Mitica Sophia Loren, invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se deschide astăzi, 27 mai, cu premiera mondială a filmului 6,9 pe scara Richter, care va fi proiectat în Piaţa Unirii din Cluj-Napoca, de la 21.45, în prezenţa lui Nae Caranfil. Gala de deschidere, care va preceda proiecţia, va începe la 20.45 şi va include, printre alte surprize, un spectacol inedit cu acrobaţii la înălţime al renumitei trupei franceze Transe Express. Sute de invitaţi sunt aşteptaţi în Piaţa Unirii, alături de câteva mii de spectatori. TIFF continuă în weekend cu un program încărcat de filme bune şi evenimente speciale, inclusiv în cele 2 spaţii în aer liber – Piaţa Unirii Open Air şi Someş Open Air.

Iată câteva dintre recomandările primului weekend la TIFF.

6.9 pe scara Richter

În zilele de 28 şi 29 mai, între orele 12.00 şi 17.00, copiii şi părinţii sunt aşteptaţi la Castelul Banffy de la Bonţida, unde se desfăşoară Weekend la Castel, pentru două zile de ateliere, spectacole de teatru de păpuşi, activităţi sportive şi jocuri.

Sâmbătă, 28 mai, la 20.30, începe show-ul spectaculos, cu efecte pirotehnice, al francezilor Transe Express, Tambours en Feu. De la 21.45, va urma The Show of Shows (r. Benedikt Erlingsson, 2015), documentar fascinant despre lumea circului, cu o coloană sonoră originală creată de Sigur Ros, Georg Holm şi Orri Pall Dyrason.

Duminică, 29 mai, muzica islandezului Bardi Johannsson, interpretată de Orchestra Operei Maghiare din Cluj, dirijată de Simona Strungaru, va însoţi imaginile bizare din Häxan: Witchcraft Through the Ages, un controversat horror mut suedez din anii 20.

Guilty of Romance

Sâmbătă, 28 mai, vor avea loc două proiecţii speciale în prezenţa regizorului Šarūnas Bartas, invitat special în Focus Lituania, căruia îi este dedicată şi o mini-retrospectivă în secţiunea 3×3: Few of Us (Cinema Arta, ora 14.30) şi Peace to Us in our Dreams (Cercul Militar, ora 17.00).

Tot pe 28 mai, astronautul român Dumitru Prunariu va fi prezent la Casa de Cultură a Studenţilor, la 18.30, la proiecţia specială Operation Avalanche (r. Matt Johnson) şi Opt zile în cosmos (r. David Reu), la 35 de ani de la primul său zbor în cosmos.

Fondurile obţinute din vânzarea biletelor cumpărate la proiecţia caritabilă Carol (r. Todd Haynes), la Casa de Cultură a Studenţilor, de la 21.00, vor fi donate către Hospice Casa Speranţei, centrul care oferă îngrijire medicală pentru copiii şi adulţii diagnosticaţi cu boli incurabile. Filmul, cu Cate Blanchett şi Rooney Mara, a avut şase nominalizări la Premiile Oscar.

Byron

Regizorul japonez Sion Sono, căruia TIFF îi dedică o amplă retrospectivă, se va întâlni cu publicul sâmbătă, după proiecţiile Guilty of Romance (Cinema Florin Piersic, 18.00), alături de actriţa Megumi Kagurazaka, şi Tag (Cinema Arta, 22.00).

Cei mici sunt aşteptaţi la premiera mondială Nelly’s Adventures (r. Dominik Wessely), în cadrul EducaTIFF, duminică, 29 mai, ora 11.00, la Cinema Florin Piersic. Povestea a fost filmată în mare parte în România, la Sibiu. Protagonista este o tânără de 13 ani, pentru care venirea în România devine aventura vieţii ei. Proiecţia va fi urmată de o sesiune de întrebări şi răspunsuri cu echipa filmului şi o întâlnire între actriţa principală şi publicul tânăr.

Pasionaţii de dans sunt invitaţi duminică, la 18.00, la Cinema Florin Piersic, la MR. GAGA, o proiecţie prezentată de JTI, în prezenţa regizorului Tomer Heymann. Ohad Naharin este unul dintre cei mai proeminenţi, inovatori şi productivi coregrafi ai lumii. Filmul îl urmează în Japonia, Olanda, Suedia şi Israel, creionând un portret unic al artistului în vârstă de 60 de ani, aflat într-un punct critic al vieţii.

Garbanotas Bosistas. Nuotr. Siiri Kumari

În avanpremiera concertului de luni, 30 mai, de la Casa de Cultură a Studenţilor, spectatorii pot urmări documentarul Soundbreaker (duminică, 22.00, la Institutul Francez), un portret al excepţionalului artist finlandez Kimmo Pohjonen, în prezenţa acestuia.

TIFF Music Nights debutează la Urania Palace, la 21.00, cu două trupe româneşti îndrăgite: The Mono Jacks (sâmbătă, 28 mai) şi Byron (duminică, 29 mai).

Casa TIFF va găzdui primele concerte în weekend, de la 22.00. Sâmbătă va cânta trupa de neo-folk lituaniană Garbanotas Bosistas (intrare liberă), iar duminică, cei de la Coma.

O versiune remontată a Odiseei spaţiale a lui Stanley Kubrick, pe muzica originală a duo-ului Zone Libre, va putea fi urmărită într-un cine-concert unic, Zone Libre Revisite 2001, duminică, de la 19.00, Casa de Cultură a Studenţilor.

