Statul a tăiat din banii pentru hrana orfanilor, dar nu s-a atins de ai deţinuţilor

Ordonanţa de Urgenţă 55/2010 reduce cu 20 la sută sumele alocate pentru hrana copiilor instituţionalizaţi sau a persoanelor cu handicap, însă exceptează de la această diminuare bugetul pentru hrana persoanelor private de libertate.

Articolul III, alineatul 1 din OUG 55/2010 privind unele măsuri de reducere a cheltuielilor publice prevede că autorităţile şi instituţiile publice precum ministerele, celelalte organe de specialitate ale administraţiei publice centrale, alte autorităţi publice, autorităţi administrative autonome sau instituţiile din subordinea acestora, finanţate integral din bugetul de stat, vor diminua cu 20 la sută cheltuielile cu bunurile şi serviciile aprobate în buget, programate pentru a doua jumătate a anului 2010 şi rămase de executat.

În schimb, alineatul 2 stabileşte că fac excepţie de la această regulă o serie de cheltuieli, precum cele pentru transmiterea pensiilor şi altor forme de asistenţă socială, dar şi pentru plata serviciilor medicale, medicamentele, dispozitivele medicale şi materialele sanitare, reparaţiile şi reabilitările pentru şcoli.

De asemenea, a fost exceptată de la reducerea cu 20% şi suma pentru hrana persoanelor private de libertate, dar nu şi cea pentru copiii din sistemul de protecţie sau pentru persoanele cu handicap şi vârstnicii instituţionalizaţi.

Actul normativ prevede că reducerile de cheltuieli bugetare se vor realiza în trimestrele trei şi patru din acest an, luându-se ca referinţă cheltuielile aprobate prin bugetul pe anul 2010 în vigoare la data publicării acestei ordonanţe de urgenţă rămase de executat în trimestrele respective.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.