Povestea unui fost secretar de stat despre libertatea jucată la ruletă

În cadrul audierii din comisia de anchetă privind alegerile prezidenţiale din 2009 un fost secretar de stat în MAI, Mihai Capră, a declarat că în opinia sa alegerile nu au fost fraudate și că deși își dorea ca Traian Băsescu să câștige scrutinul nu era gata să-și joace la ruletă libertatea pentru ca acest lucru să fie posibil.

„Nicio legislaţie nu poate să dea o siguranţă de sută la sută”, a fost răspunsul lui Capră la întrebarea privind posibilitatea de a exista mecanisme prin care să se poată frauda alegerile la momentul la care era formulată legislaţia atunci.

”Este o părere pur personală. Pleacă de la o idee. Nu vă ascund acum că la momentul respectiv eu îmi doream ca Traian Băsescu să câştige prezidenţiale, dar nu-mi doream atât de mult încât să mă cred inamovibil pe funcţie sau să-mi joc la ruletă libertatea”, a răspuns fostul secretar de stat.

Conform declarațiilor fostului secretar de stat, principală vulnerabilitate a alegerilor prezidențiale din 2009 a fost posibilitatea votului multiplu, având în vedere că au existat secţii speciale de vot.

”Am identificat ca principală vulnerabilitate a alegerilor posiblitatea votului multiplu, având în vedere existenţa secţiilor speciale în care se putea vota, în care puteau vota cetăţenii care nu erau în localitatea de domiciliu în ziua respectivă. În acest sens s-au luat câteva măsuri – una, folosirea de timbre autocolante pentru aplicarea pe documentul cu care cetăţenii se prezentau în secţiile de votare.(…) S-a luat decizia ca în aceste secţii speciale să fie montate camere de luat vederi pentru a înregistra timp de 14 ore procesul electoral, fără a altera secretul votului. La final ele erau trecute pe suport magnetic, DVD-uri sau carduri, se sigilau şi ajungeau la AEP pentru a construi probe în cazul în care s-ar fi constatat că cineva ar fi votat multiplu”, a declarat Mihai Capră.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Marina Dumitru 22 Articole
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.