Noi mărturii despre submarinul misterios din apele suedeze

Operațiunea de anvergură lansată de Suedia pentru a găsi un submarin „străin” în apele din largul Stockholm-ului va continua după ce alți doi cetățeni și-au adăugat mărturiile celor anterioare, a anunțat marți Marina suedeză, potrivit AFP, citată de Agerpres.

„Pot să vă informez despre două noi observații, rezultat al căutării de către marele public a navei” respective, a declarat în cursul unei conferințe de presă contraamiralul Anders Grenstad.

Cele două „observații” au fost făcute luni, după cele două de vineri și cea de duminică.

El nu a precizat ce au văzut exact persoanele respective, nici cât de credibile a considerat Marina informațiile pe care acestea le-au furnizat.

În a cincea zi a unei operațiuni militare de amploare pentru a găsi în Marea Baltică și în arhipelagul Stockholm-ului acest eventual submarin, Marina nu înregistrase niciun rezultat.

„Căutăm ceva sau pe cineva care încalcă integritatea teritorială a Suediei. Este absolut inacceptabil”, a subliniat Grenstad, promițând să continue cercetările până la noi ordine.

„Suedia arată astfel cu fermitate că acționează direct și clar”, declarase anterior șeful statului major Sverker Goranson presei după o reuniune cu Comisia Apărării din Parlament.

„Obiectivul nostru acum este de a-i forța să iasă la suprafața apei, orice ar fi, recurgând la forță dacă va fi necesar”, adăugase el.

Generalul nu avea totuși vreo informație precisă de furnizat despre rezultatul cercetărilor.

„Este foarte probabil ca în teritoriul suedez să fie cineva (neautorizat) sau să fi fost. Ceva este în curs sau a avut loc”, a adăugat Goranson.

El a recunoscut că este foarte dificil să se găsească probe ale acestei incursiuni. „Mulți doresc să aibă probe fizice. Este foarte dificil. Din punct de vedere istoric, noi nu am reușit să obținem niciodată. Și nimeni altcineva nici în altă parte”, a amintit el.

Misterul nu pare deci să fi fost lămurit, la fel ca și alte incursiuni de același tip, reale sau presupuse, ale submarinelor în apropierea coastelor suedeze în timpul Războiului rece.

Operațiunea care a mobilizat peste 200 de oameni, nave nedetectabile de radar, dragoare de mine și elicoptere nu a fost declanșată vineri după ce un martor a raportat că a văzut un „obiect fabricat de om” în apă.

Duminică, armata suedeză publicase o fotografie care arăta spuma mării și o formă întunecată.

Rusia a negat orice implicare, susținând că submarinul căutat este olandez, dar această afirmație a fost dezmințită de Olanda.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.