Plângere penală împotriva rectorului şi a unui conferenţiar de la Academia de Poliţie „A.I. Cuza”

Rectorul Academiei de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti şi un lector universitar s-au ales cu plângeri penale din partea fostului procuror şef DIICOT Doru Ioan Cristescu, unul pentru omisiunea sesizării şi celălalt pentru însuşirea calităţii de autor şi abuz în serviciu.

Chestorul de poliţie Gheorghe Popa urmează să fie chemat în faţa procurorilor Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti şi chestionat în legătură cu acuzaţia de omisiunea sesizării în cazul lect. univ. dr. Gianina Anemona Radu, acuzat de plagiat. Verdictul, în acest caz, l-a dat chiar Comisia de etică din cadrul academiei, după ce fostul procuror şef DIICOT Doru Ioan Cristescu a sesizat că un număr de trei dintre lucrările sale au fost plagiate. Acestea au apărut, în anii 2014 şi 2015, în paginile revistelor ”Pentru patrie” şi ”Studii de Securitate Publică” şi sunt rodul creaţiei intelectuale a procurorului Cristescu şi a lui Victor Cătălin Enescu. Comisia de etică a concluzionat că lectorul universitar Gianina Anemona Radu a plagiat.

”Având în vedere prevederile art. 9, alin.2, lit.c, din Statutul Comisiei de etică din Academia de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza» raportate la precederile art.310, lit.a, din Legea educaţiei naţionale nr. 1/2011 actualizată, luând în considerare faptul că, persoana cercetată este la prima abatere de la etica universitară şi articolele în cauză nu au fost invocate pentru înscrierea la concursuri pentru ocuparea unor posturi didactice, sau burse de cercetare, precum şi faptul că a manifestat o conduită sinceră pe parcursul cercetărilor, recgretând cele petrecute, Comisia de Etică a academiei de Poliţie «Alexandru Ioan Cuza», cu unanimitate de voturi, a hotărât sancţionarea doamnei lect. univ. dr. Gianina Anemona Radu cu suspendarea, pe o perioadă de nouă luni, a dreptului de înscriere la un concurs pentru ocuparea unei funcţii didactice superioare, ori a unei funcţii de conducere, de îndrumare şi de control, ca membru în comisii de doctorat, de master sau de licenţă”, se arată în raportul Comisiei de Etică a Academiei de Poliţie.

Fostul procoror şef DIICOT Doru Cristescu nu a fost mulţumit de sanţiunile aplicate de către Comisia de etică şi i-a cerut, în scris, la finele anului trecut, rectorului Popa să ia măsurile legale ce se impun în astfel de situaţii. ”Consider că lect. univ. Gianina Radu şi-a însuşit fraudulos calitatea de autor al unor opere de creaţie intelectuală, ce constă în articole create şi produse de către autorii Doru Ioan Cristescu şi Victor Cătălin Enescu şi le-a publicat sub propriul nume, ceea ce constituie plagierea comunicărilor ştiinţifice ale autorilor reali. Consider că, prin acţiunea ei, lect. univ.dr. Gianina Radu ne-a cauzat o vătămare a drepturilor şi intereselor legitime pentru care am cerut să răspundă penal”, spune Cristescu, de numele căruia se leagă instrumentarea unor dasare importante, printre care şi ”Dosarul Alro Slatina”.

”Având în vedere raportul întocmit de către Comisia de etică în cazul Radu, rectorul academiei a luat cunoştinţă de săvârşirea faptei prevăzute de legea penală, dar a omis sesizarea de îndată a organelor de urmărire penală, ceea ce se circumscrie elementelor constitutive ale infracţiunii de omisiunea sesizării”, aşa motivează procurorul Cristescu plângerea penală împotriva rectorului Gheorghe Popa.

Lectorul universitar Gianina Radu, care predă ”Drept procesual penal” la Academia de poliţie încă din anul 2003, a declarat, pentru cotidianul.ro că ”dintr-o regretabilă eroare, în locul articolelor realizate de subsemnata pe teme de cercetare juridică, au fost publicate materiale din bibliografia de studiu şi cercetare apartinând mai multor coautori, printre care şi dl. Dr. Doru Ioan Cristescu. Deşi eroarea este regretabilă şi mi-o asum, ea este evident lipsită de intenţie fiind determinată de identităţi ale temelor de cercetare”.

Plângerea penală adresată procurorului general de la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, de către Dr. Doru Ioan Cristescu, are 21 de pagini, iar în anexă se mai află alte 155 de file.

Faximil cu decizia finală din Raportul Comisiei de Etică de la Academia de Poliţie ”Alexandru Ioan Cuza” Bucureşti

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Sergiu Miat 307 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.