Povestea celui mai mare festival de film documentar din inima Transilvaniei: ASTRA Sibiu

Cea de-a XXIV-a ediție Astra Film Festival aduce o serie de premiere, oferă șansa unor întâlniri care se întâmplă o dată în viață și deschide accesul către experiențele inedite pe care le oferă cinematograful imersiv. Peste 360 de evenimente se vor desfășura în cele 7 zile de festival, din 16 până în 22 octombrie.

Filmul “Sibiu 825” va deschide AFF 2017

Filmul Sibiu 825, în regia lui Dumitru Budrala, va avea premiera în astăzi, ora 19:00, în cadrul Galei de deschidere a AFF 2017. Ce început poate fi mai potrivit pentru o călătorie cinematografică în jurul lumii din programul Astra Film Festival 2017, decât povestea orașului în care a luat ființă Astra Film? Documentarul este o cronică istorică a Sibiului, care înaintează prin timp, radiografiind etapele înfloritoare, dar și pe cele de mare cumpănă pe care le-a traversat orașul de pe Cibin, de la începuturi până în prezent, de-a lungul celor aproape 9 secole de existență.

Astra Film Junior

Momentele inedite din istoria orașului-cetate din Transilvania sunt portretizate în 26 de minute intense: asediile care au pus la încercare însăși existența orașului, epidemia de ciumă, decapitarea lui Johann Sachs von Harteneck în Piața Mare, fost primar al Sibiului , comite al sasilor și jude regal, dar și efectele iluminismului si ale reformelor Josefine din perioada habsburgică. Muzica originală a filmului este compusă de organista Bisericii Evanghelice din Sibiu, Brita Flach Leutert, și are la bază tema unui cântec, descoperit într-o partitură din secolul XIII într-o carte veche bisericească. Cadrele aeriene ale munților care împrejmuiesc orașul, ale satelor pitorești din mărginime, ale bisericilor fortificate, unde se retrăgea tot satul în caz de atac, imagini cu străduțele cochete din orașul de sus, cu acoperișurile cu guri de aerisire ca niște ochi ancestrali care veghează, se combină perfect cu fragmente de muzică clasică și cu povestea narată a orașului și construiesc o experiență cinematografică, o pastilă de istorie a Sibiului.

Astra Film, cel mai mare Festival de film documentar

„În nici un caz filmul nu poate acoperi istoria veche de peste 825 de ani a orașului în 26 de minute. Am dorit cu acest film să trezim interesul față de bogata poveste a acestui spațiu urban minunat, care s-a păstrat de sute de ani si pe care îl iubim si îl prețuim. E timpul să fie descoperit și cunoscut de noi toți!” a declarat Dumitru Budrala, regizorul filmului.

Autori celebri și filme premiate în programul Voci ale documentarului

Wang Bing

Voices of Doc / Voci ale documentarului este o secțiune dedicată unor autori al căror nume a devenit sinonim cu originalitatea și creativitatea în cinema. Secțiunea aduce cele mai recente lucrări semnate de trei autori: Wang Bing (China) considerat cel mai proeminent regizor actual, Nikolaus Geyrhalter (Austria), un artist al cinemaului, celebru pentru imaginile fascinante și un ritm care îi este propriu și Amos Gitai (Israel), regizor angajat, adesea incomod și mereu controversat din cauza poziției sale intransigente vizavi de conflictul etern din Orientul Mijlociu. Filmele din program sunt: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câștigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător și fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizație milenară în șablonul societății de consum; Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară și terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care neliniștește la fel cum ar face-o un thriller SF; și West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlnește rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.

Cu Bill Nichols despre extaz, carismă, Werner Herzog și Omul-grizzly

Grizzly Man

Despre Bill Nichols, Encyclopedia of the Documentary Film spune că este ”cel mai marcant savant al lumii în materie de cinema documentar”. Autor al unor cărți care sunt veritabile biblii ale documentarului și cu o experiență vastă de profesor emerit al celor mai mari universități americane, Bill Nichols vine la Sibiu ca membru în juriul internațional și va susține un masterclass în cadrul căruia își va aplica metodele de studiu asupra unui subiect incitant: filmul Grizzly Man (Omul Grizzly) de regizorul german Werner Herzog.

