Poliţia a descins la Episcopia Huşilor

Scandalul declanşat de cei trei preoţi din judeţul Vaslui care au avut curajul să demaşte ilegalităţile din sistem ia amploare. Poliţiştii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor au descins ieri la sediul Episcopiei Huşilor, pentru a obţine documentele contabile în original, care pot dovedi falsurile din statele de plată, falsuri dovedite de preoţii vasluieni.

Documentele respective au fost solicitate de aproape o jumătate de an, însă Episcopia a refuzat să le pună la dispoziţia anchetatorilor. Totodată, procurorii de caz au somat şi Secretariatul de Stat pentru Culte ca până marţi să le fie remise, pentru confruntări, toate dosarele care privesc sumele alocate Episcopiei Huşilor. În caz contrar, pentru recuperarea probelor, instituţia guvernamentală va fi pusă în situaţia penibilă de a avea parte de o descindere a ”mascaţilor”.

„Acum este momentul adevărului! Cei de la Episcopie au emis patru rânduri de state de plată, toate diferite. Evident, sunt falsuri. Unele au semnăturile şterse cu corectorul. Originalele de la Secretariatul de Stat pentru Culte vor fi confruntate cu cele de la Episcopie. Protopopul Petru Ioan, cel care gestiona actele, a fost demis de curând, deşi urmărirea penală a început din 29 august, anul trecut. De ce oare? A fost ţinut în funcţie să rezolve actele, să-i acopere pe cei de la care a primit ordine şi au mai dat şi semnături? Oricum, n-au reuşit nimic, s-au încurcat în hârtii şi nu mai au pe unde să scoată cămaşa”, ne-a declarat Lucian Botez, unul dintre preoţii „răzvrătiţi” şi caterisiţi (suspendaţi din funcţii).

Acţiunile de ultimă oră ale Poliţiei şi Parchetului vin la scurt timp după ce cotidianul.ro a publicat un interviu incendiar cu preotul Lucian Botez. Surse din interiorul Bisericii ne-au declarat că acest caz este doar vârful aisbergului, ceea ce se întâmplă la Episcopia Huşi fiind de fapt un ”cancer generalizat” extins la nivelul întregii ţări. Se încearcă de la nivelul cel mai de sus punerea ”batistei pe ţambal”. Preoţii au fost chemaţi la Mitropolia Iaşiului, unde li s-a spus că au fost judecaţi pe nedrept, că acel Consistoriu n-a fost tocmai legal şi că vor fi judecaţi din nou, de această dată la Iaşi, unde se va „repara” totul. Însă nici unul dintre cei trei preoţi nu este dispus să cedeze, declarând la unison că vor merge până la capăt cu dezvăluirile şi cu procesul.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marcel Barbatei 218 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.