Noi dovezi care îi incriminează pe Piedone şi patronii de la „Colectiv”

Acordul de funcţionare a fost emis ilegal. Manipularea privind existenţa „declaraţiei pe proprie răspundere” lansată de Popescu Piedone demontată inclusiv prin actele normative ale primăriei sectorului 4.

„Celebra” declaraţie pe proprie răspundere

Cotidianul.ro a analizat cu atenţie documentele din „dosarul clubului Colectiv” postate pe site-ul Primăriei sectorului 4 şi a depistat mai multe încălcări ale legislaţiei care îi încriminează pe Popescu Piedone şi patronii de la „Colectiv”. Duminică seara la B1 TV, freelacer-ul Cătălin Antohi a depistat, tot în respectivele documente dar şi în alte acte normative noi dovezi privind cascada de încălcări ale legislaţiei în vigoare de către primarul sectorului 4, Popescu Piedone, subalternii săi şi patronii de la clubul Colectiv. Înainte de a prezenta noile dovezi, precum şi altele descopăerite de Cotidianul.ro, reluăm declaraţia – singura de până acum – de sâmbătă a lui Popescu Piedone. „Din punct de vedere legal, nu am ce să-mi reproşez. Avem la dosar toate actele, am îndeplinit toate normele legale de eliberare a acordului de funcţionare (…). Locatarul dă declaraţie pe proprie răspundere despre ce activitatea pe care trebuie să o desfăşoare. Acordul de funcţionare însumează toate acordurile de la toate institituţiile. Din punct de vedere şi atribuţiile pe care le are Primăria Sectorului 4, pentru emiterea acordului de funcţionare avem la dosar şi avem îndeplinite toate normele legale de eliberare a acestui certificat”. Să vedem acum cum stăm cu legalitatea invocată de Popescu Piedone.

„Manevre” dubioase privind documente oficiale

Începem cu „cavaleria uşoară”. Pentru ca o unitate comercială să funcţioneze, trebuie în primă instanţă să obţină Acordul de Funcţionare, iar ulterior Autorizaţia de Funcţionare. Ei bine, reprezentantul SC Colectiv SRL a depus ambele cereri, cea pentru eliberarea Acordului de funcţionare şi cea de eliberare a Autorizaţiei de funcţionare, în aceeaşi zi, 6 noiembrie 2014. Avem aici o primă ilegalitate şi un fals în documente publice. Pentru că, atunci când se solicită eliberarea Autorizaţiei de Funcţionare, petentul trebuia să se afle deja în posesia Acordului de funcţionare. De altfel, în formularul tip pentru cererea de eliberare a Autorizaţiei de funcţionare, există următorul pasaj: „Declar pe proprie răspundere că SC___________deţine şi respectă Acordul de funcţionare eliberat de Primăria sectorului 4”. Concret, pe 6 noiembrie 2014, în cererea de eliberare a Autorizaţiei de funcţionare, Paul Cătălin Gancea, reprezentantul SC Colectiv SA declară pe proprie răspundere că deţine Acordul de funcţionare (pentru care repetăm a depus cerere în aceeaşi zi), dar care a fost eliberat pe …14 ianuarie 2015. În ceea ce priveşte eliberarea ambelor documente, Acordul şi Autorizaţia tot în aceeaşi zi, aici avem o încălcare (cel puţin) a procedurilor de către Popescu Piedeone. Se pare că pe 6 noiembrie s-a încercat un „blat”. Iniţial pe cererea de eliberare a Acordului de funcţionare apare data de 10 octombrie, dar ea este barată cu pixul şi apare scris de mână 6 noiembrie. Presupunem că toate aceste „manevre” nu au fost făcute degeaba.