TIFF la a 15-a ediţie: revelaţii, maeştri şi poveşti premiate din întreaga lume

United States of Love

Festivalul Internaţional de Film Transilvania se pregăteşte intens pentru ediţia aniversară, a 15-a din istoria celui mai mare eveniment de gen din România. TIFF 2016 va avea loc între 27 mai şi 5 iunie, la Cluj-Napoca, şi va transforma din nou întreg oraşul, timp de 10 zile. Nominalizate la Oscar sau premiate la Berlin, Cannes, Veneţia, Toronto, Locarno şi San Sebastian, primele filme confirmate aduc în atenţie nume ca Alexander Sokurov şi Terence Davies, dar şi poveşti fascinante din întreaga lume.

Două dintre filmele nominalizate anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor rula în premieră la Cluj: A War (r. Tobias Lindholm), despre un comandant acuzat de crime de război în Afganistan, după o decizie controversată, şi Embrace of the Serpent (r. Ciro Guerra), primul film columbian care concurează pentru statuetă. Filmată în Amazon, pelicula se bazează pe jurnalele unor oameni de ştiinţă şi îl are în centru pe şamanul Karamakate, ultimul supravieţuitor al tribului său. Premiat la Cannes, în Quinzaine des Réalisateurs, filmul este considerat una dintre revelaţiile anului.

Sunset Song

Proaspăt premiat cu Ursul de Argint pentru scenariu la Festivalul de la Berlin, Tomasz Wasilewski revine la TIFF cu o poveste din Polonia abia ieşită din comunism, splendid filmată de directorul de imagine Oleg Mutu, United States of Love. Cu filmul său anterior, Floating Skyscrapers, Wasilewski a câştigat Premiul de regie la TIFF 2014.

Una dintre marile atracţii la TIFF 2016 va fi şi noua producţie marca Alexander Sokurov, distinsă cu două premii la Veneţia – Francofonia, un magistral portret şi o reflecţie asupra rolului Muzeului Luvru în istorie, dar şi a Franţei, ca naţiune îndrăgostită de artă. De la Veneţia vine şi 11 Minutes, noua peliculă a renumitului cineast Jerzy Skolimowski, propusă de Polonia la Oscar. Regizorul surprinde societatea fragmentată post 9/11 în mai multe istorii diferite, filmate timp de 11 minute fiecare. Mult aşteptat este şi filmul care marchează revenirea celebrului Terence Davies, Sunset Song, adaptarea romanului omonim, o dramă luxuriantă vizual despre o tânără care îşi caută calea undeva în Scoţia, în 1932.

Cu totul inedit este un alt concurent la Leul de Aur: Heart of a Dog, de Laurie Anderson, un eseu hibrid, emoţionant, realizat în memoria câinelui artistei renumite pentru experimentele sale în artă şi muzică, şi unul dintre pionierii muzicii electronice. Secvenţe reale şi altele imaginate despre drumul lui după moarte construiesc o reflecţie unică asupra vieţii. Heart of a Dog s-a aflat pe lista scurtă la Oscar, la categoria Documentar, şi a impresionat critica internaţională. Umorul negru şi stilul cu totul aparte al lui Alex van Warmerdam (Borgman) se regăsesc din plin şi în Schneider vs. Bax, proiectat la Locarno şi adus în premieră la TIFF, în care un asasin plătit trebuie să ucidă un scriitor retras.

Piaţa Unirii din Cluj va găzdui câteva dintre cele mai spectaculoase producţii din festival. Un deliciu pentru fanii TIFF va fi excentricul şi flamboaiantul Baahubali: The Beginning, cel mai scump film indian din istorie, cu un buget de 40 de milioane de dolari, dar şi cel care a înregistrat cele mai mari încasări în propria ţară, India. „Bărbaţi pe jumătate dezbrăcaţi luptă cu tauri, cupluri se sărută printre orhidee, sute de figuranţi ridică un turn, iar o scenă de bătălie durează 45 de minute – filmul epic în două părţi al lui S.S. Rajamouli îşi face triumfal intrarea pe lista blockbusterelor şi o inovează”, scrie The Guardian. Filmul a călătorit prin marile festivaluri, de la Busan la Sitges şi Tallinn şi va fi adus în premieră la TIFF.

Baahubali. The Beginning

Un alt tip de spectacol, al unui oraş violent şi promiscuu, aduce The King of Havana, cel mai nou film al regizorului Agusti Villaronga, omagiat în secţiunea 3×3 la TIFF 2015. Portretul dur şi realist al capitalei Cubei în anii 90 are trei nominalizări la Premiile Goya şi un Premiu pentru interpretare la San Sebastian acordat actriţei Yordanka Ariosa. Șocantă este şi jungla urbană din Te prometo anarquía (Locarno, San Sebastian), filmul lui Julio Hernández Cordón despre doi bărbaţi tineri care se îndrăgostesc în Mexico City şi se implică în traficul cu sânge.

