Patronul Universităţii „Ioan Slavici”, cercetat penal pentru cămătărie

Profesorul Titus Slavici, preşedintele Consiliului de Administraţie al fundaţiei care patronează Universitatea ”Ioan Slavici”, este cercetat de procurorii DIICOT Timişoara pentru constituire de grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunii de camătă.

O plângere iniţială a fost depusă la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, în luna ianuarie 2014, de către un timişorean care a luat un împrumut în valoare de 16.000 de dolari de la Titus Slavici şi a convenit cu acesta pentru o dobândă lunară de 450 de dolari. Familia Marişcaş, cea care a contractat împrumutul, avea nevoie de bani pentru achiziţionarea unui teren de 4.000 mp, situat în apropierea localităţii timişene Becicherecul Mic. În schimbul sumei împrumutate, Adrian Marişcaş a fost de acord ca pe CF-ul viitoarei proprietăţi, care va rezulta din cumpărarea terenului, să fie înscrisă interdicţia de întrăinare, precum şi dreptul de ipotecă, în favoarea profesorului Titus Slavici.

„I-am dat banii în mână, câte 450 $, chiar în faţa facultăţii”

”Avocatul Marin Bâlc (fost procuror) ne-a spus că are o cunoştinţă de la care a luat bani, cu împrumut, mai multă lume, inclusiv el, dar că e cam ridicată dobânda şi că profesorul Slavici vrea şi garanţii imobiliare. Am luat împrumutul, am cumpărat terenul şi, de faţă cu avocatul Bâlc, cel care ne-a sugerat că «aşa se face», am încheiat cu Slavici un contract de ipotecă pe suma de 26.950 $, cu tot cu dobândă, dar şi cu penalităţi de întârziere de 0,025% pe zi. O perioadă, cam 6 luni, am dat banii, câte 450 $, lui Slavici în mână, chiar în faţa facultăţii, dar am observat că nu ţinea nici o evidenţă a plăţilor”, povesteşte Marişcaş.

„Ulterior am achitat dobânda tot mai greu, până ne-a spus profesorul Slavici că nu mai vrea să ne aştepte cu banii şi că va solicita începerea procedurilor de executare silită. Acestea s-au amânat însă, după ce am fost de acord ca ipoteca să fie trecută de pe numele lui Titus Slavici pe cel al angajatei sale Ana Andreica”, adaugă el.

Potrivit lui Mariăcaă, în anul 2006, la trei ani de la obţinerea împrumutului, „în prezenţa aceluiaşi avocat Bâlc”, Slavici şi Andreica i-au adus la cunoştinţă că dobânda neplătită s-ar ridica la suma de 54.000 $ şi că banii trebuie restituiţi într-un an.

„Pentru că nu am putut plăti, Ana Andreica a cerut executarea mea silită, prin Biroul Executorului Dragomir şi Asociaţii. Astăzi mă aflu în situaţia de a pierde un teren pe care există construcţii şi a cărui valoare este de câteva ori mai mare decât cei 16.000 $ pe care i-am luat de la patronul Universităţii «Ioan Slavici», asta pe lângă banii plătiţi cu vârf şi îndesat pentru împrumutul, cu camătă, pe care l-am făcut”, spune Adrian Marişcaş.

Plângere penală pentru înşelăciune

El le-a făcut o plângere penală, pentru înşelăciune, lui Titus Slavici, Anei Andreica şi altor persoane care s-au aflat pe firul acestei ”afaceri” cămătăreşti.

Dosarul, cu nr.43/P/2014, a zăcut peste şase luni prin sertarele biroului la care trebuia să lucreze inspectorul Călin Cumpănăşoiu, ofiţer cu detaşare la SIF-ul IPJ Timiş şi care ar fi propus o soluţie în dosar, după mai multe solicitări scrise adresate de soţii Marişcaş procurorului care conducea ancheta. Acesta nu a dat încă o rezoluţie în dosar.

Ce spune patronul Slavici

Profesorul şi patronul Titus Slavici sugerează, în punctul său de vedere, că ar cunoaşte faptul că dosarul în care este pârât (el spune că a fost audiat ca martor) ar primi o rezoluţie de ”clasare” din partea procurorilor de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş. Tot el mai spune că plângerea lui Marişcaş e cam târzie şi că nu a fost vorba de nicio cămătărie.

”A fost un împrumut. S-a făcut acum 11 ani, iar creanţa a fost preluată de o altă persoană creditoare. Dacă împrumutul s-a făcut acum 11 ani, de ce reclamaţia a apărut abia anul ăsta. Dacă ar fi existat vreo nemulţumire în perioada derulării contractului, atunci trebuia făcută sesizarea. Conform Codului penal, orice infracţiune se prescrie după o anumită perioadă de timp”, a declarat Titus Slavici, pentru cotidianul.ro.

Nemulţumit de modul în care a fost tratată reclamaţia sa de către procurorii de la Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiş, Adrian Marişcaş a depus o plângere la DIICOT Timişoara, în care susţine că a fost victima unui grup infracţional organizat, în scopul săvârşirii infracţiunii de cămătărie.

Plângerea a fost înregistrată cu nr. 201/D/P/2014, iar acum cele trei persoane nominalizate, inclusiv profesorul Slavici, urmează să fie anchetate de către procurorii DIICOT Timişoara.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda 1
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.