Pomană electorală: „punți“ între zilele libere

România nu figurează pe pozițiile fruntașe în topul european al țărilor cu multe sărbători legale în care nu se lucrează. Dar, în ciuda acestui aspect, prin diverse subterfugii, guvernele de după 2004 se întrec să facă pomeni electorale cu românii sub denumirea de „punți“ între zilele libere și weekenduri. Bucuria conaționalilor este cu atât mai mare cu cât nimeni nu se spetește muncind, în cazul în care anumite companii decid să recupereze „punțile“ respective.

Dacă în alte țări ziua de joi este liberă, nimeni nu acordă liber și vineri. Nu și în țara noastră, unde aceste „punți“ sunt deja o tradiție! Astfel, guvernului îi crește popularitatea fără ca bugetarul să stea prea mult pe gânduri și să ia la bani mărunți o astfel de hotărâre și impactul ei economic. Mai mult, Executivul reușește să fenteze și legea care interzice orice fel de pomană, acordată în perioadele electorale sau în restul anului.
Deși anul acesta sunt doar 12 zile libere, stabilite pentru sărbători publice sau religioase, iar dintre acestea doar șapte au fost în timpul săptămânii, românii nu înregistrează pierderi la acest capitol. Din contră! În 2017 avem cu două zile libere mai mult decât în 2016. Astfel, 2017 s-a transformat într-unul plin de minivacanțe, iar anul viitor se anunță și el la fel de promițător din acest punct de vedere. Zilele libere pentru salariați s-au înmulțit văzând cu ochii pentru că guvernul a decis ca o parte din sărbătorile legale să facă „punte“ cu weekendurile. Ceea ce nu-i preocupă deloc pe români este că toate aceste zile libere au un numitor comun care ascunde stratagemele subterane de păcălire a electoratului. Toate zilele libere declarate ca sărbători au fost fixate prin legi doar în anii electorali, ca parte a unei strategii politice. La începuturile anilor ’90 au fost stabilite prin lege cinci sărbători care beneficiază de marcarea lor prin zile libere. Însă 24 ianuarie (Ziua Unirii Principatelor Române) a fost dată în 2016, în octombrie, fix în precampania electorală pentru alegerile parlamentare. La momentul respectiv, Ziua Unirii Principatelor Române a fost declarată ca zi liberă nelucrătoare în urma votului favorabil al majorității deputaților. Tot anul trecut, an în care au avut loc și alegerile locale, și cele parlamentare, s-a votat ca și 1 iunie (Ziua Copilului) să devină zi liberă nelucrătoare pentru români, indiferent dacă aceștia sunt sau nu părinți. Respectivul act normativ a căpătat și el statutul de lege, tot în octombrie, însă de această dată prin votul majorității senatorilor, care aveau ultimul cuvânt de spus pe speța legislativă.

Rusaliile și lupta electorală, la prezidențialele din 2009

Cele două zile ale Rusaliilor au fost declarate libere încă din 2008. Doar că prima zi de Rusalii este întotdeauna o zi de duminică, care oricum este o zi nelucrătoare. Anul următor au venit alegerile prezidențiale, scrutin care încă ridică o grămadă de semne de întrebare privind fraudarea sa, motiv pentru care s-a și înființat o comisie parlamentară de anchetă, al cărui mandat se limitează la concluzii. Cabinetul Grindeanu a fructificat anul acesta, prin punțile de libere de care niciun alt guvern din Uniunea Europeană nu face uz, toate sărbătorile nelucrătoare. Astfel, ne-am trezit anul ăsta cu o minivacanță, de pe 21 ianuarie până pe 25 ianuarie, și cu cinci zile libere, de 1 iunie și Rusalii. O altă zi legală în care se stă acasă este 15 august, prilejuită de sărbătoarea Adormirii Maicii Domnului. Această zi a fost stabilită ca sărbătoare legală tot în 2008, prin Legea 202 de completare a Codului Muncii. Peste patru ani, din nou într-un an plin de scrutine, parlamentarii noștri au mai venit cu un nou cadou pentru salariați. Ziua Sfântului Andrei, 30 noiembrie, s-a transformat atât în zi liberă, cât și în agent electoral, datorită votului Camerei Deputaților, care era cameră decizională pe propunerea de proiect de lege.

Tehnocrații n-au făcut excepție

Niciun guvern nu a avut curajul să rupă „datina“ celebrelor „punți“. Tehnocrații care au ținut să-și revendice rolurile de mari apărători ai bugetului, ai performanței prin muncă susținută, s-au aliniat acestei practici aproape ilegale. 1 Decembrie 2016 le-a adus românilor o minivacanță de cinci zile, suficient cât să-i motiveze pe aceștia să iasă la votul de peste o săptămână de la alegerile parlamentare. La acea dată, guvernul Cioloș a aprobat o Hotărâre prin care ziua de 2 decembrie se stabilise ca zi liberă. Acum, după minivacanța de 1 Mai și cea de Rusalii, este foarte posibil ca guvernul să mai facă o „punte“ în august. Adormirea Maicii Domnului de pe 15 august cade într-o zi de marți, iar guvernanții ar putea decide să ofere o zi liberă pe 14 august, astfel încât să le mai ofere românilor încă o zi de relaxare. Însă adevărata „bombă“ ar putea fi detonată anul viitor, când Rusaliile se leagă tot cu ziua de 1 iunie. Dacă Guvernul va decide să ofere încă două zile libere pentru ca cele două perioade să se lege, atunci românii vor ajunge la nouă zile libere consecutiv.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Laur Emre 89 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.