Poezie tânără din 9 țări s-a arătat la Gong

Pe 8 iulie, la Sibiu a avut loc ediția a treia a Festivalului Internațional „Zona Nouă“ (Z9Festival), organizat de Universitatea „Lucian Blaga“ și redacția revistei omonime.

La fel ca în precedenții doi ani, căutând să creeze o rețea globală de poeți tineri, festivalul a adunat scriitori sub 40 de ani din 9 țări: Statele Unite, Anglia, Germania, Spania, Italia, Suedia, Slovenia, Ungaria și România. Conceptul evenimentului a fost diferit de cel al primelor două ediții, având în vedere că anul acesta se aniversează 10 ani de la Maratonul European de Poezie de la Sibiu. Realizând o legătură simbolică, Z9Festival a preluat acest mod de prezentare și astfel, vreme de cinci ore, în curtea Teatrului GONG s-a citit și performat poezie.

Poeţii cei mai tineri au publicul lor consisten la Sibiu. Foto Gabriela Cuzepan

„Dacă există vreo șansă ca tinerii să se apropie de poezie, eu cred că în primul rând ea este dată de poezia tinerilor ca ei. În fiecare an, încercăm să aducem la Sibiu poeți care să vorbească publicului despre lucrurile pe care le văd și le fac și ei. E mult mai ușor să te simți atras de literatură dacă acea literatură îți pune în față teme și situații pe care le cunoști și la care te poți raporta. Asta e ideea principală de la care a plecat Z9Festival și căreia o să-i rămână fidel. Ediția 2017 a însemnat o premieră: am încercat, prin comasarea tuturor evenimentelor festivalului în unul singur, să atragem în același timp mai mult public și să le oferim celor interesați de poezie șansa de a interacționa pentru o seară întreagă cu invitații, prin dinamica specifică unui maraton. Le-am arătat, în felul acesta, că poezia e aici, în mijlocul nostru, al tuturor“, a declarat Vlad Pojoga, unul din organizatorii evenimentului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Andrei Radulescu 226 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.