Această întâlnire excepțională va avea loc la Sala Thalia, joi 19 octombrie, de la ora 19.00, după proiecția filmului Grizzly Man, care începe la ora 17.00 în aceeași sală. Regizorul german Werner Herzog are o carieră explozivă, cu peste 70 de filme documentare și de ficțiune la activ și câștigător a mai mult de 50 de premii. Documentarul multipremiat Grizzly Man spune povestea lui Timothy Treadwell, un idealist plin de carismă, care se vedea pe sine însuși ca singurul apărător al urșilor grizzly. Timp de peste 10 ani, Treadwell a filmat și a trăit în mijlocul urșilor grizzly din Alaska într-o totală nesăbuință, până când, în 2003, s-a produs inevitabilul: împreună cu prietena lui, au fost uciși și mâncați de un urs.

Les films de Cannes@Astra Film Sibiu

Astra Film Festival inaugurează o colaborare cu Les films de Cannes à Bucarest, în cadrul căreia sunt prezente în programul festivalului trei dintre documentarele care au impresionat la Festivalul de la Cannes din acest an: Nothingwood (r. Sonia Kronlund), cu un titlu care parafrazează celebrul Hollywood, îl are în prim plan pe Salim Shaheen, actor-regizor-producător din Afgansitan, care face pe bandă rulantă filme de categorie Z, fără să se lase descurajat de situația din țară; Venerable W. (Barbet Schroeder) care tratează subiectul de mare actualitate al naționalismului agresiv din Burma/Myanmar, o țară majoritar budistă, adică adeptă a celei mai pașnice religii din lume; 12 jours (r. Raymond Depardon) care pătrunde în lumea fascinant-înfricoșătoare a celor captivi în clinici de psihiatrie și analizează arbitrarul de care depinde uneori soarta unui om.

Prezențe sonore proeminente la Astra Film

Sonoro

Cântăreață, compozitoare, textier și interpretă de înaltă clasă, Luiza Zan este una dintre cele mai proeminente figuri din jazz-ul românesc. La Astra Film va concerta împreună cu Peter Sarik Trio al multipremiatului artist Peter Sarik, într-o întâlnire muzicală excepțională, luni, ora 21.00 la Sala Thalia.

Sâmbătă 21 octombrie ora 21.00 este programat concertul de muzică de cameră SonoRo, într-un recital care se înscrie în preocupările grupului de a crea o simbioză între muzică și “spații impresionante, cu trecut de poveste”, după cum spune Răzvan Popovici de la Sonoro. Spațiul va fi Sala Thalia, iar muzicienii sunt Răzvan Popovici (violă), Ella Bokor (violoncel), Diana Ketler (pian) și Thorsten Johanns (clarinet).

Filme documentare și știri în ERA „POST-ADEVĂR

În ERA „POST-ADEVĂR”, Astra Film Festival 2017 propune două programe menite să pună sub lupă problema adevarului în filmul documentar și în spațiul mediatic. Documentarul a devenit cunoscut, ca un gen cinematografic care reda cel mai bine realitatea. În contextul în care producția de film documentar a devenit tot mai răspândită în ultimele două decenii, iar regizorii utilizează o serie întreagă de mijloace cinematografice, întrebările si discutiile legate de adevăr sau neadevăr în documentar s-au înmulțit.

Mockumentarele sub arest – masterclass –

Mockumentarele sau documentarele false (filme în care regizorii și producătorii utilizează intenționat conținut inventat pentru filmele lor documentare) au devenit cunoscute după câteva scandaluri în care au fost implicate canale comerciale de film documentar care, mânate de interese mercantile, au produs și difuzat seriale de documentare bazate pe informații false, folosind chiar mărturiile unor falși experți și păcălind milioane de spectatori. La AFF, pe 21 octombrie, ora 15, la Auditorium, Ruben Vermeesch, regizor și producator independent din Belgia va aduce în discuție întrebarea: de ce regizorii de film independenti sunt atrași de mockumentare?