Cade teoria lui Piedone

Primarul Popescu Piedone, a precizat sâmbătă, în faţa clubului Colectiv, că localul avea avize de la toate instituţiile abilitate, şi că toate se regăsesc într-o declaraţie pe propria răspundere, care este cuprinsă în acord de funcţionare. Povestea cu declaraţia pe proprie răspundere este de fapt o manipulare de zile mari. În Acordul de funcţionare nu este nimic. În cererea pentru eliberarea Acordului de funcţionare, este o declaraţie pe proprie răspundere în care SC Colectiv arată că respectă Legea 61 pe 1991 (nicio legătură cu probleme legate de PSI) şi mai există o declaraţie pe proprie răspundere independentă în care se arată câţi metri pătraţi are locaţia şi cum este structurată. Este celebra declaraţie în care se arată că sunt 80 de locuri pe scaune. Dar avem o serie de acte normative, ne demonstrează că Piedone Popescu a încălcat legile în vigoare. În Hotărîrea Consiliului Local al Primăriei sectorului 4, nr.22 din 29 februarie 2012, se menţionează care sunt actele necesare pentru eliberare Acordului de funcţionare. La aliniatul 7 avem următoarea formulare: Autorizaţiile sau avizele necesare desfăşurării activităţii economice menţionate în anexa la Certificatul de înregistrare,emise de instituţiile abilitate (autorizaţie de mediu, sanitar-veterinară, etc.). La „etc” intră printre altele şi avizul de la ISU. Dar, după cum se poate observa, la dosar NU EXISTĂ niciun aviz de la nicio instituţie „abilitată”, deşi actul normativ al primăriei este foarte clar. Rezultă de aici că Popescu Piedone a eliberat ilegal Acordul de Funcţionare.

Mai este un act normativ, de această dată cu o putere şi mai mare, de care primarul sectorului 4 nu a ţinut cont. Este vorba de HG 1739 din anul 2000, care la articolul 1 prevede:

Se aprobă următoarele categorii de construcţii şi amenajări care se supun avizării şi/sau autorizării privind securitatea la incendiu:

b) încăperi sau grupuri de încăperi, definite conform reglementărilor tehnice specifice domeniului securităţii la incendiu ca „săli aglomerate”, amplasate în clădiri independente sau în clădiri cu funcţiuni mixte, indiferent de aria construită, regimul de înălţime ori destinaţie;

g)clădiri sau spaţii amenajate în clădiri, având destinaţia de alimentaţie publică, cu aria desfăşurată mai mare sau egală cu 200 m2.

După cum se poate observa, locaţia în care funcţiona clubul Colectiv, intră de două ori sub incidenţa art 1 al HG 1739/2000, pentru că era din categoria sală aglomerată şi pentru că avea o suprafaţă de 435 metri pătraţi. O nouă piatră de moară pentru Piedone şi patronii de la „Colectiv”.

Acţionarii nu au respectat nici măcar contractul cu „Pionierul”

Cotidianul.ro a mai descoperit şi alte „probleme”. Pe 30 septembrie 2014 se semnează între SC Pionierul SA şi SC Colectiv SRL contractul de locaţiune pentru o suprafaţă de 425 metri pătraţi din clădirea fostei fabricii de „adidaşi”, Pionierul. Şi aici avem o banală ilegalitate. Directorul General al SC Pionerul SA, Eugen Voicu, semnează un contract cu o societate încă neînregistrată la Registrul Comerţului. Înregistrarea se va face pe 7 octombrie 2014. Spaţiul luat în locaţie – este foarte important acest aspect – este fostul atelier prese al fostei fabrici. De asemenea, foarte important. În contract se prevede la drepturile şi obligaţiile chiriaşului:

să respecte normele, regulamentul şi dispoziţiile legale privind PSI şi orice alte norme de protecţie prevăzute de legislaţia în vigoare.

să asigure dotarea spaţiului cu mijloace de stingere în caz de incendiu

să nu depoziteze şi să nu utilizeze în desfăşurarea productive substanţe inflamabile sau explosive.

să menţină în bună stare elementele de construcţie şi instalaţiile de stingere a incendiilor

Niciuna dintre aceste prevederi din contract NU a fost respectată de către acţionarii de la „Colectiv”. Şi, mai trebuie precizat că schimbarea destinaţiei unei construcţii (inclusiv aducerea de modificări sau modernizarea ei) necesită autorizaţie de construcţie. Care nu poate fi obţinută fără aviz de la ISU. Ori la „Pionierul”, fostul atelerier de prese a devenit club. Şi nimeni nu face vreo referire la existenţa unei autorizaţii de construcţie, iar despre avizul inexistent de la iSU s-au pronunţat deja oficialităţile. Şi aici procurorii vor avea ceva de lucru,

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.