Oligarhii lui Putin, gata să-şi cedeze averile statului

Oligarhul ruso-finlandez Ghenadi Timcenko, care tocmai a aflat că nu se mai poate folosi de avionul sau G650, deoarece compania Gulfstream a anunţat că nu-i mai oferă asistenţă tehnică, a declarat că oamenii de afaceri rusi nu-i vor cere preşedintelui Vladimir Putin să-şi schimbe politica fata de Ucraina, pentru a scăpa de sancţiunile occidentale. Mai mult, Timcenko, fost coproprietar al grupului Gunvor (sancţionat de SUA) şi aliat al lui Putin, a arătat că oamenii ruşi de afaceri sunt mai aproape ca oricând de liderul de la Kremlin.

Timcenko spune că ar renunţa oricând la miliardele câştigate în timpul mandatului lui Putin şi le-ar pune la dispoziţia statului. “Pot să vorbesc foarte clar cât pentru mine: dacă este necesar, mâine ai da totul statului. Am discutat despre asta cu soţia mea. Personal, nu am nevoie de miliarde”, a spus Timcenko.

Timcenko susţine că Vestul a comis o eroare de calcul când a început să sancţioneze oamenii de afaceri rusi. “Vladimir Vladimirovici se gândeşte doar la interesele Rusiei. Punct. Nu pot exista compromisuri aici. Şi nici nu va trece prin mintea oamenilor de afaceri să vorbeasca” despre schimbarea politicii faţă de Ucraina, a spus el.

“Este naiv să te gândesti că asemenea metode vor speria pe cineva”, a spus Timcenko, care deţine o avere de 12-16 miliarde de dolari.

Timceko deţine acţiuni la grupul Novatek, la compania minieră Kolmar, la Bank Rossiya şi la compania petrochimică Sibur. Novatek si Bank Rossiya au fost trecute pe lista neagra de Trezoreria SUA.

Timcenko a declarat că nu foloseşte telefoane mobile şi computere, pentru a nu fi interceptat.

Omul care gestionează miliardele lui Putin

În 2007, presa occidentală scria că preşedintele Putin se află în topul celor mai bogaţi oameni din lume, cu o avere personală de peste 41 miliarde de dolari, provenită în mare parte din activele companiei Iukos, iar în spatele acestei averi se află Ghenadi Timcenko.

Suma a fost dezvăluită de Stanislav Belkovski, un apropiat al preşedintelui în timpul primului său mandat la Kremlin şi cel care a condus campania lui Putin împotriva Iukos, deţinută de Mihail Hodorkovski.
Potrivit lui Belkovski, Putin deţinea 37% din acţiunile Surgutneftgaz, 4,5% din Gazprom şi 50% din off-shore-ul Gunvor, înregistrat în insulele Virgine.

Putin şi-ar fi creat averea cu ajutorul ruso-finlandezului Ghenadi Timcenko, un fost camarad din spionajul sovietic, apoi subordonat la primăria din Sankt Petersburg, iar apoi prosper petrolist la Geneva, cofondator al firmei Gunvor, alături de suedezul Torbjorn Tornqvist. Ajutat de Kremlin, Timcenko a fost unul dintre marii beneficiari ai dezagregării companiei Iukos, în 2004, atunci când a preluat exporturile de petrol ale companiei lui Hodorkovski.

Potrivit cotidianului francez „Le Monde”, compania lui Timcenko gestionează o treime din exporturile de petrol ale Rusiei, printre care petrolul produs de Gazprom, şi intermediază tranzacţiile altor mari companii ruseşti. Aceasta i-a adus la Geneva supranumele de “Kremlin Oil”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.