Opoziţia turcă insistă privind sesizarea CEDO după referendum

Principalul partid de opoziţie din Turcia, CHP, a anunţat miercuri că va sesiza Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) în legătură cu decizia de a accepta buletine de vot fără ştampila de validare la referendumul din 16 aprilie, relatează Reuters.

„Vreau să reiterez că vom duce rezultatul referendumului la CEDO”, a declarat purtătoarea de cuvânt al CHP, Selin Sayek Boke, la Ankara.

Consiliul de Stat turc a refuzat marţi să analizeze plângerea CHP privind referendum, invocând lipsa jurisdicţiei.

Partidul Republican al Poporului (CHP) contestă referendumul de la 16 aprilie, invocând un număr de nereguli în timpul votului, dar mai ales decizia Înaltului Consiliu Electoral (YSK) de a valida buletine de vot fără o ştampilă oficială de control.

Observatori internaţionali au prezentat, de asemenea, o serie de nereguli şi au apreciat că hotărârea YSK de a valida buletine de vot fără ştampila de control a îndepărtat o garanţie importantă împotriva fraudei şi că această hotărâre a încălcat legea.

Referendumul cu privire la transformarea Turciei dintr-un regim parlamentar într-unul prezidenţial s-a încheiat cu o victorie strânsă a taberei „da”, condusă de Erdogan.
Potrivit unor rezultate neoficiale, care urmează să fie confirmate oficial săptămâna aceasta, tabăra „da” a obţinut o victorie cu 52,4% din voturile exprimate.
Opoziţia se teme că noul regim va concentra o putere prea mare în mâinile preşedintelui, fără să existe mecanisme de echilibrare a puterii.

Partidul Justiţiei şi Dezvoltării (AKP, islamo-conservator, la putere), înfiinţat de Erdogan, insistă că noul sistem prezidenţial de guvernare va oferi mai multă stabilitate şi prosperitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.