Presa de la Kiev se teme de apariţia „Ministerului Adevărului”

Coaliția parlamentară a propus crearea în Ucraina a Ministerului Politicii Informaționale. Acesta va trebui să elaboreze și să implementeze acțiuni care vor ajuta la rezistenţa agresiunii informaționale ruse. Deși ministerul încă nu există, Rada Suprema l-a numit în fruntea acestuia pe deputatul Iuri Steți, transmite UNIMEDIA, cu referire lagordonua.com.

În situația în care a ajuns Ucraina, securitatea informației este unul dintre parametrii cheie ai securității naționale. Din acest motiv, este necesară crearea un Minister al Politicii Informaționale, a declarat deputatul Iuri Steți, transmite Interfax.

De cealaltă parte reprezentanții organizației non-guvernamentale „Reporteri fără frontiere” cred că crearea unui astfel de minister ar putea duce la abuzuri grave și cenzură. Cu toate că în noua structură ar urma să fie cooptaţi colegi de breaslă Jurnaliștii și activiștii societății civile s-au opus vehement creării noului Minister, iar deputații au avut păreri împărțite, transmite segodnya.ua.

A doua zi, ședința Radei Supreme a început cu proteste. Jurnaliști și activiștii societății civile s-au opus creării noului organ supranumit „Ministerul Adevărului”.

Jurnaliştii, OSCE şi Reporteri fără Frontiere consideră că apariţia acestui nou minister va ameninţa libertatea presei. Ministrul propus, Iuri Steţ, arată că s-a inspirat din experienţa Franţei şi a Marii Britanii din timpul Primului Război Mondial şi din experienta Israelului.

Multe dintre atribuţiile ministerului par absolut inutile – precum întocmirea unor rapoarte de monitorizare a presei pentru preşedinte şi premier, lucru care este făcut oricum de serviciile de presă şi de serviciile de informaţii.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda
Author

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.