În Mexic e plasată şi drama bizară din Bleak Street / La calle de la amargura, noul film al maestrului Arturo Ripstein, proiectat în competiţie la Veneţia şi Toronto. Scenariul porneşte de la un caz care a făcut vâlvă în 2009 – doi fraţi luptători care sufereau de nanism, celebri în Mexic, au fost ucişi. Din America de Sud vine şi câştigătorul premiului Semaine de la Critique la Cannes – mult aşteptatul Paulina, de Santiago Mitre, care explorează trauma complexă şi derutantă a unei femei după un viol. The Apostate (r. Federico Veiroj, distins cu Premiul Special la TIFF 2011 pentru A Useful Life), favoritul criticii la San Sebastian, este o comedie existenţială despre un bărbat spaniol care se încurcă în iţele birocratice ale Bisericii Catolice, atunci când decide să renunţe la religia lui.

Sophia Loren, celebrată pentru întreaga carieră

Sophia Loren şi Cary Grant în The Pride and the Passion

Legendă a cinematografiei mondiale, divă inconfundabilă a marelui ecran şi una dintre cele mai intens celebrate frumuseţi din lume, Sophia Loren vine pentru prima dată în România, ca invitat special al Festivalului Internaţional de Film Transilvania. Sex simbol al anilor ’50 – ‘70, cu o popularitate internaţională neegalată de nicio altă actriţă italiană, Sophia Loren va primi Premiul pentru întreaga carieră la gala de închidere a celei de-a 15-a ediţii, pe 4 iunie, la Teatrul Naţional din Cluj-Napoca. Pe 3 iunie, de la 18.30, la Casa de Cultură a Studenţilor, actriţa va lua parte la o proiecţie specială în onoarea ei.

„Este una dintre întâlnirile pe care mi le-am dorit de foarte mulţi ani la TIFF şi mă bucur că se întâmplă, în sfârşit. Sophia Loren este idolul multor generaţii, o prezenţă tonică şi şarmantă, cu o popularitate enormă în orice colţ al lumii. E o onoare s-o avem la TIFF şi o bucurie, sper, pentru clujeni să o întâlnească, la prima ei venire în România. Ea se alătură unui şir de personalităţi puternice care au fost celebrate în cei 15 ani de TIFF, de la Claudia Cardinale, Annie Girardot, Vanessa Redgrave la Catherine Deneuve şi Geraldine Chaplin”, declară Tudor Giurgiu, preşedintele TIFF.

Sophia Loren în Man of La Mancha

Participarea Sophiei Loren la festival este posibilă datorită colaborării dintre TIFF şi Asociaţia Femeilor de Afaceri (AFA) Cluj, co-organizator al evenimentului. „Suntem onorate să susţinem prezenţa la Cluj a uneia dintre cele mai talentate, puternice şi apreciate femei din lumea filmului. Sophia Loren este un model pentru multe generaţii de femei, iar întâlnirea cu ea la TIFF va fi un eveniment cu totul special”, declară Mihaela Rus, preşedinta Asociaţiei Femeilor de Afaceri Cluj.

La 81 de ani, Sophia Loren admite că se simte flatată de statutul de sex simbol şi că l-a acceptat toată viaţa ca pe imens compliment. La începutul anului, diva italiană a susţinut un turneu în SUA, întâlnindu-se cu publicul în cadrul unui eveniment special numit An Evening with Sophia Loren. Actriţa şi-a rememorat viaţa şi cariera fabuloasă, pornind de la anii copilăriei în Napoli – Sofia Villani Scicolone s-a născut pe 20 septembrie 1934 -, trecând prin anii de după război, când era remarcată în concursuri de frumuseţe la doar 14 ani, primele roluri în filmele lui Vittorio de Sica, regizorul care a descoperit-o, Hollywood-ul, întâlnirile ei cu mari actori ai vremii, premiile, iubirile, familia. Și faima. Toate se regăsesc şi în volumul de memorii publicat în 2014 – Yesterday, Today, Tomorrow: My Life.

Sophia Loren şi Marcello Mastroianni în Matrimonio all’italiana

În cele şase decenii de cinema, Sophia Loren a jucat în aproape 100 de filme, lucrând îndeaproape cu marii regizori ai vremii, de la Vittorio de Sica, George Cukor, Charlie Chaplin, Mario Monicelli şi Ettore Scola la Robert Altman. Și-a început cariera de actriţă în 1950, la vârsta de 15 ani, iar primul său rol important a fost în L’Oro di Napoli (1954), al lui De Sica. Peccato che sia una canaglia / Too Bad She’s Bad (1954) a fost primul film alături de Marcello Mastroianni, actorul care avea să-i devină un colaborator constant pe marele ecran. Printre ele, Matrimonio all’italiana (1964), pentru care a fost nominalizată la Oscar, comedia La moglie del prete (1970) şi Ieri, oggi, domani / Yesterday, Today, Tommorow, cu o scenă de striptease care a intrat în istorie.

Sophia Loren şi-a fascinat, de altfel, partenerii de platou. Printre ei, Cary Grant, Peter Sellers, Clark Gable, Frank Sinatra, Gregory Peck, Jack Lemmon, Paul Newman, Marlon Brando. Momentul care a propulsat-o printre marile staruri de cinema ale lumii a fost anul 1958, când a semnat un contract cu studioul Paramount, la Hollywood. În 1961, rolul dramatic al mamei din La Ciociara (1961), în regia lui Vittorio de Sica, i-a adus 22 de premii internaţionale, inclusiv unul de interpretare la Cannes şi un Oscar, devenind prima actriţă premiată cu statueta pentru un film străin şi prima actriţă italiană distinsă cu acest trofeu. La apogeul carierei sale, a fost plătită cu 1 milion de dolari ca să joace în The Fall of the Roman Empire (1964). Ultima peliculă din lunga colaborare cu Vittorio de Sica a fost Il viaggio (1974), în care a jucat alături de Richard Burton. Cea mai recentă apariţie a sa este într-un scurtmetraj, Voce umana (2014), regizat de unul dintre cei doi fii ai săi, Edoardo Ponti.

