţele negative va duce la găsirea unor soluţii.
„Din punctul meu de vedere, criza nu este în principal a Greciei, ci a Uniunii Europene. Uniunea Europeană nu a găsit soluţii, mai mult decât atât, situaţia din Grecia e o consecinţă a politicilor pe care UE le-a avut faţă de ţările membre de mai mult timp. O politică lipsită de coerenţă din punct de vedere al politicii bugetare, o politică lipsită de o anumită maturitate din punct de vedere al introducerii euro, în condiţiile în care nu toate ţările făceau faţă acestei treceri bruşte de la o monedă naţională cu rate diferite de raportare la o monedă unică”, a declarat Mircea Coșea pentru sursa citată.

În opinia sa, „ieşirea Greciei din Uniunea Europeană e un act ale cărui consecinţe nimeni nu le poate evalua acum, consecinţe foarte grave, atât pentru Grecia, cât şi pentru Uniune, mai ales în contextul geo-politic actual”. „Există relaţii extrem de puternice din punct de vedere al creditărilor între Grecia şi principalele ţări ale UE (…). Legăturile care sunt astăzi între Grecia în plan monetar, în planul schimburilor internaţionale, în planul bancar, al asigurărilor, legăturile între Grecia şi UE sunt foarte puternice, e greu acum să le rupi. Ruperea unei verigi din lanţul acesta înseamnă până la urmă o destabilizare pe ansamblu”, spune acesta.

Întrebat ce ar însemna concret o ieşire a Greciei din euro, Mircea Coșea a răspuns: „Concret, în Grecia se vor întâmpla lucruri grave, pentru că Grecia va intra în situaţia unei monede naţionale, care evident va fi foarte depreciată, iar relaţiile pe care Grecia le are cu restul lumii vor avea de suferit din punct de vedere al eficienţei importului şi al exportului, deci un impact imediat asupra nivelului de trai şi asupra situaţiei generale a Greciei. În al doilea rând, tot ceea ce Grecia reprezintă în exterior prin investiţii, prin bănci, prin societăţi de asigurare, vor avea şi ele de suferit, pentru că schimbarea imediată în altă monedă va deprecia cu totul nivelul activităţii (…). Va fi şi un exemplu rău, pentru că va fi un exemplu care demonstrează că UE nu e nici pe departe acel bastion de forţă pe care timp de 40-50 de ani l-am crezut şi raporturile de forţă din UE vor evolua foarte rapid în direcţia unei supremaţii a Germaniei (…). În plan politic, nu ştim dacă Grecia nu va face un pas extrem de periculos de apropiere spre Rusia. Să nu uităm că Grecia este membră NATO, deci orice apropiere ar fi o lovitură şi la adresa NATO. Deci sunt multe lucruri care trebuie evaluate şi cred că până la urmă, teama de aceste consecinţe va duce la găsirea unor soluţii”.

Şefii de stat şi de Guvern din ţările zonei euro se vor reuni luni la Bruxelles pentru un summit pe tema crizei din Grecia. Miniştrii de Finanţe din statele membre ale zonei euro nu au ajuns la nici un acord cu Grecia, însă membrii Eurogrupului se pot reuni în orice moment, dacă Atena va semnala disponibilitate pentru concesii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.