OSCE despre situația actuală din estul Ucrainei

Încetarea focului în estul separatist al Ucrainei rămâne „precară”, chiar dacă este în general respectată, la o lună după semnarea noilor acorduri de pace de la Minsk, a declarat joi, la Kiev, Alexander Hug, adjunctul șefului misiunii de supraveghere a OSCE, transmite AFP.

„Încetarea focului este respectată în mare măsură pe linia frontului”, în pofida unor schimburi de focuri rare, a mai spus el.

Oficialul a localizat două puncte fierbinți: satul Șirokin, la zece kilometri de portul strategic Mariupol, ultimul oraș important din zona de conflict sub controlul Kievului, și zona din jurul ruinelor aeroportului din Donețk, ajuns sub controlul separatiștilor în ianuarie, după luni de lupte grele.

„Partea bună este că cele mai multe dintre aceste lupte au loc cu arme ușoare sau de calibru mic și există indicii că armele grele au fost retrase și sunt rar utilizate”, a spus Alexander Hug.

Cu toate acestea, Hug a criticat faptul că observatorii sunt împiedicați să controleze retragerea celor două părți. OSCE nu a obținut încă inventarele armelor retrase și nu a putut vizita locurile unde sunt depozitate aceste arme, a mai spus el.

„Stabilitatea relativă este pentru moment precară”, a conchis el, spunând că armele ar putea fi dislocate rapid pe pozițiile anterioare.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.