Presa rusă, despre Siria: Este exclus să oferim SUA această satisfacţie

La un an după intrarea armatei ruse în conflictul sirian, relaţia cu Washintonul a ajuns la cote îngrijorătoare. Cele două state au renunţat la negocierile diplomatice, SUA avertizează şi ele cu o intervenţie armată, contactele militare au fost tăiate. Un expert rus încearcă să găsească motivele eşecului total al demersurilor diplomatice.

“E greu să facem abstracţie de coşmarul umanitar din Alep, pentru a analiza faptele la rece”, spune politologul rus Fiodor Lukianov în publicaţia pro-Kremlin Rossiskaia Gazeta. Însă trebuie să ne întrebăm de ce au eşuat eforturile diplomatice în Siria, în timp ce “ceva ce a început prin manifestări populare de protest – primăvara arabă – peste cinci ani a luat forma unui conflict indirect între două superputeri – Rusia şi Statele Unite”.

Lukianov subliniază înainte de toate “nivelul zero de încredere reciprocă”, o consecinţă nu doar a evenimentelor din Siria, ci a întregii perioade de după Războiul Rece. El insistă pe incapacitatea Statelor Unite de a “clarifica legăturile cu grupările de opoziţie siriene”, incapacitatea de a “stabili criterii de ‘moderare’” şi de “a stabili limita dintre grupările ‘responsabile’ şi cele radicalizate”.

Pe de altă parte, Rusia are o altă dilemă: “Forţele lui Bashar al-Assad sunt epuizate şi incapabile, chiar cu un sprijin puternic din exterior, să se achite de sarcinile lor militare şi politice”. În acelaşi timp, politica rusă în Siria şi în întregul Orient Mijlociu “pleacă de la postulatul că nicio stabilizare nu este posibilă fără continuarea consolidării regimului aflat la putere, oricare ar fi el, pentru că doar pe această bază se poate reconstrui un stat viabil”.

Nu în ultimul rând, administraţia americană este incapabilă să ajungă la un acord din cauza diviziunilor interne şi a faptului că mandatul prezidenţial este pe final, spune Lukianov. Noul lider american nu va fi nici el capabil să definească mai bine proiectele americane în Orientul Mijlociu. Un lucru este sigur: pentru SUA este profitabil ca Rusia să se încurce cât mai mult în mlaştina din Siria. Însă “iese din discuţie să oferim Statelor Unite aceasta satisfacţie”, spune Lukianov.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.