Sophia Loren în Human Voice

Sophia Loren a fost recompensată de-a lungul carierei şi cu patru trofee Globul de Aur pentru World Film Favorite – Female, prestigiosul Cecil B. DeMille Award, un Premiu BAFTA şi deţine recordul de a fi distinsă cu şase Premii David di Donatello pentru cea mai bună actriţă. În 1991, a fost onorată de Academia Americană de Film pentru întreaga carieră, fiind declarată o „comoară a cinematografiei mondiale”, iar în 1999 a fost recunoscută de către American Film Institute drept una dintre marile legende ale epocii de aur de la Hollywood. Mick Jagger şi Keith Richards i-au dedicat o melodie – Pass the Wine (Sophia Loren).

Descoperirea anului la TIFF: regizorul japonez Sion Sono

Suicide Club

Festivalul Internaţional de Film Transilvania îi dedică anul acesta o amplă retrospectivă regizorului cult Sion Sono, copilul teribil al cinema-ului independent japonez, prezentând 10 dintre cele mai provocatoare filme ale sale. Cu o carieră care se întinde pe parcursul a trei decenii şi 46 de filme, Sion Sono este unul dintre cei mai prolifici regizori contemporani. Cineastul a fost prezent în secţiunea Fără Limită la TIFF 2012, cu filmul Himizu.

„Sion Sono este eroul celei mai explozive retrospective din istoria TIFF-ului. Iconoclast, provocator şi imposibil de inventiv, acest enfant terrible al filmului japonez contemporan trece cu o uşurinţă uluitoare de la un gen la altul şi-ţi trage covorul de sub picioare exact atunci când crezi că i-ai prins şpilul. Filmele lui nu seamănă unul cu altul, deşi le face pe bandă rulantă, şi respiră graţie, groază, contradicţie şi exces prin toţi porii. Puţini au vorbit însă despre dragoste aşa cum a făcut-o el în capodopera Love Exposure. Spirit eminamente liber, Sion Sono este la TIFF 15 ca la el acasă”, explică directorul artistic TIFF, Mihai Chirilov.

Love Exposure

Sion Sono (54 de ani) a debutat ca poet la 17 ani, iar ca cineast, în lungmetraj, la 28 de ani, cu Bicycle Sights (1990), un succes neaşteptat în Japonia. Este recunoscut pentru faptul că preferă – cel mai adesea – să scrie, să regizeze, să producă şi să creeze singur coloana sonoră pentru filmele sale. Abordează cu lejeritate genuri foarte diferite, sabotând ingenios convenţiile fiecăreia dintre ele, iar firul roşu al temelor sale este alienarea individului în societatea modernă. Creaţiile sale au fost proiectate în sute de festivaluri şi premiate la Berlin, Karlovy Vary sau Sundance.

Love Exposure, cel mai premiat film al lui Sion Sono, recompensat printre altele cu Premiul FIPRESCI la Berlinale 2008, i-a conferit statutul de regizor cult. Călătoria epică de aproape patru ore este o satiră religioasă centrată în jurul fiului răzvrătit al unui preot fanatic, care hotărăşte să comită cât mai multe păcate capitale. British Film Institute l-a plasat printre cele mai bune 10 filme din cinema-ul japonez.

Love & Peace

Guilty of Romance a avut premiera la Cannes în 2011 şi este o altă capodoperă grotescă, un film noir care explorează relaţia dintre dorinţă şi vinovăţie: o tânără soţie care nu găseşte satisfacţie în căsnicie se refugiază în fanteziile sale masochiste, lucrând ca prostituată. Un titlu de referinţă pentru iubitorii genului grindhouse, Tag (2015) este o călătorie în cele mai adânci substraturi ale imaginaţiei, un fantasy pentru adulţi în care eleve de liceu sunt urmărite şi măcelărite de forţe supranaturale.

Suicide Club (2001), filmul care a dovedit abilitatea lui Sono de a jongla cu genurile horror, poliţist, thriller psihologic şi comedie neagră, vorbeşte despre valul de sinucideri din Japonia şi duce la extrem ideea societăţii moderne eşuate. Scena introductivă, în care 54 de fete se sinucid în masă producând o baie de sânge, a devenit celebră. Noriko’s Dinner Table (2005), un alt film reper al genului horror japonez, selectat în 12 festivaluri şi premiat la Karlovy Vary, explorează probleme actuale ale Japoniei, cum ar fi conflictul dintre generaţii, alienarea socială, suicidul şi volatilitatea identităţii în era internetului.

The Show of Shows

Shinjuku Swan (2015), filmul său cu cel mai mare succes de box office, inspirat de o serie manga, urmăreşte transformarea unui tânăr ajuns traficant de prostituate în cel mai mare district „roşu” din Tokyo. The Virgin Psychics (2015), o adaptare după benzi desenate manga, este o comedie trăsnită care abundă în aluzii sexuale şi în care adolescenţii deţin puteri telepatice.

