Moscova așteaptă o invitație de la Kabul și Bagdad pentru a deschide noi fronturi

Rusia începe să se concentreze pe o amenințare mai apropiată de frontierele sale decât Siria: Afganistanul. Moscova a decis să trimită mai multe elicoptere de luptă Mi-24P și Mi-8 MTV pentru a întări baza militară din Tadjkistan, cea mai mare bza militară rusă din afara granițelor.

”Noua unitate va stationa în districtul Hissar, la 30 de km de capitala Dușanbe”, a declarat purtătorul de cuvânt al armatei ruse pentru această regiune, colonelul Iarolsv Roșpukin, scrie Le Monde.

Armata afgană a dat semne mari de slăbiciune în fața ultimei ofensive a talibanilor înainte de soirea iernii. Talibanii au lansat o ofensivă asupra provinciei Kunduz și a orașului cu același nume, aflat la doar 70 de km de granița cu Tadjikistanul.

Statele Unite au prevăzut o retragere totală a trupelor din Afganistan până la finalul anului 2016 însă, pe fondul noilor evoluții, șeful Pentagonului, Ashton Carter, a declarat pe 8 octombrie că SUA și aliații din NATO trebuie ”să rămână flexibili și să ia în considerare unele ajustări” ale acestui plan. Cu alte cuvinte, Washingtonul semnalează că își va menține prezența militară în Afganistan dincolo de anul 2016.

Mișcarile ruse de trupe în proximitatea graniței afgane semnalează, pe de alta parte, că Moscova testează reacția Vestului la o posibilă decizie a lui Vladimir Putin de a deschide un nou front în Afganistan. Ministrul rus al Apărării vrea să fie și mai bine înțeles și a declarat că exercițiile militare de proporții care au avut loc cu puțin înainte de începerea operațiunii din Siria au fost adaptate ”tacticilor grupurilor Statului Islamic din Siria, Irak, precum și tacticilor talibanilor din Afganistan”. Au fost exerciții care au mobilizat aproape 100.000 de militari, peste 7.000 de blindate, 170 de avioane și 20 de nave.

Chiar în ziua în care șeful Pentagonului făcea aluzie la prelungirea misiunii militare din Afganistan, prim-vicepreședintele afgan Abdul Rashid Dostum se afla la Moscova, unde a cerut sprijin din partea Rusiei, în timpul unei întâlniri cu ministrul rus al Apărării. Dostum este etnic uzbek și a condus o miliție locală în anii 1990. El s-a întâlnit și cu președintele Ceceniei, Ramzan Kadîrov. Kremlinul a ținut să sublinieze imediat după intervenția în Siria că este vorba despore o operațiune legală, atât timp cât a fost solicitată de regimul legitim al țării, în timp ce alte intervenții străine sunt ilegale, nefiind solicitate și neavând la bază o rezoluție a Consiliului de Securitate ONU. ”Nu avem sprijin aerian, arme si muniții, în schimb avem susținerea guvernului pentru a lupta împotriva terorismului”, a declarat purtătorul de cuvânt al delegației afgane la Moscova.

Reacția Rusiei a venit, pentru moment, din partea președintelui comisiei de politică externa a Dumei de Stat, care precizat că va sprijini solicitarea Afganistanului atât timp cât este vorba despre asistență tehnico-militară pentru lupta antiteroristă.

Nu doar Afganistanul este pe lista unor posibile operațiuni rusești, ci și Irakul. În timpul unei conferințe de săptămâna trecută, premierul irakian Haider al-Abadi a declarat că sprijină ideea unui sprijin oferit de Moscova țării sale și că ar putea permite Rusiei să întreprindă misiuni aeriene in Irak. ”Este o posibilitate. Dacă vom primi propunerea, ne vom gândi”, a spus Abadi.

Dacă în Afganistan armata națională dă semne de șovaială în fața talibanilor, în Irak armata nu este deloc pregătită pentru o ofensivă de proporții împotriva Statului Islamic, pentru a recuceri orașul Mosul și pozițiile strategice din provincia vestică Anbar, ce are granita cu Siria, Arabia Saudita si Iordania. Mai mult, premierul Abadi a lansat o campanie de reformare a administrației care i-a îndepărtat pe politicienii coreligionari șiiti.

O solicitare de intervenție in Irak nu va veni din partea Rusiei, căci Moscova a precizat ca așteaptă o cerere din partea Bagdadului. Asta a declarat președinta camerei superioare a Parlamentului Federației Ruse, Valentina Matvienko, după o întâlnire cu vicepremierul Iordaniei, în urmă cu trei zile. ”Nu am fost invitați, nu ni s-a cerut și suntem oameni politicosi, după cum știți. Nu vom merge acolo dacă nu vom fi invitați”, a spus și ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.