Noul Kim a cedat. Phenianul opreşte activităţile nucleare în schimbul alimentelor

După ce noul lider Kim Jong-un a ameninţat că va lansa un „război sacru” odată cu apropierea datei manevrelor comune americano-sud-coreene, Statele Unite a au anunţat că regimul de la Phenian a acceptat un moratoriu pentru lansările de rachete cu rază lungă de acţiune, testele nucleare şi activităţile de îmbogăţire a uraniului în complexul de la Yongbyon.

Coreea de Nord a acceptat şi reîntoarcerea a misiunii inspectorilor Agenţiei internaţionale pentru energie atomică, expulzaţi în 2009, a declarat purtătorul de cuvânt al diplomaţiei SUA, Victoria Nuland. Ea anunţat că SUA au reluat ajutoarele alimentare pentru nord-coreeni.

Acestea au fost condiţiile impuse de SUA, în timpul unor discuţii care au avut loc la Beijing, pentru reluarea negocierilor pentru denuclearizarea Peninsulei Coreene, puratate de cele două Corei, China, Japonia, Rusia, SUA. Progresul este considerat „limitat” de către SUA, care îşi exprima în continuare îngrijorarea privind atitudinea Coreei de Nord.

„Pentru a îmbunătăţi acest dialog şi pentru a-şi demonstra angajamentul în favoarea denuclearizării, Coreea de Nord a acceptat un moratoriu asupra lansărilor de rachete cu rază lungă de acţiune şi asupra activităţilor nucleare”, a declarat Nuland. SUA vor expedia în Coreea de Nord 240.000 de tone de alimente.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.