O excepţie în filmografia sa, Love & Peace (2015) este o înduioşătoare comedie muzicală suprarealistă care parodiază filmele clasice de familie, aducând un omagiu genului kaiju, cu monştri. The Land of Hope (2012), inspirat de urmările exploziei de la Fukushima, este o dramă emoţionantă despre două familii separate de un dezastru nuclear. Be Sure to Share (2009), o altă excepţie de la genul J-horror (japanese horror), abordează tema relaţiei fragile dintre un fiu şi tatăl său, umbrită de descoperirea unei boli terminale.

Weekend la Castel: circ, vrăjitoare şi muzică islandeză live

Alexandrina

Un controversat horror mut din anii 20, acompaniat live de un artist islandez şi o orchestră, şi un documentar fascinant despre lumea circului, pe muzica celor de la Sigur Rós, sunt câteva dintre surprizele programului Weekend la Castel, la Festivalul Internaţional de Film Transilvania. În primul week-end de festival, în timpul zilei, Castelul Banffy de la Bonţida va fi teren de joacă şi spaţiu pentru ateliere creative şi spectacole pentru copii, în timp ce serile sunt rezervate proiecţiilor şi concertelor.

În seara de sâmbătă, 28 mai, de la 21.45, un documentar captivant şi pe alocuri tulburător despre un secol de vodeviluri, spectacole de circ, bâlciuri şi carnavaluri, va rula în premieră la TIFF. “The Show of Shows adună imagini de arhivă inedite cu clovni, dansatori, acrobaţi care execută cascadorii ameţitoare, freak shows şi scene crude de exploatare a animalelor şi copiilor, într-un portret fascinant al acestei lumi atât de populare în secolele XIX şi XX”, potrivit The Guardian.

A Hawk and a Hacksaw de Tamir Khalifa

Pe fundal, o coloană sonoră emoţionantă compusă de basistul Georg Holm şi bateristul Orri Páll Dýrason, membri ai celebrei trupe islandeze Sigur Rós, în colaborare cu compozitorul Hilmar Örn Hilmarsson şi chitaristul Kjartan Dagur Hólm. Sigur Rós va cânta live la Cluj în iulie, tot la Castelul Banffy de la Bonţida, la Electric Castle Festival. The Show of Shows este regizat de Benedikt Erlingsson, unul dintre cei mai apreciaţi regizori de teatru din Islanda, şi a fost realizat în colaborare cu National Fairground Archive al Universităţii din Sheffield. Debutul său în cinema, Of Horses and Men, a rulat la TIFF 2014.

Un spectacol surpriză îi va introduce pe spectatori, de la 20.30, în atmosfera fascinantă a documentarului.

Tot din Islanda vine şi muzica ce acompaniază duminică, 29 mai, de la 21.45, cine-concertul Häxan: Witchcraft Through the Ages. În atmosfera gotică a Castelului, muzica originală a artistului islandez Bardi Johansson, interpretată de o orchestră simfonică dirijată de Simona Strungaru, va însoţi live, într-un concert spectaculos, producţia neobişnuită din 1922. Interzis în numeroase ţări pentru reprezentarea pe ecran a practicilor de venerare a diavolului şi pentru nuditate, Häxan este cel mai scump film mut scandinav realizat vreodată. Regizorul danez Benjamin Christensen, care şi-a rezervat chiar rolul lui Satan, s-a inspirat parţial din Malleus Maleficarum, un ghid pentru inchizitori din secolul 15.

British Sea Power

Bardi Johannsson, lansat sub numele Bang Gang şi descris drept una dintre cele mai enigmatice şi creative apariţii pe care le-a oferit recent scena islandeză, este compozitor, textier, instrumentist, designer. Alături de JB Dunckel de la AIR, formează proiectul Starwalker. Bardi a compus muzică simfonică, a creat coloana sonoră pentru filme (Eleven Men Out, Reykjavík-Rotterdam – premiat pentru muzică la Edda Film Awards din Islanda, Would You Rather, De toutes nos forces) şi producţii de teatru majore, iar fragmente din creaţiile lui însoţesc spoturile unor mărci faimoase. Compoziţiile lui – solo sau în colaborare – au fost lansate pe 12 albume. Luni, 30 mai, de la 22.00, Bardi Johannsson vine şi la Casa TIFF, cu un DJ set în cadrul căruia va mixa imagini şi coloane sonore proprii.

Partitura sa pentru Häxan a fost prezentată în 2005 de către Orchestra Simfonică Naţională a Islandei. În 2012, artistul a acompaniat live filmul la Centrul Pompidou din Paris. Orchestra simfonică prezentă la TIFF va fi dirijată de Simona Strungaru, pianistă, dirijoare, orchestrator şi compozitoare de muzică de film, absolventă a Conservatorului din Amsterdam, la clasa de pian a reputatului profesor Jan Wijn. În 2010, a dirijat premiera mondială a operei S.A.L.O., de Michael Karr, într-o producţie a Prime Foundation şi Grand Theater Groningen din Olanda. Totodată, a dirijat Filarmonica Banatul din Timişoara, într-o colaborare excepţională Cobzality simfonic, şi Green Orchestra, pentru un concert al Loredanei şi pentru unul al trupei URMA la MTV Unplugged.