FAKE NEWS – discutie panel

Odată cu schimbarea peisajului mediatic și a canalelor de informare dinspre presa scrisă spre online, publicul a migrat de la jurnalismul clasic la social media. Viteza cu care se răspândește informația a crescut, iar în această situație nouă manipularea devine foarte facilă. La discutia panel din 18 octombrie vor participa Marian Voicu, jurnalist și regizor, în calitate de moderator, Angela Cristea, șeful Reprezentanței Comisiei Europene în România și Yevhen Fedchenko, director al Școlii de Jurnalism Mohyla (UKMA), co-fondator și redactor-șef la stopfake.org, care vor aborda cele mai bune soluții împotriva atacurilor fake news.

Record absolut de participare: Astra Film Junior 2017 debutează cu 20.746 bilete vândute și sute de rezervări pe lista de așteptare

Cea de-a IX-a ediție Astra Film Junior se desfășoară la Sibiu din 16 până în 22 octombrie, împreună cu Festivalul internațional de cinema de non-ficțiune, Astra Film Festival.

Filmul documentar este un instrument excelent pentru educația prin și pentru cinema. În premieră în România, Astra Film Junior şi-a asumat rolul de promotor al educaţiei cinematografice prin film documentar încă din 2009, oferind unui număr record de elevi posibilitatea de a trăi experiența vizionării filmelor în săli de cinema și punând la dispoziția educatorilor know-how-ul necesar pentru derularea de activități pre- și post-vizionare. Nu în ultimul rând, atelierul dedicat inițierii liceenilor în producția de film oferă participanților șansa de a afla cum se vede o producție cinematografică din spatele camerei de filmat.

Cea de-a noua ediție începe luni, 16 octombrie, cu săli arhipline. Filmele din program sunt despre preocupări și pasiuni ale unor copii din diverse țări ale lumii (pentru clasele primare), despre adolescenți în competiție (cu alții sau cu ei înșiși), despre celebritate online sau despre curajul de a sfida interdicții absurde.

Proiecțiile au loc în fiecare dimineață de luni până vineri între 8.30 și 14.00, în următoarele săli din centrul Sibiului: Sala Thalia, Sala Auditorium (Universitatea L. Blaga), Teatrul Gong și Astra Film Cinema.

Un program de cinema imersiv, cu filme pentru elevi mai mici și mai mari, va rula de luni până vineri între orele 9.00 și 14.00 la cinematograful-dom din centrul Sibiului.

Spectatorii din clasele primare se pot înscrie la Concursul de benzi desenate, ai cărui câștigători vor fi desemnați de juriul format din François Montier, inițiatorul Festivalului de Benzi Desenate de la Sibiu, Coralie de Gonzaga, artist vizual și DJ și Silviu Tomișteanu, art director. Festivitatea de premiere va avea loc sâmbătă 21 octombrie la ora 14.00 la ”Sala de sticlă” de la Thalia.

Duminică 22 octombrie va avea loc pe scena Sălii Thalia prezentarea de gală a scurtmetrajelor realizate de către liceeni în cadrul Atelierului Primul meu film documentar, în prezența absolvenților atelierului.

”Asistăm la un adevărat fenomen” – spune Dumitru Budrala, directorul Astra Film. ”Și până acum numărul de participanți a fost în creștere progresivă, dar ceea ce se întâmplă la această ediție întrece toate previziunile optimiste cu care am pornit la drum acum 8 ani. Este clar că, pentru edițiile viitoare, trebuie să găsim formule de a crește capacitatea de proiecție. Suntem mândri de răspunsul entuziast al populației școlare sibiene și ne dorim ca toți să aibă loc la programele noastre.”

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Magdalena Popa Buluc 7431 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.