Premiera în ultimele luni: Euro bate rubla în remitenţele cetăţenilor moldoveni

Moldovenii primesc tot mai multe transferuri din străinătate. În primele zece luni ale anului, volumul remitenţelor a crescut cu 6% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, până la aproape 1,4 mld. de dolari. Pentru prima oară în ultimele şase luni, în octombrie cea mai transferată valută a devenit euro, arată datele Băncii Naţionale a Moldovei, transmite ECO.md.

Persoanele fizice rezidente şi nerezidente au primit în ianuarie-octombrie curent, prin băncile din Republica Moldova, mijloace bănești în sumă de 1 mld. 399,5 mil. de dolari.

În a zecea lună a anului, remitenţele au însumat 143,9 mil. de dolari. Dintre acestea, peste 128 milioane au fost expediate prin sistemele de remitere de bani utilizate în ţara noastră.

Cele mai multe transferuri s-au făcut în euro – 36,3%. În schimb, ponderea rublei ruseşti care ajunsese în trimestrul trei aproape de 40% a coborât la 35,1% în octombrie. Totodată, 28,6 din remitenţe au fost făcute în dolari.

Potrivit datelor Băncii Mondiale, circa 700 mii de moldoveni lucrează în străinătate. În anul trecut, remitenţele au deţinut o pondere de peste 24% în Produsul Intern Brut. Ca urmare, Republica Moldova ocupa locul cinci printre economiile cele mai dependente de transferurile făcute de muncitorii migranţi, într-un clasament făcut de Organizaţia Internaţională a Muncii.

Datele despre transferurile de bani trebuie privite cu precauţie. Aceasta pentru că, pentru transferul electronic al banilor, serviciile ruse percep comisioane mult mai mici decât cele occidentale. Prin urmare, moldovenii plecaţi la muncă în Vest preferă să trimită bani cash, prin cursele regulate, iar aceşti bani nu pot fi înregistraţi în statistici. Mai mult, nici numărul curselor nu este cunoscut cu precizie, mulţi şoferi de microbuze înmatriculând maşinile în România, pentru a scăpa de amenzile la care sunt supuşi în Vest. ECO.md scria, în urmă cu un an, că în sumele transferate din Rusia se pot ascunde şi mulţi bani provenind din activităţile comerciale ale unor firme care vând fructe la Moscova şi care preferă să transfere puţin câte puţin în ţară, pentru a scăpa de taxe. Cum exportul de fructe ese supus unui embargo, se poate explica reducerea remitenţelor în ruble.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.