CINEPIANO. Nicu Cherciu

TIFF Music Nights la UraniaPalace. Seri de rock, jazz şi electro Timp de o săptămână, Festivalul Internaţional de Film Transilvania va anima unul dintre cele mai noi spaţii culturale ale Clujului, Urania Palace, cu muzică bună şi nume sonore de pe scena rock şi electro contemporană, sub umbrela TIFF Music Nights. Casa TIFF va găzdui, la rândul ei, seri de jazz, rock, electro şi DJ set-uri spectaculoase, iar Alexandrina va celebra 10 ani de concerte la Casa de Cultură a Studenţilor.

Șase trupe româneşti şi un DJ polonez, considerat unul dintre cei mai interesanţi artişti electro emergenţi, Baasch, sunt capetele de afiş pentru TIFF Music Nights, în noua locaţie Urania Palace. Construit în 1910 după planurile proiectului geamăn din Viena şi transformat ulterior în Cinema Favorit, spaţiul a fost consolidat şi renovat, găzduind acum concerte, piese de teatru, expoziţii, proiecţii, ateliere şi petreceri. Serile, de la 21.00, spectatorii vor asculta live câteva dintre cele mai apreciate trupe din muzica alternativă românească: The Mono Jacks (28 mai), Byron (29 mai), Șuie Paparude (1 iunie) cu formaţia Orkid în deschidere, Omul cu Șobolani (2 iunie), Urma (3 iunie) şi Viţa de Vie (4 iunie), alături de Baasch (Polonia) şi Baba Dochia (31 mai).

Transe Express

Baasch, tânăr producător, cântăreţ şi compozitor polonez recunoscut pentru apariţiile sale carismatice şi gustul pentru sunetele analog întunecate, a urcat pe scenă în deschiderea unor nume ca Tricky sau Bloodgroup. Notorietate în lumea filmului i-a adus coloana sonoră a multi-premiatului Floating Skyscrapers, regizat de Thomas Wasilewski şi distins cu Premiul de regie la TIFF 2015. Baasch va pune muzică în aceeaşi seară (31 mai) cu cei patru tineri din Baba Dochia, trupă care creează un spectacol audiovizual complex, un mix de proiecţii, sintetizatoare, drum machine, theremin şi chitară distorsionată.

La Casa TIFF, una dintre locaţiile-cheie ale festivalului, concertele vor începe la ora 22.00. Sâmbătă, 28 mai, va deschide seria Garbanotas Bosistas, o trupă de rock neo-psihedelic din Vilnius. Inspiraţi de Queen, The Beatles şi Led Zeppelin, cei patru membri ai formaţiei au cucerit deja publicul britanic, baltic şi balcanic. Trupa vine la TIFF cu sprijinul Lithuanian Film Center. Intrarea este liberă. Pentru seara de duminică, 29 mai, Coma pregăteşte un concert unplugged. Una dintre cele mai iubite formaţii de rock alternativ din România, Coma combină genurile nu metal, rapcore, punk şi ska.

Becoming Zlatan in Somes Open Air

Versatil şi cu o viziune aparte, lansat sub numele Bang Gang şi descris drept una dintre cele mai enigmatice apariţii recente de pe scena islandeză, Bardi Johannsson vine la Casa TIFF luni, 30 mai, cu un DJ set în cadrul căruia va remixa imagini şi coloane sonore compuse de el. Bardi a creat coloana sonoră pentru filme mute şi producţii de teatru majore, iar compoziţiile lui însoţesc spoturile publicitare ale unor mărci faimoase. Unul dintre cele mai notabile proiecte este coloana sonoră pentru Haxan: Witchcraft Through the Ages, controversatul film horror mut suedez din 1922, proiect pe care clujenii îl vor vedea şi la TIFF cu o seară înainte, pe 29 mai, la Castelul Banffy din Bonţida.

De Beren Gieren, un nume ce capătă rezonanţă printre iubitorii de muzică jazz din Europa, este un trio acustic-electronic olandez-belgian, remarcat pentru sunetul unic, experimental, şi complexitatea compoziţiilor. Abilitatea de a trece subit de la o stare la alta şi de a improviza fac din experienţa de a-i asculta live una de neratat. Clujenii îi vor asculta marţi, 31 mai, la Casa TIFF.

După ce vor acompania live filmul lui Sergei Paradjanov, Umbrele strămoşilor uitaţi (31 mai, Casa de Cultură a Studenţilor), americanii de la A Hawk and a Hacksaw vor anima Casa TIFF pe 1 iunie, de la 22.00, cu hituri energice inspirate de muzica lăutărească şi cea tradiţională românească. Unul dintre albumele trupei, The Way the Wind Blows (2006), a fost înregistrat cu Fanfara Zece Prăjini.

Culinary Cinema. Foto Pierre Deschamps

O experienţă cu totul specială va fi întâlnirea cu o trupă nouă şi cu stilul ei aparte, Rough Romanian Soul – o „muzică aspră cântată cu suflet”, o reinterpretare originală a muzicii tradiţionale româneşti. Zmei3, formaţia de români care a cucerit scena de jazz berlineză, va cânta la Casa TIFF pe 2 iunie. Primul lor album a fost înregistrat în Transilvania, mixat în Franţa şi masterizat în California, în urma unei campanii de crowdfunding de succes pe Kickstarter. Albumul a fost produs de renumitul producător Ian Brennan, câştigător al unui Grammy pentru un proiect cu legendara formaţie rock tuaregă Tinariwen dinAlgeria.

