O Mare Britanie mai mică după Brexit?

În aceeași zi cu începerea negocierilor pentru ieșirea din UE, premierul Marii Britanii, Theresa May, urmează să anunțe și încetarea libertății de circulație pentru cetățenii comunitari, scrie The Telegraph. Cotidianul conservator de la Londra citează deputați euro­sceptici din Marea Britanie, care arată că această restricție se va aplica pentru acei cetățeni europeni care vin în țară după activarea negocierilor pentru Brexit, cel mai probabil pe data de 15 martie. În ce-i privește pe cetățenii din UE sosiți în Marea Britanie înainte de această dată, ei ar urma să se bucure de toate drepturile, însă cu condiția ca cetățenii britanici din statele membre UE să aibă parte de același tratament.

Privirea se îndreaptă, în mod firesc, către cetățenii din statele est-europene care lucrează în Marea Britanie, în special cei din Polonia și România, care pot fi afectați de asemenea măsuri mai degrabă contabile luate de guvernul de la Londra. Marea problemă pentru premierul Theresa May vine însă din partea unei categorii de cetățeni europeni foarte specială: irlandezii. Ce se va întâmpla cu granița deschisă dintre Irlanda de Nord și Irlanda odată ce guvernul de la Londra va decide să suspende libera circulație a persoanelor? Începând de la acordul de pace de la Belfast, din 1998, care a pus capăt confruntărilor dintre unioniștii irlandezi și loialiștii probritanici din Irlanda de Nord, s-au deschis sute de puncte de trecere între cele două Irlande, iar granița practic nu mai există. Brexitul a obligat însă guvernul Irlandei să ia în considerare reînființarea posturilor de control, iar autoritățile au atras atenția că odată cu ele se va reaprinde și flacăra conflictului din Ulster. Guvernul Irlandei nu s-a oprit aici și a cerut președintelui Comisiei Europene introducerea clauzei reunificării Irlandei în orice acord legat de Brexit, ceea ce ar presupune ca Marea Britanie să accepte ca Irlanda de Nord să se întoarcă în UE ca parte a Irlandei reunite, după un referendum în acest sens.
Chestiunii irlandeze i se adaugă și cea scoțiană. În cele două state componente ale Regatului Unit populația a votat majoritar împotriva Brexitului: 55% în Irlanda de Nord și 62% în Scoția. Presa de la Londra scrie că premierul scoțian, Nicola Sturgeon, este gata să anunțe organizarea unui nou referendum pentru independență exact în momentul în care guvernul de la Londra va începe procesul formal al despărțirii de UE. La referendumul pentru independență din 2014, Partidul Național Scoțian al lui Sturgeon a înregistrat o înfrângere, 55,3% din scoțieni votând pentru păstrarea uniunii cu Anglia.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.