Premiul Nobel pentru Pace, la un nou record

Laureaţii Nobelului pentru pace din 2014 sunt pakistaneza Malala Yousafzai şi indianul Kailash Satyarthi. Comitetul Nobel i-a recompensat pe cei doi pentru efortul de a promova dreptul copiilor şi al tinerilor la educaţie şi lupta lor împotriva abuzurilor şi exploatării copiilor.

Malala Yousafzai, în vârstă de 17 ani, a fost împușcată în cap de talibani în urmă cu doi ani pentru că a militat pentru dreptul fetelor la educație.

La 17 ani, Malala Yousafzai este cea mai tânară laureată a Nobelului pentru Pace. Comitetul Nobel a făcut referire la “lupta eroică” dusă de aceasta adolescentă din Pakistan pentru dreptul fetelor la educaţie. Lui Kailash Satyarthi i-a fost recunoscut “curajul personal” în conducerea demonstraţiilor paşnice împotriva exploatării copiilor în scopul unor câştiguri financiare.

În ultimii doi ani, Nobelul pentru Pace a fost decernat unor organizaţii (Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice şi Uniunea Europeană).

Câştigatorii din acest an au fost selectaţi din 278 de candidaţi, dintre care 47 de organizaţii. Este cel mai mare număr de candidaţi de la instituirea premiului, în 1901. Recordul anterior a fost stabilit în 2013, cand au fost 259 de candidaţi. Comitetul Nobel alege câştigătorul Nobelului pentru Pace prin unanimitate.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.