Patronul Petrom îşi pune şef un prieten declarat al Gazprom

Directorul companiei germane Wintershall, Rainer Seele, va deveni la 1 iulie 2015 viitorul şef al OMV Austria, compania care controlează 51% din acţiunile OMV Petrom, cea mai mare din România. Acesta îl va înlocui pe Gerhard Roiss. Seele va avea un mandat de trei ani, dar cu opţiune de prelungire cu încă doi.

Seele este un neamţ, căsătorit, cu trei copii, cu o vastă experienţă în industria de petrol şi gaze iar prin funcţia pe care o deţine, de şef la Wintershall şi la Wingas, este unul dintre oamenii de legătură ai Gazprom cu afacerile civilizate din vest. De altfel, Seele este prieten la cataramă cu premierul Medvedev, s-a declarat împotriva sancţiunilor împotriva Rusiei şi a fost “înainte de toate responsabil cu informarea publicului în legătură cu importanţa cooperării cu Rusia în ceea ce priveşte alimentarea cu gaz a Europei”.

Compania pe care o conduce, Wintershall, a fost cel mai mare intermediar de gaze ruseşti în România. Până la izbucnirea crizei economice din 2009, nemţii aduceau în ţară o treime din gazul consumat în România. Cantităţile au scăzut ca urmare a scăderii consumului. Politica aceasta de interpunere a unei companii între producător, Gazprom, şi cumpărător, companiile româneşti, a fost impusă de gigantul energetic rus, având în vedere că o parte consistentă din capitalul Wintershall este rusesc.

La finalul lui 2013, însă, concernul rus Gazprom şi cel german Wintershall au semnat un acord de schimb de active între Gazprom şi Wintershall Holding GmbH. Astfel, ruşii au obţinut o participaţie de 100% la societăţile mixte de comercializare şi stocare a gazelor din Europa, Wingas, WIEH şi WIEE, şi 50% din activele compania Winz, care se ocupă cu prospectarea hidrocarburilor în Marea Nordului. Wintershall, în schimb, a devenit acţionar cu 25,01% în proiectul de exploatare a tronsoanelor 4A şi 5A de la zăcământul de petrol condensat Urengoi. Această tranzacţie are girul Comisiei Europene, care a aprobat-o în decembrie 2013.

Achiziţia aceasta taie astfel intermediarul din relaţia Gazprom-România iar importatorii de aici, Romgaz, E.ON, GDF Suez, vor cumpărat gaz direct de la compania rusească.

Wintershall şi Gazprom au o relaţie din 1990, atunci când au început să aibă primele acţiuni pe piaţa de gaze germană. În 1993 pun la punct compania mixtă Wingas, la care nemţii aveau acţiunea de control. În 2005, lângă cele două vine şi E.ON Ruhrgas, gigantul privat german din industria gazelor. Acestea cumpără o participaţie în câmpul gazifer rus Yuzhno-Russkoye.

În 1996, Seele a fost numit şeful departamentului de planificare strategică al Wintershall. Patru ani mai târziu, Seele a preluat funcţia de director de vânzări al Wingas, pe care a condus-o începând cu anul 2002. Tot în 2002, Seele a fost numit în board-ul directorilor executivi al Wintershall, cu responsabilităţi în zona comerţului cu gaze naturale.

Relaţii puternice există şi între Gazprom şi OMV, patronul Petrom. Conform Reuters, în iunie 2014, cele două au negociat achiziţionarea de către ruşi a unui pachet de acţiuni ale companiei austriece de aproape 25% din capitalul social, aflat în posesia grupului IPIC din Abu Dhabi. Ruşii au negat existenţa negocierilor. La începutul acestui an a fost semnat un contract între OMV şi Gazprom pentru livrarea de gaz, cu un conţiunt secretizat.

Unul dintre foştii şefi ai OMV, Wolfgang Ruttenstorfer, artizanul achiziţiei din 2004 a Petrom, a intrat în solda NIS, companie sârbească achiziţionată de Gazprom. Ruttenstorfer este membru independent în componenţa consiliului de administraţie având un rol în creşterea transparenţei în activitatea administrativă şi îmbunătăţirea eficienţei sistemului de guvernanţă corporativă.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Cosmin Pam Matei 4563 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.