Nicolae Robu, mega-promisiuni, mini-realizări (I)

La jumătatea mandatului de primar, liberalul Nicolae Robu n-a putut pune în practică nici unul din proiectele sale megalomane cu care i-ar fi cucerit și pe timișorenii care nu i-au dat votul la alegerile locale din 2012.

Nicolae Robu și-a făcut public inventarul realizărilor la jumătatea mandatului său, dar n-a suflat o vorbă despre eșecul marilor sale proiecte, pentru Timișoara, pe care le-a lansat în spațiul public imediat după ce a fost înscăunat edil șef. E vorba de un stadion nou, cu 45.000 de locuri, sală polivalentă pentru 15.000 de spectatori, porți gigantice pe principalele șosele la intrarea în capitala Banatului, metrou, parcuri după modelul celui care înconjoară Palatul Schonbrunn, fosta reședință de vară a familiei imperiale austriece, dar și altele asemenea.

ACS Poli – USL a căzut în B

”Lucrăm în forță la infrastructură. Modernizăm și centru istoric, precum și malurile Canalului Bega. Investim masiv în școli, grădinițe, spitale, dar și în cultură. Ne preocupă și renovarea clădirilor istorice”, spunea primarul Robu într-un interviu fluviu, acordat unei publicații prietene. Interviul a fost preluat și de ”Monitorul Primăriei Municipiului Timișoara”, locul preferat unde primarul își face singur ”laudatio”.

Singurele realizări notabile sunt cele legate de așa-zisa ”modernizare” a Pieței Bălcescu, după un proiect preluat de la Administrația Ciuhandu și care era vechi de 5 ani, dar și depășit. Aici au apărut celebra trecere de pietoni care nu duce niciunde și locul unde s-au plantat arbuști în pământul aruncat peste vechiul asfalt al drumului. Cea de-a doua realizare a echipei Robu este intersecția Michelangelo, terminată doar pe jumătate. În rest, liberalul se poate lăuda cu câteva drumuri asfaltate, niște părculețe inutile, dar scumpe, și locuri de joacă pentru copii, într-un oraș în care natalitatea scade an de an. Să nu uităm faptul că nici una dintre clădirile din centrul vechi al orașului, aflate în patrimoniul arhitectural al urbei, nu a fost renovată. Un capitol aparte îl reprezintă echipa de fotbal ACS Poli – USL, pariul lui Robu, care, cu toată infuzia de capital din bugetul local, a căzut în B.

”Eram dirijorul corului grădiniței”

Acuzat de subalterni și de colegi că nu știe să lucreze în echipă, că nu colaborează nici cu cei pe care și i-a ales drept consilieri, Robu se destăinuie în presă și spune: ”Se pare că mi-a plăcut să conduc de mic. Şi la grădiniță eram dirijorul corului grădiniței, apoi am devenit căpitanul echipei de fotbal, căpitan de oști, că doar copiii aveam fiecare câte o armată, acolo, pe zone ale satului. Eram lider în permanență”, spune primarul ”conducător”.

”E un fel de Ceaușescu, dar cu plete”

”E greu de lucrat cu el. Ne crede pe toți studenții lui prostuți, iar el e «profesorul» care are întotdeauna dreptate, indiferent de subiect. Omul le știe pe toate, cică e născut să fie șef și e un fel de Ceaușescu, dar cu plete. Când vine «organu» în control ca să vadă legalitatea deciziilor luate, o să zică că e atacat politic. Nici atunci n-ar recunoaște că a greșit. De fapt, Robu nu ascultă de sfaturile nimănui, că doar e profesor, doctor, inginer și, pe deasupra, și primar. Ia decizii, așa, de capul lui, indiferent de ce spune legea. Profesorii nu sunt buni de primar. Asta am votat, asta avem”, e de părere unul din subalternii primarului liberal de Timișoara.

Vis ratat de tractorist

În copilăria petrecută într-un stat arădean, micul Robu a avut un vis. ”Primul meu vis a fost să devin tractorist. Eram copil de câțiva ani la sat și ce te putea fascina mai mult decât un tractor, la vremea respectivă. Mi-am dorit foarte mult asta și îmi aduc aminte cât de fericit am fost în ziua în care am fost luat într-un tractor și lăsat de tractorist să pun mâna pe volan. Am avut un sentiment de fericire supremă atunci”, povestește primarul Robu de visul său, ratat, din copilărie.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.