În seria concertelor de la TIFF 2016 intră şi unul aniversar: pe 1 iunie, de la 20.00, la Casa de Cultură a Studenţilor, Alexandrina va celebra zece ani de scenă. Artista originară din RepublicaMoldova va cânta hiturile care au propulsat-o în topul celor mai îndrăgite voci din România. În apariţiile ei live, memorabile, combină instrumentele tradiţionale cu cele electronice, Alexandrina fiind acompaniată de cinci muzicieni.

Evenimente speciale: Acrobaţii la înălţime în centrul Clujului

Noma My Perfect Storm

Un show live impresionant al formaţiei British Sea Power, despre care The Sunday Times titra că este „cea mai bună trupă din Marea Britanie”, este unul dintre evenimentele speciale de neratat ale ediţiei cu numărul 15 a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (27 mai – 5 iunie). Spectacolul Cinepiano revine pentru a doua oară la TIFF, iar francezii de la Transe Express aduc trapezişti suspendaţi la înalţime, în centrul Clujului, şi parade cu toboşari la Bonţida.

Cunoscuta trupă britanică de indie rock British Sea Power, apreciată pentru prezenţa scenică spectaculoasă şi alegerea spaţiilor neconvenţionale de concert, va acompania live From the Sea to the Land Beyond (r. Penny Woolcock, 2012), un excelent documentar despre un secol de viaţă în porturile coastei britanice, sâmbătă, 4 iunie, ora 19.00, la Casa de Cultură a Studenţilor. O experienţă poetică şi revelatoare, filmul conţine imagini de arhivă şi documentează schimbările societăţii britanice începând cu anul 1902, viaţa în timpul celor două războaie şi în vremuri de pace, tranziţia către industrializare, lupta pentru drepturile femeilor.

British Sea Power, fondată la începutul anilor 2000 şi formată în prezent din şase membri, a câştigat aprecierea unor artişti legendari precum Lou Reed, David Bowie, Jarvis Cocker sau Radiohead, iar concertele lor au avut loc pe Marele Zid Chinezesc, la acceleratorul de particule de la CERN, în cadrul unei expoziţii cu dinozauri de la Muzeul de Istorie Naturală din Londra, pe un vas în largul mării, într-o mină de piatră, revista Time Out numind-o „trupa live a anului 2004”. Au avut turnee în SUA, cântând pe stadioane gigantice, la invitaţia unor formaţii precum The Killers, Interpol, The Strokes şi Pulp.

Human EcoTIFF

După succesul de la TIFF 2014, când sute de copii, alături de părinţii lor, au savurat muzica originală a lui Tony Berchmans, artistul se întoarce la Cinema „Florin Piersic”, miercuri, 1 iunie, cu spectacolul Cinepiano, în cadrul EducaTIFF. Compozitorul şi pianistul brazilian recreează magia vizionărilor de cinema de la începutul secolului XX, când imaginile mute de pe ecran erau însoţite live de muzică, sunete şi zgomote, cântate la pian şi alte instrumente. Berchmans va acompania filme scurte ale maeştrilor comediilor clasice mute.

Renumita trupă franceză de street arts Transe Express vine la TIFF cu două spectacole muzicale şi vizuale unice: Mobile Homme şi Tambours en Feu. Mobile Homme va fi prezentat în deschiderea oficială, vineri, 27 mai, începând cu ora 20.45, în Piaţa Unirii, înaintea premierei mondiale a celui mai recent film semnat de Nae Caranfil, 6,9 pe scara Richter. Trupa a pregătit un show aerian la scară mare, ce presupune acrobaţii la înălţime cu trapezişti suspendaţi de macarale. Spectacolul necesită precizie şi iuţeală şi va ţine publicul din Cluj cu sufletul la gură. Cea de-a doua reprezentaţie, Tambours en Feu, poate fi savurată la Castelul Banffy din Bonţida, în prima seară de Weekend la Castel, sâmbătă, 28 mai, de la 20.30. Parada festivă cu toboşari se va încheia cu un spectacol de lumini, sunet, foc şi artificii, înaintea proiecţiei filmului The Show of Shows.

Conectaţi la vechea tradiţie franceză a spectacolelor ambulante de stradă, Transe Express înseamnă creaţii care şochează publicul, intervenţii care transformă strada şi care combină muzică, arte vizule, circ, foc, efecte pirotehnice, steampunk, operă, rock, dans şi teatru. Echipa este formată din sute de actori, acrobaţi, dansatori, percuţionişti, cântăreţi, cvartete, sudori, tehnicieni şi fierari. Transe Express a avut turnee în 80 de ţări şi a deschis, printre altele, Jocurile Olimpice din Albertville în 1992.

Castelul Gilău, cine-concert în biserică, Someş Open Air şi Culinary Cinema, printre surprizele TIFF 2016

Cain’s Children în Ziua HBO

Castelul de la Gilău, malul Someşului, şi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime” se numără printre cele mai noi spaţii din Cluj ce vor găzdui anul acesta o serie de evenimente inedite.

O nouă locaţie pe harta TIFF este Castelul de la Gilău, unde se va sărbători Ziua Maghiară cu două concerte – renumita trupă maghiară de rock Republic şi Bagossy Brothers Company în deschidere, şi filmul Fever at Dawn (r. Péter Gárdos), miercuri, 1 iunie, începând cu ora 19.00.

În spectaculosul Arkhai Sculpture Park de la Vlaha, spectatorii vor urmări în premieră comedia Două Lozuri (r. Paul Negoescu), cu Dragoş Bucur, Alexandru Papadopol, Dorian Boguţă, marţi, 31 mai, ora 21.45.

