Oficialii din handbal îi dau replica lui Marian Drăgulescu

Care sunt argumentele unui oficial din FRH. Ce a declarat premierul Cioloş. O declaraţie de bun simţ a unui antrenor de fotbal.

Un remember al întregii poveşti

Este scandalul sfârşitului de an. Ţine „prima pagină” de aproape o săptămână. Lucrurile sunt cunoscute: premierul Cioloş, la solicitarea oficialilor FRH a decis, prin derogare de la HG 888/2013 (premierea nu s-a mai făcut prin MTS ci prin FRF, prin suplimentare de fonduri – n.a.), ca jucătoarele naţionalei de handbal să primească drept recompensă pentru medalia de bronz câştigată la campionatele mondiale, suma de 60.000 lei, o sumă mai mare decât cea din nomenclatorul HG 888. Gimnastul Marian Drăgulescu, care a obţinut o medalie de argint la mondiale, la un aparat (sărituri) a declanşat o amplă mişcare mediatică de protest (el a astras şi 4 spadasime, două judoka şi o gimnastă – toate medaliate la mondiale şi europene în 2015) nemulţumit de faptul că handbalistele „au luat mai mult” pentru o medalie inferioară. Totodată, Drăgulescu a cerut şi el să primească bani în plus. Protestul lui Drăgulescu şi ralierea altor sportive a generat mai multe luări de poziţii. Două editoriale din oficioasele sportive sunt sugestive: Greva calului de sărituri (în GSP.ro) şi Ratarea săriturii Drăgulescu (în Prosport.ro). Dacă până acum „tabăra” Drăgulescu a avut prim-planul, începând de ieri se fac tot mai auzite şi poziţiile „acuzaţilor”.

„La gimnastică se pot câştiga 16 medalii într-un an, la handbal doar una”

Un oficial din handbal (care pentru moment a ţinut să-şi păstreze anonimatul) a dat o declaraţie foarte interesantă pentru ProSport. „Fetele când participă la un turneu final pot câştiga doar o medalie. În schimb, Marian Drăgulescu are şanse la o competiţie să concureze la şase aparate, mai sunt finale la echipe, la individual compus. Dacă însumăm Mondialele şi Europene sunt 16 şanse de a câştiga medalii! În plus, el este în luptă directă cu un alt adversar. La handbal discutăm de o echipă (…) Discutăm de nişte relaţii de joc care se sudează în ani de zile, o medalie la echipe nu se câştigă deloc uşor, depinzi de o colegă, de alta. În schimb, Drăgulescu dacă ratează la un aparat trece la următorul sau aşteaptă următoarea competiţie care vine mult mai repede (…)Fetele nu au primit premierile din banii lui Marian Drăgulescu. Solidaritatea lui nu o văd! Iar faptul că handbalistele au avut parte de o primire specială la aeroport şi apoi la Guvern se datorează şi lobby-ului făcut de federaţie. A cerut domnul Stoica (preşedintele FRG – n.a.) să fie primiţi gimnaştii la Salonul Prezidenţial şi nu s-a aprobabt acest lucru? A făcut domnul Adrian Stoica vreo solicitate la Guvern pentru a suplimenta primele? Apoi, o competiţie la un sport de echipă durează 2-3 săptămâni, chiar şi o lună de zile pentru fotbal. Din ce ştiu, la gimanstică este vorba de câteva zile. La handbal, fetele au meciuri oficiale săptămânal, chiar şi câte 2-3, iar într-un an ajung la 70-80 de jocuri. Sunt câştigătoare de Liga Campionilor, de cupe europene şi nu primesc nimic pentru acest lucru de la stat. Au creat emulaţie, reuşesc să umple săli, s-au înfiinţat fan-cluburi! Marian Drăgulescu are câteva concursuri pe an, în rest are numai antrenamente. La Campionatele Mondiale şi Europene, în dreptul unui sport de echipă scrie ROMÂNIA. La sporturile individuale se spune întâi de Marian Drăgulescu şi abia apoi că reprezintă România. Asta este esenţa între un sport de echipă şi un sport individual. Ca să nu mai vorbim de audienţă, câţi români se uită la un turneu final de handbal, baschet, volei şi câţi urmăresc o finală la un sport individual”.

Replica premierului Cioloş

A fost un simplu gest de normalitate, am premiat un sport de echipă, în România suferă sporturile de echipă. La individual, acei medaliați iau premii și de la cluburi, la handbal nu este așa. Este regretabilă atitudinea asta revendicativă a domnului Drăgulescu, pe care îl respectăm, dar discursul său a degenerat. Nu vom reveni și nu va exista o altă majorare sau altă premiere, este un subiect închis. Mi se pare o lipsă de solidaritate deplasată din partea domnului Drăgulescu. Eu pot să vă asigur că pe viitor vom căuta soluții pentru mărirea premiilor, dar nu vom reveni asupra celor deja acordate”.

Ce spune un antrenor de fotbal

Într-un microinterviu acordat pentru Digi-sport, noul antrenor al echipei ASA Tg Mureş, Petre Grigoraş a fost rugat să se pronunţe şi el în legătură cu scandalul sfârşitului de an. „Poate a fost altă conducere înainte, alt Guvern, alt prim-ministru. Poate cel de înainte a privit lucrurile altfel, actualul a privit această competiţie ca pe una de mare avengură şi a considerat că rezultatul a fost peste aşteptările tuturor. Poate a fost un fel de motivaţie, poate, de la anul, acelaşi lucru se va intampla şi la alte sporturi. Numai la romani se poate întampla. Acum trebuie să se ridice unii de acum 10 ani care au câştigat, că de ce nu le-a dat Guvernul. A fost alt Guvern, să vedem de la anul! Să dea Dumnezeu să câştige cât mai multe medalii şi sunt convins că premierul o să facă aceleaşi gesturi frumoase pe care le-a făcut cu echipa de handbal”, a declarat Petre Grigoraş.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Lucian Gheorghiu 3052 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.