Erste Group: Pierderi record în 2014, din cauza afacerilor din Ungaria şi România

Erste Group Bank AG, banca austriacă care obţine cea mai mare parte din profitul său în Europa de Est, a precizat că băncile membre ale grupului din România şi Ungaria vor provoca băncii mamă o pierdere record în 2014. Este vorba de circa 1,6 miliarde de euro, transmite Bloomberg.

Erste, care deţine cea mai mare bancă comercială din România şi a doua cea mai mare bancă din Ungaria, a estimat că pierderile din acest an vor fi de circa 2,4 miliarde de euro, cu 40% mai mult decât se prevăzuse. După acest anunţ, acţiunile Erste au scăzut cu 15%, până la circa 19,86 euro, cel mai mic nivel din aproape întregul an.

Estimările negative vin în urma noilor reguli impuse de Ungaria, care vor obliga băncile să îşi refinanţeze creditele. Pe de altă parte, în România se doreşte reducerea cât mai rapidă a creditelor neperformante. Aceste operaţiuni ar duce la pierderi de circa un miliard de euro.

“Luând aceste măsuri, va trebui să facem tot ce ne stă în putere pentru a evita efectele negative din 2015 încolo”, a spus CEO-ul Erste, Andreas Treichl, într-un comunicat.

Guvernul Orban a stricat pariul grupului Erste în Europa de Est

Erste este a treia cea mai mare bancă din Europa de Est, după UniCredit SpA şi Raiffeisen Bank International AG. Erste a investit în fostele state comuniste căutând să obţină o mai mare creştere a profitului decât pe piaţa deja saturată din Austria. După 2009, pariul s-a dovedit nu tocmai unul norocos în Ungaria şi România, scrie Bloomberg, din cauza problemelor legate de plata creditelor. Astfel, 2011 a fost primul an in care Erste a înregistrat perderi, după intrarea pe aceste pieţe, în 1997.

Erste se numără printre cele 128 de bănci europene monitorizate de Banca Centrala Europeană şi supusă la un test de stres în acest an. Banca a vândut acţiuni de 660 de milioane de euro în 2013, pentru a-şi spori rezervele şi a rambursa un ajutor de stat.

Ungaria a contribuit major la pierderile Erste prin adoptarea unei legi care obligă băncile să înapoieze banii pentru aşa-zisele costuri “incorecte” impuse clienţilor. Parlamentul de la Budapesta urmează să adopte chiar vineri, 7 iulie, o nou legislaţie care va obliga băncile să plătească aceste costuri, asociate unor credite în valoare totala de 28 de miliarde de euro, datând chiar din 2004.

În timp ce aprobarea legislaţiei din Ungaria este aproape sigură, măsurile din România nu au fost încă indicate de Erste ca fiind aducătoare de pierderi. În România, băncile sunt obligate, ca parte a politicii Băncii Centrale Europene, să îşi regleze situaţia creditelor, având în vedere ca 22% dintre creditele din România sunt neperformante, scrie Bloomberg.

Marea problemă rămâne însă Ungaria, acolo unde băncile au inregistrat pierderi de miliarde de euro începând din 2008, ca urmare a creditelor în valută acordate cetăţenilor. Forintul s-a prăbuşit şi a lăsat în incapacitate de plată o mulţime de clienţi, în special în cazul împrumuturilor în franci elveţieni, devenite o modă printre cei care căutau dobânzi mici.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.