Anul acesta, la TIFF va fi inaugurat şi Someş Open Air (Parcul „La Butuci”, Bd. 1 decembrie 1918, nr. 33, în spatele Cotton Club), un nou spaţiu destinat proiecţiilor în aer liber, cu intrare liberă, unde va rula câte un film în fiecare seară de festival, de la ora 22.00. Pentru cei pasionaţi de lumea fotbalului, TIFF a pregătit proiecţia specială Becoming Zlatan / Ascensiunea lui Zlatan (2015), documentarul care urmăreşte evoluţia lui Zlatan Ibrahimović (34 de ani), faimosul fotbalist suedez, de origine bosniaco-croată, desemnat în 2016 cel mai bun jucător din Liga 1 pentru al treilea an consecutiv, un record al acestei distincţii.

O locaţie neconvenţională va fi Biserica Romano-Catolică „Sfânta Treime”, unde capodopera lui Carl Th. Dreyer, Patimile Ioanei d’Arc (1928), va fi acompaniată la orga bisericii de Touve R. Ratovondrahety, pianist apreciat de la Opera din Paris, pe 30 mai, de la 20.30. Evenimentul este prezentat de Alba Iulia Music and Film Festival şi este realizat cu sprijinul Parohiei Romano-Catolice „Sf. Mihail”.

Juan of the Dead (Midnight Delirium)

Culinary Cinema, un nou concept de eveniment la TIFF, este gândit în jurul unui film dedicat unui chef de geniu, celebrul René Redzepi, şi a restaurantului său, votat de patru ori cel mai bun din lume. Noma, My Perfect Storm va fi proiectat la Cercul Militar marţi, 31 mai, de la 18.30, şi va fi urmat de o petrecere gastronomică întreţinută de chef D’Artagnan, la Colin’s Gastro Pub. Evenimentul este prezentat de Staropramen.

Un tribut în memoria cineastului Ovidiu Bose Paştina va marca 10 ani de la dispariţia sa, pe 4 iunie, de la 13.45, la Cinema Arta. Actori, cineaşti şi apropiaţi vor participa la proiecţia câtorva dintre filmele sale scurte: Atelier cu călăuza, Iar ca sentiment un cristal, Oameni care povestesc, Arta apărării individuale. La 10 ani de la lansare, echipa Legături bolnăvicioase (r. Tudor Giurgiu) se va reuni la TIFF. Filmul va fi proiectat şi pentru persoanele cu deficienţe de vedere, pe 1 iunie, de la 19.30, la Cinema Mărăşti.

În cadrul EcoTIFF, secţiunea filmelor pe temă ecologică, publicul se va întâlni pe 5 iunie, de Ziua Internaţională a Mediului, cu filmul Human, un documentar realizat în 3 ani, ce adună interviuri cu 2.000 de oameni din 60 de ţări, lansat simultan la sediul Naţiunilor Unite, la Veneţia şi pe YouTube. The Olive Tree va emoţiona publicul cu povestea unui copac care poate salva viaţa bătrânului care l-a crescut.

Ziua HBO, dedicată unui partener de lungă durată al TIFF-ului, vine pe 2 iunie cu filmele Nightingale, la Casa de Cultură a Studenţilor, de la ora 16.00, A Mere Breath, la Cinema Florin Piersic, ora 17.30, Cain’s Children, la Cercul Militar, ora 10.45 (proiecţie din cadrul EducaTIFF, urmată de o dezbatere).

Truman

Ziua Diversităţii va fi marcată de proiecţia filmului slovac Rytmus: The Street Dream, un documentar filmat pe o perioadă de 8 ani despre viaţa lui Patrik Vrbovský, cunoscut drept Rytmus, unul dintre cei mai populari rapperi din Slovacia, pornit în căutarea rădăcinilor sale rome.

O altă proiecţie cu intrare liberă este dedicată persoanelor cu vârsta 60+. Pe 30 mai, de la 13.00, la Cinema Florin Piersic, va rula Remember (r. Atom Egoyan), o dramă plină de suspans, cu Christopher Plummer senzaţional în rolul unui văduv care a supravieţuit Holocaustului şi caută răzbunare.

Depozitul de Filme va fi din nou gazda unor evenimente cu intrare liberă, de la 21.45: pe 1 iunie, comedia cubaneză cu zombie Juan de los Muertos (r. Alejandro Brugués) va fi urmată de o petrecere cu tematică horror, pe 2 iunie, clujenii sunt aşteptaţi alături de animalele lor de companie la Truman (r. Cesc Gay), o odă adusă prieteniei şi dragostei, în care un câine are un rol important în viaţa stăpânului său, pe 3 iunie, Cinema, Mon Amour, un documentar românesc despre ultimele cinematografe de stat din România, iar pe 4 iunie, filmul BMovie: Lust and Sound in West Berlin, un documentar despre muzică, artă şi haos în vestul Berlinului din anii ‘80.

Festivalul Internaţional de Film Transilvania este organizat de Asociaţia pentru Promovarea Filmului Românesc şi Asociaţia pentru Festivalul de Film Transilvania.

Cu sprijinul: Ministerului Culturii, Centrului Naţional al Cinematografiei, Primăriei şi Consiliului Local Cluj, Institutului Cultural Român, Consiliului Judeţean Cluj, Programului Europa Creativă – MEDIA al Uniunii Europene.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.