Parlamentul grec a aprobat transferul către stat al fondurilor organismelor publice

Parlamentul grec a votat vineri seară un decret controversat ce face obligatoriu transferul rezervelor de fonduri ale organismelor publice și autorităților locale către Banca centrală a țării pentru a face față dificultăților financiare ale statului, informează AFP, potrivit Bursa.ro.

Actul a fost adoptat doar de majoritatea guvernamentală de deputați ai coaliției de stânga SYRIZA și micului partid naționalist Anel, cu 156 de voturi contra 104.

În timpul unei ședințe furtunoase, partidele de opoziție, în special de dreapta și socialist, au calificat decretul drept „anticonstituțional” și au acuzat guvernul că tărăgănează negocierile cu creditorii, UE și FMI, cu riscul de a aduce vistieria statului „în impas”.

Măsura adoptată este destinată să acopere „nevoile de urgență ale statului, care se ridică la trei miliarde de euro pentru următoarele 15 zile”, stipulează decretul.

Acest transfer obligatoriu al rezervelor de fonduri de la circa 1.400 de organisme publice (spitale, universități etc) și autorități locale ar trebui să ajungă la 1,5 miliarde de euro, potrivit estimărilor guvernului, dar cotidianul liberal Kathimerini a declarat vineri că ar fi vorba doar de 400 milioane de euro.

Anunțul acestei măsuri la începutul săptămânii a provocat furia opoziției și reprezentanților organismelor vizate, în special autoritățile locale, care au acuzat guvernul că intervine în gestionarea fondurilor lor, în timp ce Constituția le garantează independența.

Georgios Patoulis, președintele Uniunii primarilor din Grecia și primar în Maroussi, o suburbie din nordul Atenei, a cerut guvernului „să clarifice cât timp va dura acest transfer și ce mecanism va asigura finanțarea administrațiilor publice”.

„Plasarea acestor bani este absolut sigură și nu există niciun motiv ca primarii, consilierii regionali și universitățile să nu facă astfel de transferuri către Banca Greciei”, a răspuns ministrul adjunct de finanțe Dimitris Mardas.
Sindicatul medicilor din Atena a denunțat de asemenea această decizie „care vine într-un moment când fondurile spitalelor sunt pe terminate”.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.