Proprietarii de drone se joacă cu viața a mii de pasageri aerieni

Pe 19 februarie, la Paris se putea întâmpla o tragedie aviatică. Pilotul unui Airbus A320 care venea de la Barcelona și se afla la 1.600 de metri altitudine, pregătindu-se de aterizare, a deconectat pilotul automat pentru a evita coliziunea cu o dronă. Autoritatea aviatică franceză a catalogat incidentul ca unul ”grav”.

Pilotul a observat drona la o distanță de doar cinci metri de aripa stângă a avionului A reușit să evite coliziunea. Posesorul dronei a încălcat doua reguli fundamentale. În primul rând a folosit-o în apropierea unui aerroport, iar apoi la o altitudine mult mai mare decât cea admisă pentru asemenea aparate.

Și mai grav este că acest incident nu este singular. În Marea Britanie au fost înregistrate șapte asemenea situații doar în luna decembrie 2015, iar patru dintre ele au fost considerate cu risc sporit de coliziune. Asociația britanică a piloților de linie face apeluri disperate fie pentru integrarea dronelor în spațiul aerian, fie pentru interzicerea lor totală. Ei cer ca legislația să fie astfel concepută încât operatorii dronelor să poată fi identificați mai ușor și să fie condamnați.

Cel mai grav incident din Marea Britanie a avut loc la Londra, când un Boeing 737 care decola a fos aproape de o coliziune cu o dronă, la Heathrow.

În Europa sunt înregistrate mii de drone. În Franță există 1.500 de drone comerciale, care sunt concepute pentru a zbura mai mult și la înălțime mult mai mare decât dronele de jucărie. Franța a început să reglementeze folosirea dronelor, interzicând zborul lor la mai mult de 150 de metri înălțime sau deasupra zonelor populate. Operatorul este obligat să nu piarda din vedere aparatul. Însă este foarte greu pentru autorități să vegheze la respectarea acestor reguli, iar principala problema este că operatorii care încalcă legea sunt greu de identificat.

Un studiu al Aero Kinetics arată că o dronă care intră în turbina unui motor de avion produce daune mai mari decât o pasăre, bucățile de metal ce rezultă putând să afecteze integritatea fuzelajului.

Abonează-te acum la canalul nostru de Telegram cotidianul.RO, pentru a fi mereu la curent cu cele mai recente știri și informații de actualitate. Fii cu un pas înaintea tuturor, află primul despre evenimentele importante, analize și povești captivante.
Recomanda

Precizare:
Ziarul Cotidianul își propune să găzduiască informații și puncte de vedere diverse și contradictorii. Publicația roagă cititorii să evite atacurile la persoană, vulgaritățile, atitudinile extremiste, antisemite, rasiste sau discriminatorii. De asemenea, invită cititorii să comenteze subiectele articolelor sau să se exprime doar pe seama aspectelor importante din viața lor si a societății, folosind un limbaj îngrijit, într-un spațiu de o dimensiune rezonabilă. Am fi de-a dreptul bucuroși ca unii comentatori să semneze cu numele lor sau cu pseudonime decente. Pentru acuratețea spațiului afectat, redacția va modera comentariile, renunțînd la cele pe care le consideră nepotrivite.